nalesniki

napisał/a: nella2 2008-04-01 16:42
bardzo lubie naleśniki, w roznych konfiguracjach, na slodko i z miesem! staram sie je robic przynajmniej raz w miesiacu, taki moj maly rytual. polecam! http://www.polki.pl/kuchnia_przepisy_lista_przekaski_galeria.html?galg_id=10001668
napisał/a: dudek2 2008-04-03 11:23
Ja nie przepadam za naleśnikami, a jeśli już to lubię z kapustą i grzybkami (zwinięte w trójkąt, zapieczone na patelni). Poza tym jeszcze z truskawkami lub owocami leśnymi :)
napisał/a: kropla 2008-04-04 11:47
Lubię naleśniki, ale tylko z serem :)
napisał/a: Nyana 2008-04-05 00:44
Z serem lub podsmażonym boczkiem...
magwiz
napisał/a: magwiz 2008-04-21 13:42
A spróbujecie z tą szpinakowo-serową masą! wygląd ma może nie ciekawy, ale za to jak smakuje!
magwiz
napisał/a: magwiz 2008-04-21 13:43
A spróbujecie z tą szpinakowo-serową masą! wygląd ma może nieciekawy, ale za to jak smakuje!

mala paczka (ok.450g choć na początku przekonywania się do tego warzywa to można dać mniej) mrożonego szpinaku,
1 op. fety,
1 op. serka wiejskiego,
paryczka chili (ewentualnie),
masło,
sól, pieprz do smaku.

Na łyżce masła posmażyć rozmrożony wcześniej szpinak. Następnie dodać ser feta i serek wiejski i wymieszać do jednolitej konsystencji. Ewentualnie dodać pokrojoną drobno paryczkę chili, posolić (choć zaznaczam, że feta jest dość słona i najlepiej przed doprawieniem spróbować, niż potem zyrzucić).
Co prawda breja się robi również mało apetyczna, ale naprawdę warto spróbować! Jak się zawinie w naleśnika to już wcale tak żle nie wygląda
napisał/a: madzialena15 2009-02-12 19:59
Potwierdzam, ze szpinakiem są bardzo dobre:) Ale ja tez lubie mexkańskie z miesem mielonym, podsażonym z tabasco, kukurydzą, fasolką czerwoną i przyprawą mexicano. Wszystko polane sosem z pomidorów z puszki i fixem Neapoli i posypane tartym serem żóltym.
tirlitirli
napisał/a: tirlitirli 2009-04-28 11:28
Brzmi nieziemsko... żebym jeszcze szpinak lubiła :( Ja naleśniki uwielbiam na słodko z twarogiem, polane sosem do deserów od oetkera. Są różne smaki ale ja najbardziej lubię truskawkowy. Pychota! Smaku sobie narobiłam, więc chyba dziś naleśniki będą :p
napisał/a: aga3tka 2009-07-25 00:15
Po północy a ja musiałam trafić na kuchnię. Naleśniki z białym serem, tłustą śmietaną i cukrem. Takimi zajadałam się w Krakowie na studiach, w pobliskim mlecznym barze. Wspomnienia powracają. Mniam:)
napisał/a: Aniinka 2009-08-18 22:52
a ja polecam ze szpinakiem i żółtym serem
opakowanie szpinaku
3-4 ząbki czosnku
sól, pieprz
ser żółty pokrojony w kostkę ok 150g
2-3 jaja ugotowane na twardo
szpinak rozmrażam, odparowuję dodaję przyprawy, a jak wystygnie ser żółty, nakładam na połowę naleśnika, dodaję pokrojone 3 plasterki jaja, zwijam w trójkąty układam w naczyniu żaroodpornym posypuję tartym żółtym serem i do piekarnika na 15 minut:D pycha
szpinak jest ok ale tylko z czosnkiem;)
napisał/a: Aniinka 2009-08-18 22:54
czasami dodaję też podsmażoną, pokrojoną w kostkę pierś kurczaka
napisał/a: gwiiazdkaaa 2009-08-23 19:07
Hihi, naleśniki to moja specjalność - taka ze mnie "rewelacyjna" kucharka! Ale najbardziej lubię jednak te najsłynniejsze - z dżemem, mniam ;))