Informujemy, że w dniu 17.07.2024 r. forum rozmowy.polki.pl zostanie zamknięte. Jeśli chcesz zachować treści swoich postów lub ciekawych wątków prosimy o samodzielne skopiowanie ich przed tą datą. Po zamknięciu forum rozmowy.polki.pl, wszystkie treści na nim opublikowane zostaną trwale usunięte i nie będą archiwizowane.
Dziękujemy!
Redakcja polki.pl
Dodatkowo informujemy, że w dniu 17.07.2024 r. wejdą w życie zmiany w Regulaminie oraz w Serwisie polki.pl
Zmiany wynikają z potrzeby dostosowania Regulaminu oraz Serwisu do aktualnie świadczonych usług, jak również do obowiązujących przepisów prawa.
Najważniejsze zmiany obejmują między innymi:
- zakończenie świadczenia usługi Konta użytkownika,
- zakończenie świadczenia usługi Forum: Rozmowy,
- zakończenie świadczenia usługi Polki Rekomendują,
- zmiany porządkowe i redakcyjne.
Z nową treścią Regulaminu możesz zapoznać się tutaj.
Informujemy, że jeśli z jakichś powodów nie akceptujesz treści nowego Regulaminu, masz możliwość wcześniejszego wypowiedzenia umowy o świadczenie usługi prowadzenia Konta użytkownika. W tym celu skontaktuj się z nami pod adresem: redakcja@polki.pl
Po zakończeniu świadczenia usług dane osobowe mogą być nadal przetwarzane, jednak wyłącznie, jeżeli jest to dozwolone lub wymagane w świetle obowiązującego prawa np. przetwarzanie w celach statystycznych, rozliczeniowych lub w celu dochodzenia roszczeń. W takim przypadku dane będą przetwarzane jedynie przez okres niezbędny do realizacji tego typu celów, nie dłużej niż 6 lat po zakończeniu świadczenia usług (okres przedawnienia roszczeń).
Przepisy
Krem kawowy z ricotty.
*1/2 szklanki częściowo odtłuszczonego sera ricotta
*1/2 łyżeczki niesłodzonego proszku kakaowego
*1/4 łyżeczki olejku waniliowego
*słodzik
*szczypta kawy typu espresso
5 małych kawałeczków czekolady
Wymieszać ricottę, kakao, olejek wan., i słodzik [do smaku, niekoniecznie trzeba dodać].
Podawać schłodzony, posypany kawą i kawałeczkami czekolady.
1 porcja:~ 261 kcal, 15 g białka, 17 g węglowodanów, 14 g tłuszczu, 9 g tłuszczów nasyconych, 166 mg sodu, 42 mg cholesterolu, 0 g błonnika.
A ja mam tabele indeksów glikemicznych gdzie to właśnie ziemniak gotowany ma najwyższe IG od np: puree czy ziemniaków smażonych,natomiast młode mają niższe IG
A w książce Atkinsona:
Słodkie ziemniaki [bataty] IG 63,
Białe ziem. gotowane 83
Ziem. got na parze 93
Młode ziem. 101
Puree z gotowanych ziem 104
Puree błyskawiczne 114
Ziem. gotowane w kuchence mikrofalowej 117
Ziemniaki pieczone 158
Ziemniaki gotowane 95
Ziemniaki młode 57
Ziemniaki pieczone 85
Ziemniaki puree 90
Poza tym IG rośnie m.in wraz z większym rozdrobnieniem, ugotowaniem [najlepszy przykład to makaron-al dent ma mniej kcal, bo skrobi jest trudniej wchłoną się z układu pokarmowego do krwi].
O tym, że puree ma więcej kcal oglądałam też w TVN style S.O.S.Uroda dziennikarka [nie pamiętam, jak się nazywa-chyba ta sama, co redaguje dział uroda w Claudii ] mówiła o tym, że rozgotowane i b. rozdrobnione potrawy zawierające węglowodany mają więcej kcal, przykładem był właśnie makaron i ziemniaki.
http://www.montignac.com/pl/ig_fact_modif.php
40dag filetów rybnych
czerstwa kajzerka
szklanka mleka
2 białka
tymianek,sól
Sos:włoszczyzna,4 małe pomidory
łyżka mąki
łyżka oleju
czubata łyżka posiekanej natki pietruszki
mielona słodka papryka,sól
Bułkę namoczyć w mleku,odcisnąć.Filety zemleć razem z bułką.Masę wymieszać z białkami,przyprawić,formować małe okragłe pulpeciki.Włoszczyznę obrać,umyć,pokroić,zalać 3 szklankami osolonej wody.Gotować 15min.Wkładać ostrożnie pulpety,gotować na małym ogniu ok.20min.Wyjąć,wywar odcedzić.Pomidory sparzyć ,obrać ze skórki,rozgotować,przetrzeć,dodać do przecedzonego wywaru.Makę wymieszać z olejem i kilkoma łyżkami mleka,w którym moczyła się bułka,wlać ja do sosu,zagotować,przyprawić.Włożyć do sosu pulpety,podgrzać,posypać natką pietruszki.Podawać z kaszą i dowolną surówką lub duszonymi warzywami.
A może Ty djfafa wrzucisz nam jakiś dobry przepis hm???? :)
ja mam
watrobke, najlepiej z kurczaka oplukac, odssaczyc na sitku i wrzucic na patelnie teflonowa bez tluszczu
dusic pod przykryciem, po kilku minutach dowalic mnoooostwo cebulki, nadal dusic
przed podaniem potraktowac sola, sola ziolowa, pieprzem, opcjonalnie ostra papryka