Szkodliwa chemia w żywności - nie daj się truć producentom
napisał/a:
wieszcozjesz
2012-11-25 16:18
Witam
Postanowiłem poprowadzić bloga o chemii w jedzeniu lub jak kto woli jedzeniu w chemii. Zakładam tu temat bo każdy zainteresowany zdrowiem swojego dziecka i swoim, powinien to wiedzieć.
Jak uniknąć groźnych dodatków w żywności i na co zwracać uwagę.
Jaki jest cel bloga? Żeby uświadomić ludzi co niebezpiecznego spożywają codziennie a jak bardzo może im to zaszkodzić. Poza tym jestem nonkonformistom i ten blog jest moim małym protestem przeciwko temu co się teraz ludziom wciska do jedzenia. Jeżeli uda im się tu trafić i przeczytają co jedzą to może przestaną kupować szkodliwe produkty i od małego faszerować nimi dzieci.
Co niby ma zmienić? Podejście ludzi do wizyty w sklepie by zanim coś wrzucą do koszyka może przeczytali skład produktu. Ja się nauczyłem bardzo szybko oceniać czy warto brać produkt cz nie i nie jest to trudne. Wystarczy chcieć.
Nie wierzysz w żywność 100% bez chemii? Ja też nie.Dlatego piszę "jedzenie bez *zbędnej* chemii" a to już duża różnica.
Zapraszam do dyskusji
Postanowiłem poprowadzić bloga o chemii w jedzeniu lub jak kto woli jedzeniu w chemii. Zakładam tu temat bo każdy zainteresowany zdrowiem swojego dziecka i swoim, powinien to wiedzieć.
Jak uniknąć groźnych dodatków w żywności i na co zwracać uwagę.
Jaki jest cel bloga? Żeby uświadomić ludzi co niebezpiecznego spożywają codziennie a jak bardzo może im to zaszkodzić. Poza tym jestem nonkonformistom i ten blog jest moim małym protestem przeciwko temu co się teraz ludziom wciska do jedzenia. Jeżeli uda im się tu trafić i przeczytają co jedzą to może przestaną kupować szkodliwe produkty i od małego faszerować nimi dzieci.
Co niby ma zmienić? Podejście ludzi do wizyty w sklepie by zanim coś wrzucą do koszyka może przeczytali skład produktu. Ja się nauczyłem bardzo szybko oceniać czy warto brać produkt cz nie i nie jest to trudne. Wystarczy chcieć.
Nie wierzysz w żywność 100% bez chemii? Ja też nie.Dlatego piszę "jedzenie bez *zbędnej* chemii" a to już duża różnica.
Zapraszam do dyskusji
napisał/a:
wieszcozjesz
2013-05-31 12:51
Zapraszam ponownie do odwiedzania bloga. Jest w nim teraz więcej treści i mam nadzieje że artykuły są ciekawe. Czekam również na podjęcie dyskusji na forum bo szkodliwa chemia w jedzeniu to bardzo ważny temat.
napisał/a:
HellNo_Kitty
2013-06-04 12:41
Dzięki za linka. Bardzo ciekawy blog!
Ja sama jestem BARDZO wyczulona na chemię w żywności (oraz w kosmetykach, tkaninach itd).
Polecam bezpłatną aplikację na Androida, dostępną w Google SklepPlay: nazywa się E-CODES. Wpisujesz symbole E-cośtam, albo nazwę spisaną z etykiety, i od razu masz pełny opis, co to za substancja, z czego otrzymywana, do czego dodawana, jakie ma działanie i skutki dla organizmu.
Ja sama jestem BARDZO wyczulona na chemię w żywności (oraz w kosmetykach, tkaninach itd).
Polecam bezpłatną aplikację na Androida, dostępną w Google SklepPlay: nazywa się E-CODES. Wpisujesz symbole E-cośtam, albo nazwę spisaną z etykiety, i od razu masz pełny opis, co to za substancja, z czego otrzymywana, do czego dodawana, jakie ma działanie i skutki dla organizmu.
