Wskazówki żywieniowe; zamienniki; przepisy: dieta przy Hashi

napisał/a: alicja89 2012-03-20 20:55
To już rozumiem o co chodzi, dzięki!
napisał/a: hala10 2012-03-21 09:43
Na "naszej" diecie można jeść jeszcze kaszę gryczaną ( jest bezglutenowa i nigdzie nie znalazłam, że spowalnia pracę tarczycy). Polecam kaszkę krakowską (też gryczana)- jest znakomita z owocami, ja dodaję jabłka, śliwki suszone, czasami rodzynki czy daktyle, można dośładzać ksylitolem. Świetnie nadaje się na śniadanie, ja zabieram ją także w podróż. Kaszka krakowska zastępuje mi makaron do rosołu, dosypuję ją też do innych zup. Do kupienia jest mleko gryczane ( w proszku), chrupki gryczane.
napisał/a: Serengeti 2012-03-21 10:11
Jeśli ktoś wcina "chlebki" ryżowe na śniadanie to rozwiązania białkowe na śniadanko są jeszcze takie: można zrobić sobie kanapkę z hummusem - pasta z cieciorki, roślinnego źródła białka lub zrobić sobie bananową kanapkę - banan syci i wypełnia.

Dla mnie najlepszym rozwiązaniem na pierwsze śniadanie jest koktajl owocowy - na ten moment robię go tak: mrożone owoce jagodowe (ew. truskawki), świeży banan, napój ryżowy, odrobina ksylitolu do posłodzenia, miksuję i gotowe. Jest przepyszny i sycący, zdecydowanie lepszy niż na zwykłym mleku, wszystkim smakuje bardziej! Polecam gorąco
napisał/a: gordus 2012-03-23 21:03
super! Wszystko przydatne i zebrane w jedno miejsce:) ja mogę dodac od siebie, że chlebki ryżowe polewam olejem lnianym- zamiast masła, żeby nie były takie suche. Nie mogę się doczekać innych przepisów obiadowych, bo przyznam szczerze, że troche brakuje mi już inspiracji. Pozdrowienia dla Waszystkich:)
napisał/a: Serengeti 2012-03-23 21:52
No to proszę, pomysły na obiadki

Potrawy na słodko:

Ryż z bananami: banany podsmażasz na maśle (jak ktoś może, a jak nie to najlepiej na oleju kokosowym) z miodem lub ksylitolem, cynamonem i odrobiną imbiru.

Ryż z jabłkami: zapiekanka

Kasza jaglana z dodatkami: najpierw prażymy lekko kaszę na suchej patelni, potem gotujemy z odrobiną masła/oleju kokosowego. Można dodać mleczko kokosowe, rodzynki, kawałki jabłka lub banana albo jeszcze inne, ulubione owoce.
Inny przepis: Kasza jaglana gotowana z dodatkiem kurkumy, dolewamy mleczka kokosowego, miodu, dodajemy do tego orzechy brazylisjkie i cashew (orzechy nerkowca).

Naleśniki na mleku ryżowym i mące bezglutenowej z dodatkiem dżemu słodzonego sokiem z winogron (jak kogoś interesuje marka to podam)

Naleśniki naturalnie można robić też na ostro/słono. Dodajemy do "ciasta" przypraw, robimy farsz warzywny, zapiekamy w piekarniku chwilę po usmażeniu.

Kasza jaglana: dodajesz przyprawy typu kurkuma, do tego dowolne warzywa na parze, warzywa świeże, sałatki lub paszteciki warzywne.

Co można zrobić z makaronem bezglutenowym?: Można robić zapiekanki na słodko, zapiekanki warzywne lub mięsno-warzywne, dodawać do zup itp.

Kasza gryczana z jajkiem; do gotującej się kaszy dodaj odrobinę naturalnego bulionu (też służę nazwą marki w razie czego) lub samej soli, do tego usmaż cebulkę i jajko sadzone.

PRZYKŁADOWE ZUPY
wszelkie zupy krem, np. bardzo prosta i sycąca zupka krem z pora z ziemniakami: wystarczy ugotować kilka ziemniaków, dwa pory pokroić i lekko poddusić na patelni masełko/oleju kokosowym/oliwie z oliwek..dodać do gotujących się ziemniaków do tego trochę naturalnego bulionu i pieprzu, miksujemy i nie trzeba nic dodawać ani zagęszczać śmietanami

Inne propozycje takich miksowanych zupek:
* z soczewicy czerwonej i zielonej (gotujemy soczewicę, wkrajamy paprykę czerwoną, cebulę, dodajemy trochę buliony przyprawy: sól, pieprz ziołowy, kurkuma, czosnek itp.
Inne zupki: z dyni (niebo w gębie) ; z kalafiora; z brokuła; z cukinii; zupki jarzynowe; barszczyk

Dynię można też zapiekać z warzywami w piekarniku i podawać z ryżem.

