Informujemy, że w dniu 17.07.2024 r. forum rozmowy.polki.pl zostanie zamknięte. Jeśli chcesz zachować treści swoich postów lub ciekawych wątków prosimy o samodzielne skopiowanie ich przed tą datą. Po zamknięciu forum rozmowy.polki.pl, wszystkie treści na nim opublikowane zostaną trwale usunięte i nie będą archiwizowane.
Dziękujemy!
Redakcja polki.pl

Dodatkowo informujemy, że w dniu 17.07.2024 r. wejdą w życie zmiany w Regulaminie oraz w Serwisie polki.pl

Zmiany wynikają z potrzeby dostosowania Regulaminu oraz Serwisu do aktualnie świadczonych usług, jak również do obowiązujących przepisów prawa.

Najważniejsze zmiany obejmują między innymi:

  • zakończenie świadczenia usługi Konta użytkownika,
  • zakończenie świadczenia usługi Forum: Rozmowy,
  • zakończenie świadczenia usługi Polki Rekomendują,
  • zmiany porządkowe i redakcyjne.

Z nową treścią Regulaminu możesz zapoznać się tutaj.

Informujemy, że jeśli z jakichś powodów nie akceptujesz treści nowego Regulaminu, masz możliwość wcześniejszego wypowiedzenia umowy o świadczenie usługi prowadzenia Konta użytkownika. W tym celu skontaktuj się z nami pod adresem: redakcja@polki.pl

Po zakończeniu świadczenia usług dane osobowe mogą być nadal przetwarzane, jednak wyłącznie, jeżeli jest to dozwolone lub wymagane w świetle obowiązującego prawa np. przetwarzanie w celach statystycznych, rozliczeniowych lub w celu dochodzenia roszczeń. W takim przypadku dane będą przetwarzane jedynie przez okres niezbędny do realizacji tego typu celów, nie dłużej niż 6 lat po zakończeniu świadczenia usług (okres przedawnienia roszczeń).

Przepisy

napisał/a: mloda200 2009-08-29 12:39
Mam nadzieję, że lubicie ricottę.
Krem kawowy z ricotty.
*1/2 szklanki częściowo odtłuszczonego sera ricotta
*1/2 łyżeczki niesłodzonego proszku kakaowego
*1/4 łyżeczki olejku waniliowego
*słodzik
*szczypta kawy typu espresso
5 małych kawałeczków czekolady

Wymieszać ricottę, kakao, olejek wan., i słodzik [do smaku, niekoniecznie trzeba dodać].
Podawać schłodzony, posypany kawą i kawałeczkami czekolady.

1 porcja:~ 261 kcal, 15 g białka, 17 g węglowodanów, 14 g tłuszczu, 9 g tłuszczów nasyconych, 166 mg sodu, 42 mg cholesterolu, 0 g błonnika.
napisał/a: ane7 2009-08-29 12:46
mloda200 napisal(a):To czy ziemniak ma wysokie IG zależy od przyrządzenia. Purée ma wyższy IG niż ziemniaki ugotowane [byle nierozgotowane] w wodzie i mundurkach.

A ja mam tabele indeksów glikemicznych gdzie to właśnie ziemniak gotowany ma najwyższe IG od np: puree czy ziemniaków smażonych,natomiast młode mają niższe IG
napisał/a: mloda200 2009-08-29 12:51
ane7 napisal(a):
mloda200 napisal(a):To czy ziemniak ma wysokie IG zależy od przyrządzenia. Purée ma wyższy IG niż ziemniaki ugotowane [byle nierozgotowane] w wodzie i mundurkach.

A ja mam tabele indeksów glikemicznych gdzie to właśnie ziemniak gotowany ma najwyższe IG od np: puree czy ziemniaków smażonych,natomiast młode mają niższe IG

A w książce Atkinsona:
Słodkie ziemniaki [bataty] IG 63,
Białe ziem. gotowane 83
Ziem. got na parze 93
Młode ziem. 101
Puree z gotowanych ziem 104
Puree błyskawiczne 114
Ziem. gotowane w kuchence mikrofalowej 117
Ziemniaki pieczone 158
napisał/a: ane7 2009-08-29 13:11
Młoda ja mam napisane tak:
Ziemniaki gotowane 95
Ziemniaki młode 57
Ziemniaki pieczone 85
Ziemniaki puree 90
napisał/a: mloda200 2009-08-29 14:28
A skąd masz tę tabele IG??
Poza tym IG rośnie m.in wraz z większym rozdrobnieniem, ugotowaniem [najlepszy przykład to makaron-al dent ma mniej kcal, bo skrobi jest trudniej wchłoną się z układu pokarmowego do krwi].

O tym, że puree ma więcej kcal oglądałam też w TVN style S.O.S.Uroda dziennikarka [nie pamiętam, jak się nazywa-chyba ta sama, co redaguje dział uroda w Claudii ] mówiła o tym, że rozgotowane i b. rozdrobnione potrawy zawierające węglowodany mają więcej kcal, przykładem był właśnie makaron i ziemniaki.
napisał/a: mloda200 2009-08-29 14:35
Artykuł o IG oraz zmianach poziomu IG wraz z np. obróbką termiczną:
http://www.montignac.com/pl/ig_fact_modif.php
napisał/a: ane7 2009-08-31 19:02
Pulpety rybne w sosie pomidorowym
40dag filetów rybnych
czerstwa kajzerka
szklanka mleka
2 białka
tymianek,sól
Sos:włoszczyzna,4 małe pomidory
łyżka mąki
łyżka oleju
czubata łyżka posiekanej natki pietruszki
mielona słodka papryka,sól
Bułkę namoczyć w mleku,odcisnąć.Filety zemleć razem z bułką.Masę wymieszać z białkami,przyprawić,formować małe okragłe pulpeciki.Włoszczyznę obrać,umyć,pokroić,zalać 3 szklankami osolonej wody.Gotować 15min.Wkładać ostrożnie pulpety,gotować na małym ogniu ok.20min.Wyjąć,wywar odcedzić.Pomidory sparzyć ,obrać ze skórki,rozgotować,przetrzeć,dodać do przecedzonego wywaru.Makę wymieszać z olejem i kilkoma łyżkami mleka,w którym moczyła się bułka,wlać ja do sosu,zagotować,przyprawić.Włożyć do sosu pulpety,podgrzać,posypać natką pietruszki.Podawać z kaszą i dowolną surówką lub duszonymi warzywami.
A może Ty djfafa wrzucisz nam jakiś dobry przepis hm???? :)
napisał/a: mloda200 2009-09-26 17:45
Czemu nic tu nie piszecie?? Moja mama nie ma pomysłu na obiad :)))
napisał/a: lorneta666 2009-10-15 17:38
zna ktos jakies dietetyczne przyrzadzenie watrobki? :)
napisał/a: marchewka831 2009-10-15 21:07
lorneta666
ja mam
watrobke, najlepiej z kurczaka oplukac, odssaczyc na sitku i wrzucic na patelnie teflonowa bez tluszczu
dusic pod przykryciem, po kilku minutach dowalic mnoooostwo cebulki, nadal dusic
przed podaniem potraktowac sola, sola ziolowa, pieprzem, opcjonalnie ostra papryka