Dieta bezglutenowa?

patryszja33
napisał/a: patryszja33 2017-03-29 08:44
Też niedawno odkryłam makarony primo gusto w wersji bezglutenowej i jestem zachwycona. Mój młody pałaszuje ze smakiem :)
napisał/a: boonia004 2017-03-30 00:31
Też jestem na diecie bezglutenowej, co prawda dopiero od miesiąca, ale się wszystkiego uczę. Wykryto u mnie celiakię i niestety do końca życia będę musiała przestrzegać diety. Żeby nie popełniać żadnych błędów skonsultowałam się z dietetyczką Anetą Kądziołką ze szpitala św. Elżbiety. Ona mi wszystko wyjaśniła, przedstawiła proponowany plan żywieniowy, pokazała na co mam zwracać uwagę i jak prawidłowo bilansować dietę. Każdej osobie, która ma takie problemy polecam taką konsultację, naprawdę to ułatwia później funkcjonowanie
algodine
napisał/a: algodine 2017-04-05 23:59
Ze względów zdrowotnych, z glutenu całkowicie zrezygnować muszą osoby chore na celiakię. Nie ma jednak żadnego uzasadnienia, aby robiły to osoby zdrowe. Dieta bezglutenowa jest nie tylko rygorystyczna, ale też bardziej kosztowna, w porównaniu do konwencjonalnej.
napisał/a: owijek 2017-05-09 14:25
ja sobie do jogurtu dorzucam nasiona chia z szałwi hiszpanskiej, tak sie nazywa ale normalnie pochdozi z argentyny, bardzo smaczne, głównie bialo i tluszcze nasycone, cos jak slonecznik ale duzo lepsze, w smaku fajne i tanio znalazlam bo na organicmarket.pl jest na nie akurat promocja
napisał/a: tosia34 2017-05-09 22:14
Ja byłam jakiś czas na tej diecie bezglutenowej czułam się świetnie no ale naprawdę ciężko wytrzymać na tej diecie jeszcze jak człowiek uwielbia produkty mączne to już jest ciężko poczytaj sobie na adamed.expert tam widziałam ostatnio właśnie artykuły na temat tej diety bezglutenowej tak czy inaczej ja nie wytrzymałam :P
napisał/a: avetia 2017-05-23 00:46
Nie zgadzam się z tym, że ciężko jest wytrzymać z dietą bezglutenową - tym bardziej, że sporo jest produktów, które są w stanie w 100% zastąpić klasyczne "mączne" produkty. Chociażby ciastka Irenki, na bazie płatków jaglanych bez dodatki mąki - są bezglutenowe, a naprawdę smaczne. Ja pomimo tego, że nie jestem stuprocentowym bezglutenowcem, naprawdę je uwielbiam :)