Znakowanie Żywności

napisał/a: owijek 2016-11-09 11:23
http://znakowaniezywnosci.org.pl/

Podawanie wartości odżywczej produktu na dzień dzisiejszy jest w świetle obowiązujących przepisów prawa żywnościowego dobrowolne z wyjątkiem środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego, środków spożywczych opatrzonych oświadczeniem żywieniowym i/lub zdrowotnym oraz środków spożywczych wzbogacanych witaminami lub składnikami mineralnymi).
13 grudnia 2011 r. weszło w życie Rozporządzenie Komisji (UE) 1169/2011, które wprowadza obowiązek znakowania produktów spożywczych wartością odżywczą. Obowiązek ten dla większości środków spożywczych staje się obligatoryjny od dnia 14 grudnia 2016 r.
Obowiązkowa informacja o wartości odżywczej, zgodnie z wymaganiami w/w rozporządzenia, obejmuje następujące elementy:
wartość energetyczna , tłuszcz, kwasy tłuszczowe nasycone, węglowodany, cukry, białko, sól. Jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, alkohole wielowodorotlenowe, skrobia, błonnik, witaminy/ składniki mineralne można dodatkowo deklarować na zasadzie dobrowolności.

http://znakowaniezywnosci.org.pl/znakowaniezywnosci