napisał/a:
moniczek5
2013-06-19 23:18
Bardzo fajnie, że ktoś myśli o prowadzeniu takiego bloga, ponieważ w dzisiejszych czasach jedzenie jest po prostu tragiczne. Wszędzie konserwanty, cukier i chemia taka, że strach w ogóle do brać do ust. Najlepiej jest chodzić do sklepów ze zdrową żywnością. Niestety takie jedzenie jest drogie. No, ale jednak zdrowie jest ważniejsze. Córka mojej starszej koleżanki była jako 5 letnie dziecko uczulona na te wszystkie niezdrowe dodatki i w tedy praktycznie nic nie mogła jeść, bo wszyscy producenci pakują to świństwo do swoich produktów. To jest chyba najpoważniejszy problem naszych czasów, ponieważ jest bardzo dużo żywności, ale bardzo mało zdrowej. Zawsze warzywa i owoce wole kupić na targowisku, bo te w supermarketach pewnie pryskane są nie wiadomo czym. Choć pewnie zwykli rolnicy też nie szczędzą chemii ;/
napisał/a:
wieszcozjesz
2013-08-02 23:28
Zapraszam wszystkich na specjalny konkurs jubileuszowy w którym do wygrania są paczki ze zdrową żywnością. Wystarczy mieć konto na facebooku i wykonać 2 proste zadania by wziąć udział w zabawie.
Więcej Szczegółów na blogu >>> http://wieszcozjesz.blogspot.com/2013/07/konkurs-jubileuszowy-do-wygrania-paczka.html
Zapraszam
Więcej Szczegółów na blogu >>> http://wieszcozjesz.blogspot.com/2013/07/konkurs-jubileuszowy-do-wygrania-paczka.html
Zapraszam
napisał/a:
wykadrowana
2013-11-20 15:18
tak samo nie wiem, czy wiecie, ale te wszystkie soki z granatu w sklepach, to oszustwo! granat ma cierpki smak, więc sok nie może smakować jak porzeczka...poza tym jeden owoc granatu kosztuje tyle, co litr soku - od razu powinno to wzbudzać podejrzenia. a w sumie ja sama zostałam "oświecona" dopiero niedawno, jak przeczytałam artykuł o granacie - http://www.zdrowie.senior.pl/75,0,Granat-8211-panaceum-na-zdrowie,16523.html
napisał/a:
bulaba
2013-11-21 18:09
Chcę przestrzec przed pieczywem z tesco, konkretnie bułki odświeżane w piekarniku. Na drugi dzień wzdęcia, gazy itp. Zdecydowanie odradzam. W tych bułkach mam wrażenie że jest 100% chemii
napisał/a:
brunika
2013-11-23 18:27
napisał/a:
bulaba
2013-11-25 13:01
Ciekawa opcja, jeśli oczywiście jest bezpłatna. Chętnie skorzystam z takiej rozmowy online z pediatrą bo często mam wątpliwości co do stosowanej przeze mnie diety dla dziecka, a tak mogłabym się trochę powypytywać co robię źle. Możesz podać jakieś namiary?
napisał/a:
AnnaSun
2013-11-27 12:27
Wiecie co, mi sie wydaje, że do pediatry do jednak trzeba iść osobiście z dzieckiem bo porada online czy to darmowa, czy nie to jednak nie jest to samo co spotkanie się lekarzem w 4 oczy...
Owszem, można sobie online z porady np wybierając lekarza z http://www.znanylekarz.pl/pediatra skorzystać, ale ostatecznie poszłabym też normalnie, do gabinetu czy przychodni gdzie przyjmuje.
A co co żywności jaką nam dzisiaj sprzedają... no to niestety im taniej się kupuje, tym większe ryzyko zjadania czegoś, co po prostu ma zero wartości odżywczych i zdrowych składników.
Owszem, można sobie online z porady np wybierając lekarza z http://www.znanylekarz.pl/pediatra skorzystać, ale ostatecznie poszłabym też normalnie, do gabinetu czy przychodni gdzie przyjmuje.
A co co żywności jaką nam dzisiaj sprzedają... no to niestety im taniej się kupuje, tym większe ryzyko zjadania czegoś, co po prostu ma zero wartości odżywczych i zdrowych składników.
napisał/a:
joana30
2014-01-08 13:27
W żywności znajduje się na pewno sporo dodatków, które w sumie mają na celu polepszenie smaku i "żywotności" żywności. Wiele jest firm, które zajmują się produkcją mieszanek do mięs czy lecytyny. Moim zdaniem są one konieczne
napisał/a:
wieszcozjesz
2014-01-12 22:44
Na blogu pojawia się coraz więcej opisów poszczególnych składników żywności oraz sprawdzonych i prostych przepisów. Zapraszam do odwiedzania i komentowania. Każda uwaga będzie rozważona, sprawdzona i być może wykorzystana. Zapraszam wszystkich którzy tak jak ja chcą walczyć ze szkodliwą chemią w jedzeniu.