Dla koneserów:
Ryż czarny (dziki) z pieczarkami, cebulką i różnokolorową papryką

Mięsne:

Pierś z kurczaka/indyka na parze z warzywami
Ryby na parze
Mielone z indyka z warzywami; do zapiekanek; z ryżem, z kaszą, do kotletów

PROPOZYCJE WARZYWNE dla chorych na Hashimoto (jako dodatek do dań, przekąska, przystawka lub pełne danie)

Zielone liściaste (roszponka, Rukola, sałata, sałata lodowa, sałaty mieszane gotowe, nać pietruszki, bazylia, oregano itp.: do sałatek; do zup; dodatek do potraw)
Cebula (dodatek do potraw mięsnych, jajecznic, zup, potraw warzywnych i duszonych warzyw).
Czosnek (dodatek do zup; wszelkich potraw).
Marchew (gotowana z groszkiem; na parze z innymi warzywami; jako dodatek do kotletów; smażona, duszona z pietruszką – doskonały dodatek do ryb morskich; dodatek do rosołów)
Pietruszka i seler: (do zup; pietruszka lub seler z marchewką na parze lub duszone jako dodatek do ryb; do dań warzywnych; do zapiekanych warzyw typu cukinia, bakłażan).
Por (zupa z pora)
Bakłażany (pieczone, duszone, smażone; do zapiekanek, mieszanek warzywnych; do potraw mięsnych i warzywnych)
Cukinia (smażona w plasterkach, do placków z cukinii, pieczona w piekarniku z warzywami, duszona; do zapiekanek; do mięs i potraw warzywnych)
Papryka (duszona z innymi warzywami; pieczona w piekarniku w całości z farszem)
Pomidory: (do sałatek, do zapiekanek, do potraw mięsnych, jajecznych, warzywnych).
Brokuły, kalafior (dodatek do mięs, do potraw warzywnych; na parze; do zapiekanek; UWAGA: dla osób chorych na Hashimoto – tylko w postaci GOTOWANEJ).
Rzodkiewki: (do kanapek z hummusem zamiast twarogu; do przegryzania; do sałatek).
Buraki/botwinka: (barszcz, botwinka; smażone buraczki z sokiem z cytryny i majerankiem jako dodatek do potraw).
Ziemiaki: (dodatek to potraw warzywnych i zup)
Seler naciowy (dodatek do zup, do potraw, sałatek)

Jak kogoś interesuje jakiś szczegółowy przepis to służę pomocą. Życzę wszystkim dużo zdrowego apetytu
djfafa
napisał/a: djfafa 2012-03-24 06:39
Świetna robota!!!
napisał/a: Laura_w_kuchni 2012-03-24 15:19
adana napisal(a):super, większość propozycji już skolekcjonowałam . Mam jeszcze pytanie odnośnie mleka ryżowego. Nie spotkałam takowego pod nazwą mleko ryżowe czy rice milk. Jest pełno rice drinks , kupiłam taki z wapniem i vit D2, zabielona słodka woda.
czy o to chodzi?



Oczywiście nie ma mleka ryżowego, bo ryż to nie krowa ani owca. Jest napój ryżowy, np. firmy Natumi (taniej jeśli kupisz przez internet). Napój ryżowy jest słodki, proponuje absolutnie go już nie słodzić. Ta zabawa polegać też ma na ograniczaniu kalorii.
napisał/a: Laura_w_kuchni 2012-03-24 15:37
Serengeti, dzięki za tak obszerne menu :)
Ale rzeczywiście, jest parę kontrowersji. Ja maltretowałam djfafa na temat strączkowych. On znalazł artykuły o szkodliwości soi i fasoli. Temat strączkowych jest istotny dla wegetarian, ja jem mało mięsa i kiedy sama gotuje zawsze do objadu dołączam strączkowe.
napisał/a: Serengeti 2012-03-24 17:35
Wiesz Laura, ja nie przepadam za soją, z tego powodu, że najczęściej jest produktem modyfikowanym genetycznie.

Co do bogatych źródeł białka dla wegetarian to polecam : quinoa, hummus, cieciorkę, soczewicę, orzechy i nasiona.

Quinoa, w formie gotowanej oczywiście bo to coś na kształt ziarna, można dodawać do wszelkich potraw - zup, sałatek, do mięsa/ryb (jak ktoś je) zamiast ziemniaków, do warzyw itd.

Hummus to pasta z cieciorki - nadaje się świetnie do smarowania "kanapek" ryżowych, jako dodatek do potraw itd.

Cieciorka - można ją dodawać do lecza i wszelkich leczo podobnych potraw, można ją mielić na kotlety, dodawać do sałatek, do potraw warzywnych

Soczewica - do zup jako dodatek lub do zupy soczewicowej, jako dodatek do ryb i potraw warzywnych - zamiast ziemniaków/ryżu; można ją też mielić i robić z niej kotleciki



Bardzo bogatym źródłem białka jest spirulina, ale tutaj nie polecam nikomu ze względu na zawartość jodu.
Ja sama ją wcinam bo lubię i generalnie zawsze jak jadłam ją w sporych ilościach to czułam się lepiej, ale nie polecam bo jakby się nie daj Boże komuś jednak coś stało, to nie chcę mieć na sumieniu
napisał/a: Serengeti 2012-03-24 17:36
Aha no i jak lubisz serki białe to hummus może Ci posmakować i je zastąpić, jeśli zdecydujesz się na rezygnację z nabiału.
Pozdrawiam
napisał/a: m-ka 2012-04-02 20:43
Ja lubię rybę po grecku, ale nie wiem czy znacie takie wydanie:

- podsmażyć cebulę, dodać różnokolorową (dla lepszego efektu wizualnego) paprykę pokrojoną w paski
- dodać rozmrożoną rybę pokrojoną w kostkę
- na koniec koncentrat pomidorowy i przyprawy.
- można podawać z ryżem, kaszą, ziemniakami.

Koktajl na gorące dni:

zmiksować kostki lodu, 1 banan, 1 gruszkę i 2 kiwi.
napisał/a: beata7256 2012-04-18 17:23
Fajnie by było, gdyby każdy zaproponował jakiś sprawdzony przepis na potrawy.
Zawsze to urozmaica kuchnię i dostarcza nowych inspiracji:)