Uczulony na nikiel.

napisał/a: okazZdrowia 2013-05-11 19:16
Z racji uczulenia na nikiel nie moge spozywac produktow zawierajacych ten alergen a dotyczy sie to naszych nie ktorych warzyw.Moje pytanie dotyczy upraw ekologicznych.Czy one tez beda zawieraly nikiel a w koncu mnie uczulaly?
napisał/a: Arvi 2013-05-14 14:20
Z nikielem jest dość kłopotliwa sprawa. Mysle, ze najbardziej kompetentna osoba, ktora sie na tym zna bedzie ktos na to chory, kiedys rozmawialem z osoba wlasnie uczulona na nikiel i ona mi mowila czego nie moze jesc w ogole, a co musi ograniczyc.
Znalazlem w internecie bloga: http://www.alergia-na-nikiel.online-pl.com/dieta/ o tych produktach ktore nalezy unikac. Najprawdopodobniej jak dodasz tam posta, to szybciej znajdziesz odpowiedź : )
napisał/a: mlodyuu 2013-05-28 09:52
hmmm ciekawe pytanie, niestety nie umiem pomoc, zapytaj mzoe alergologa na profilu odetchnij spokojnie na fb, facebook.com/odetchnijspokojnie/app_368583406561595
napisał/a: okazZdrowia 2013-06-23 15:24
dzieki za podpowiedzi.bedzie trzeba zalozyc kontona FB:)
Blog przejrzalem.ciekway choc niestety malo sie tam dzieje.jesli o mnie chodzi to ja wiem jakich produktow zywnosciowych musze unikc choc jak wiadomo w przypadku alergii nie mozna sztywno sie stosowac do listy

znalazlem cos takiego:

Rola biologiczna niklu

Nikiel stanowi atom centralny ureaz - enzymów występujących w roślinach, bakteriach, mikoplazmach, grzybach, drożdżach, algach, a także u zwierząt bezkręgowych (1). Nikiel stanowi ponadto nieodzowny składnik trzech kolejnych enzymów bakteryjnych: hydrogenazy (2); reduktazy metylowej koenzymu M uczestniczącej w biogenezie metanu (3) oraz dehydrogenazy tlenkowęglowej biorącej udział w tworzeniu grupy octanowej (4). Pozbawienie niklu roślin, a także niektórych bakterii przerywa ich cykl życiowy. Przypuszcza się, że u zwierząt wyższych (w tym u ludzi) Ni bierze udział w procesie erytropoezy, prawdopodobnie poprzez regulacyjny wpływ tego metalu na metabolizm witaminy B12 (1). Przypuszczalnie metaloenzymem zależym od niklu jest również kalcyneuryna - ważny czynnik regulacyjny w mózgu, mięśniach szkieletowych i innych tkankach (5). Jon Ni2+ jest silnym aktywatorem kalcyneuryny (6), prawdopodobnie poprzez zmianę konformacji łańcucha β (7). Powyższe dane sugerują, że Ni prawdopodobnie odgrywa ważną rolę również w metabolizmie człowieka. Mimo, że do tej pory nie opisano objawów niedoboru niklu, jest on zaliczany jako pierwiastek śladowy diety (8). Bogate w nikiel są między innymi soczewica, owies oraz orzechy.

Zrodlo:www.uk4you.pl/pod-prysznic,90.html

wydaje sie mi ze uprawy eko tez beda uczulac
napisał/a: lola74 2013-12-22 18:51
Ja jestem uczulona na nikel, unikam przede wszystkim wszystkiego (jedzenia i napojów) w puszce. Poza tym warto patrzec w jakim garnku sie gotuje (w procesie gotowania niestety do jedzenia przedostaja sie rozne pierwiastki)
napisał/a: renia455 2013-12-27 13:16
też mi sie wydaje, że proces przygotowywania potrawy może być kluczowy.