Dekorowanie potraw

sophie_s
napisał/a: sophie_s 2008-03-04 12:01
Pamiętam czasy, kiedy to wszystkie moje ciocie w ten sam sposób dekorowały dokładnie wszystkie potrawy, i dlatego teraz unikam takich dekoracji jak mogę.
A w szczególności nie mogę patrzeć na galaretki w których pływa jajko i marchew :(
Sama staram się podawać potrawy przede wszystkim na ciekawych naczyniach, które już zbytniej ozdoby nie potrzebują. I dekorować stół, a nie zapychać półmiskami.

Ale może macie jakieś ciekawe pomysły na dekoracje - proste i szybkie w wykonaniu a jednocześnie efektowne? ;)
napisał/a: yaagatka 2008-03-05 18:19
a ja własnie lubie dekorowac potrawy! czasami wedliny klade na okraglym polmisku a potem robie z nich wyspe. ewentualnie z jajeczek myszki itp
moja babcia zawsze tak robila i ja teraz rowniez staram sie zawsze cos dodawac od siebie!
a stol dekoruje serwetkami, swiecami, piorkami.. ewentualnie zastawa w tym samym kolorze lub wszystko kolorowo!
rakastan
napisał/a: rakastan 2008-06-12 23:28
Przydałby się jakieś przykładowe zdjęcia.
rakastan
napisał/a: rakastan 2008-06-12 23:29
fajnie by było
Cikitusia
napisał/a: Cikitusia 2008-07-08 09:21
U mnie w domu nigdy nic nie było dekorowane, ba nawet jak jest obiad to na talerzu wygląda jak by huragan przeszedł. Za to mój chłopak jest kucharzem i on musi i umie robić takie rzeczy, a ja pomału uczę się od niego.
napisał/a: Adelka026 2008-07-09 10:15
Ja bardziej stawiałabym na dekoracje nakrycia stołu: serwetki, świeczniki, podgrzewacze, żywe kwiaty itp. Teraz potrawy są same w sobie dość ciekawie wyglądające np. różnego typu sałatki.
napisał/a: Adelka026 2008-07-09 10:21
Bardzo fajnie wygląda sałata LOLLO jest zielona i bordowa. Jest postrzepiona, fajnie wygląda na półmisku z wędlinami :)
napisał/a: Marta19852 2008-12-04 13:37
a ja też lubię czasami pobawić w taką małą dekoratorkę ;) hehe czy to ozdabianie potraw, czy przygotowanie całego wystroju stołu serwetek itd zawsze pierwsza jestem chętna do takich rzeczy :) ale trzeba to lubić tak jak ja, prosta rada
napisał/a: javinia_84 2009-02-16 13:59
w tym roku robię licencjat i piszę pracę o dekorowaniu potraw może któraś z koleżanek z forum zna ciekawe linki na ten temat
pozdrawiam Emilia:)
napisał/a: Elizabeth77 2009-02-17 09:36
Ja zawsze dekoruje potrawy a zastawa stołowa musi być bez pstrokatych wzorów,najlepiej biała.
Dekoracja stołu to inna sprawa,co za dużo to mało efektownie;)

http://www.chomikuj.pl/babcia_marysia/Przepisy+kulinarne/dekorowanie+potraw

http://owocowe-rzezby.dzs.pl/galeria/inne-cudenka/

http://www.dekoracje.szczecin.pl/552913/339884.html
napisał/a: ail 2009-08-07 08:06
Ja wycinam różyczki z rzodkiewek albo dekoruje potrawy plastrami pomarańczy.
napisał/a: limar 2010-02-05 10:14
To musisz być bardzo uzdolniona artystycznie, ja próbowałam wycinanek parę razy ale za każdym razem efekt był żałosny. W sumie to nawet lubię dekorować potrawy, z reguły używam do tego celu zwykłej sałaty lub pomidorów, czasami nawet bardzo elegancko mi to wychodzi