Wzrost poziomu cukru. Dlaczego?

napisał/a: patrycja2221 2011-10-07 10:35
Może ktoś z was będzie wiedział dlaczego tak się dzieje. Otóż od kilku dni po kolacji rośnie mi cukier prawie do 190. Myślę że nie ma to związku z jedzeniem ponieważ są to produkty już sprawdzone przeze mnie i zawsze było wszystko dobrze. Gdy zauważyłam że cukry rosną przed kolacją piłam herbatę na regulację cukru i brałam 1j lub 2j więcej insuliny( insulina novo rapid do posiłków a długodziałająca to levemir). Godzinę po posiłku cukier mi spadł więc zjadłam coś słodkiego a godzinę później czyli już dwie godziny po posiłku cukier był wysoki. Proszę mi powiedzieć co według was może być tego przyczyną.
napisał/a: malutka40 2011-10-08 09:33
Wydaje mi sie że ciut się zamieszałaś.Cukier mierzy sie 2 godz po posiłku a nie godzine i na dodatek jesz słodkie.Nie dziw sie ze cukier idzie Ci do gory.Napisz co jesz na kolację.
napisał/a: Metka 2011-10-08 12:47
A może Ci levemir za wcześnie przestaje działać? O której bierzesz? Może spróbuj np godzinę później? Pamiętaj, że produkty sprawdzone na śniadanie mogą nie być dobre na kolację.

A no i skoro Ci cukier spadł a później był wysoki to to już nie jest "wysoki cukier po posiłku" tylko odbicie...... spowodowane nie kolacją a tym co zjadłaś przy hipoglikemii. Może po prostu niepotrzebnie bierzesz te dodatkowe jednostki?

Nie wiem ile czasu po posiłku masz te 190. Jeśli godzinę to taki może być. Jeśli dwie to spróbuj zmienić godzinę podawania levemiru na późniejszą i jeść lżejszą kolację, a ściślej mówiąc mniej węglowodanów szybkoprzyswajalnych.
kostasz
napisał/a: kostasz 2011-10-11 20:39
Jeżeli występuje to zaraz po posiłku, to raczej zwiększyłbym dawkę novorapidu
napisał/a: Grazynapr 2011-10-15 20:24
Ja z podobnym problemem.Chodzi mi o męża,który choruje na cukrzycę od wielu lat.
Często poziom cukru jest bardzo wysoki (ponad 300),a często przy takim samym posiłku i przyjętych takich samych jednostkach insuliny po dwóch godzinach jest duże niedocukrzenie-nierzadko nawet 40.
Np wczoraj o 19 w porze kolacji cukier miał 130 wziął przypisaną dawkę 26 jednostek Humalog mix 25 zjadł kromkę chleba z pieczonym domowym pasztetem z piersi indyka(bez podrobów),a za to z dużą ilością warzyw +pomidor.
Po 2 godzinach cukier wzrósł do 220,a rano był 200.
Lekarz rozkłada ręce.Ja czytam literaturę,chodzę na wszystkie szkolenia ,a efektu jak widać nie ma.
Nie mam pojęcia gdzie tkwi błąd,czy przyczyna takich wyników.
Pozdrawiam Grażyna
napisał/a: ewelinasz1 2011-11-07 08:23
Na poziom glukozy we krwi ma wpływ nie tylko dieta, ale także stres i aktywność. Może wydawać się, że posiłek jest taki sam, np. kanapka z pieczywem razowym, ale niektóre chleby mają dodatek karmelu, więc poziom glukozy może wzrosnąć, trzeba więc czytać etykiety, czy nie ma dodatków, które znacząco wpływają na poziom glukozy.