Wskazówki żywieniowe; zamienniki; przepisy: dieta przy Hashi

napisał/a: Serengeti 2012-04-18 17:44
Zapiekanka z mielonym mięsem indyczym

Składniki:
1. mięso mielone
2.duszone warzywa (bakłażan i/lub cukinia, pomidory, cebula, papryka) lub gotowe z puszki z Almy (duszone warzywa z bakłażanem w oliwie)
3. Przyprawy (np. gotowa do gyrosa plus oregano, bazylia, pieprz ziołowy, sól itp.)
4. Makaron bezglutenowy świderki
5. Ser kozi z ziołami (opcjonalnie)

Potrawę robi się mega szybko, jeśli ma się pod ręką puszkę warzyw z almy.
Podsmażamy na masełku/oleju kokosowym cebulkę, dodajemy mięso mielone, rozdrabniamy je, przyprawiamy, dajemy mu chwilkę, dodajemy warzyw (jeśli mamy gotowe, jeśli nie, możemy je już wcześniej podduszać razem z mięsem).
Gotujemy jednocześnie makaron bezglutenowy.
Jak już wszystko będzie gotowe, w naczyniu żaroodpornym wykładamy makaron i mięso, dodajemy na wierzch sera koziego, przyprawiamy oregano, bazylią i wstawiamy na chwilę do piekarnika bez przykrywki.
napisał/a: beata7256 2012-04-20 18:44
Zakupiłam amarantus ekspandowany
poproszę o jakieś przepisy:)
napisał/a: soaring 2012-05-18 11:05
z amarantusem ekspandowanym to tylko przepisy na słodko widziałam, np. tu:
http://www.ekoquchnia.pl/2011/12/ciasteczka-amarantusowe/

przepis do lekkiej edycji: mąka orkiszowa na inną, np. migdałową, masło pewnie na olej kokosowy. jeszcze nie miałam czasu ich zrobić, ale na pewno niedlugo spróbuję.

po przetestowaniu mam natomiast bardzo dobry i prosty przepis na chleb gryczano-amarantusowy. jest pyszny, choć trzeba być miłośnikiem gryki.

przepis i komentarze pochodzą ze strony: http://blog-alergia.bloog.pl/id,330854999,title,CHLEB-GRYCZANY,index.html?utm_source=zmiksowani.pl&utm_medium=przekierowanie&utm_campaign=Mikser%2BKulinarny

CHLEB GRYCZANY
Składniki:
0,5 kg mąki gryczanej (ja używałam „BIO”),
1 szklanka mąki amarantusowej (szarłat),
2 łyżeczki dodatków siemienia lnianego lub sezamu, albo mielonych pestek słonecznika czy też dyni,
750 ml wody,
3 łyżki oliwy,
1 opakowanie drożdży suszonych (Dr. Oetker),
2 łyżeczki cukru,
1 łyżeczka soli,
oliwa do wysmarowania blaszki.

Wykonanie:
Do miski wrzucamy wszystkie składniki – miksujemy mikserem – przykrywamy ściereczką, stawiamy w ciepłym miejscu (ja postawiłam obok gorącego kaloryfera) i czekamy aż urośnie (jeszcze raz tyle co było), przekładamy do wysmarowanej blaszki o wymiarach 31x12cm (nie innej) i wstawiamy do piekarnika (nienagrzanego) na 1 godzinę - ustawiamy grzanie na 180 stopni, najlepiej z termo obiegiem. W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika, nie nakłuwamy ciasta, po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika – lekko smarujemy oliwą skórkę z wierzchu i wyjmujemy z blaszki. Chleb jest ciemnobrązowy, w środku naturalnie ciemny i smaczny.
napisał/a: soaring 2012-06-03 21:45
mam dylemat związany z wypiekami. jak radzicie sobie z masłem czy margaryną w przepisach na ciasta?
przymierzam się do oleju kokosowego, ale w jakich proporcjach go użyć? bo na pewno nie 1:1. do smażenia/ podsmażania wystarczy go odrobina, więc zakładam że do ciast też nie dużo.
wdzięczna będę za jakieś rady.
djfafa
napisał/a: djfafa 2012-07-06 09:22
Dzięki, ale podaj linki do źródłowych stron, bo przepisy nie są Twojego autorstwa.
napisał/a: anies1 2012-07-06 09:40
oczywiście djfafa, ze nie sa. nie jestem żywieniowcem i nie tworze przepisów.
myślę, ze każdy jest tu świadomy, ze podajemy to co znajdujemy.
soaring poprosiła, wiec wkleiłam mój zbiór.
znalazłam je kiedyś i zebrałam u siebie. nie będę szukać teraz ponownie linków, bo nie mam na to czasu i nie widzę szczególnej potrzeby.
jeśli ktoś odnajdzie tu stworzony przez siebie przepis to proszę dać znać, podam autora lub usunę wpis, zgodnie z życzeniem.
pozdrawiam
PS: djfafa, podziwiam Twoja wiedze, stosuje sie do wskazowek, naprawde czapki z glow!
ale mysle, ze linkowanie zasmieca watek. wole gotowe wklejone przepisy. :)
djfafa
napisał/a: djfafa 2012-07-06 09:55
Tylko że kopiuj-wklej bez podania źródła jest łamaniem prawa, dlatego musiałem post usunąć.
Prośba do wszystkich, jak pomysł nie jest wasz tylko zaczerpnięty z innej strony do podajemy źródło.
napisał/a: anies1 2012-07-06 10:05
aha, trzeba bylo tak od razu.
oczywiscie do wiezienia trafic nie chcemy, bo kto nam zaserwuje diete bezglutenowa i ciasteczka z olejem kokosowym...
napisał/a: soaring 2012-07-06 18:22
żeby była jasność - ja nie oczekuję przepisów. ja uwielbiam gotować i zupełnie dobrze radzę sobie z edycją przepisów nieodpowiednich dla mnie.

mnie tylko nurtuje, że jeśli w przepisie jest np. kostka masła czy margaryny, to ile użyć oleju kokosowego?
obstawiam, że nie 200 gram, bo wydaje mi się, że to byłoby za dużo. olej kokosowy nie ma wody jak masło czy innego syfu co margaryny.
napisał/a: anies1 2012-07-09 08:54
oczywiście, drodzy Użytkownicy
wybaczcie, ze chciałam być mila. więcej to się nie powtórzy.
napisał/a: 8ewa8 2012-07-27 12:34
Ogólnie mam wrażenie, żę w prawie każdej rzczy którą chcę zjeść jest gluten i laktoza
nawet lody latem;)piwo;)
to tylko wierzchołek góry lodowej;)
napisał/a: soaring 2012-07-27 12:44
no akurat lody i piwo mają :) piwo można kupić bezglutenowe, a z lodów - sorbety :) ja wolę wino ;)

ja przeszłam na kuchnię wyłącznie własną, przygotowuję sobie dosłownie wszystko - jest zdrowiej i taniej :)
np. zamiast kupowanych wędlin - piękę po prostu pierś indyka. robię sobie pasty na kanapki ze strączków, itp.
ale i tak w sklepie czytam każdą etykietę. zresztą zawsze tak miałam - wcześniej w poszukiwaniu konserwantów i wzmacniaczy.
jesteś tym co jesz, więc warto dbać o jakość jedzenia.