Ryż, pierogi i kiełbasa, w kuchni cała tego masa!
napisał/a:
Konstans
2015-03-07 13:13
Znam ich proweniencję :)
rozumiem, ze nie dasz? :P
rozumiem, ze nie dasz? :P
napisał/a:
djfafa
2015-03-07 13:15
W trosce o Ciebie nie :)
napisał/a:
Konstans
2015-03-07 13:22
to dziękuję za troskę :)
ja dzis jem wątróbkę z indyka (smażoną na koko) z kapustą kiszoną i brokułem :)
uczta ;))))
napisał/a:
djfafa
2015-03-07 13:25
Nie lubię żądnych podrobów ;)
napisał/a:
Konstans
2015-03-07 13:29
więc Ci ich nie proponuję :P
ja za to zjem z apetytem, bom smakosz dobrego ! ;))))
ja za to zjem z apetytem, bom smakosz dobrego ! ;))))
napisał/a:
theblackcat
2015-03-11 13:46
Dzisiaj zrobiłam ryż z kielkami, coś w stylu puree z brokulow (tyle ze zamiast blenderem to widelcem) z nasionami lnu i masłem klarowanym, dorszem smazonym marynowanym w oleju sezamowym z przyprawa curry i do tego na osobnym talerzyku ogórki kiszone, rzodkiewki i sałata. :P
napisał/a:
Konstans
2015-03-11 14:17
Dziewczyno !
jesz wybornie :)))
smakoszka z Ciebie pierwsza klasa :)
Zdradż jak robisz dorsza w tej marynacie. Przyznam , ze nigdy tak nie robiłam. Zawsze tylko marynowałam w ziołach.
Ja jadłam .... no, mniej wytrawnie :)
choć zdrowo ! :)
napisał/a:
theblackcat
2015-03-11 17:32
Marynate do ryby robię z dowolnego oleju, przyprawy tez w sumie dowolnej (ja np. lubię indyjskie przyprawy, ale to rzecz gustu) i ewentualnie cytryny i soli. Co do proporcji składników to ja zawsze smakuje taka marynate zanim wrzucę do niej rybę i wtedy wiem czy smak mi odpowiada.
Akurat dzisiejsza to była olej sezamowy + curry madras + sól :)
Myśle też o zrobieniu ryby np. obtoczonej w siemieniu lnianym, ale nie wiem czy wyjdzie. :D
Akurat dzisiejsza to była olej sezamowy + curry madras + sól :)
Myśle też o zrobieniu ryby np. obtoczonej w siemieniu lnianym, ale nie wiem czy wyjdzie. :D
napisał/a:
Konstans
2015-03-11 20:16
Spróbuję, dziękuję :)))
Ryba w siemieniu ale ziarnistym, nie mielonym? Musisz uważac, poniewaz szybko się pali i raczej odradzam ten patent. Zresztą tłuszcze z siemienia zostaną zniszczone pod wpływem wysokiej temp. wiec to bez sensu :(
Ja czasem robię z sezamie i całkiem, całkiem smakuje :)
napisał/a:
theblackcat
2015-03-12 08:22
Właśnie też trochę myślałam czy właśnie nasiona siemienia lnianego by się nie spaliły zanim ryba będzie dobrze usmażona. Najwyżej jak będę robiła to rybę usmaże jak zwykle, a siemie lniane posypie na rybę jak będzie gotowa.
A ja właśnie już myśle co ugotować na obiad mimo iz jest jeszcze rano. :D Trochę tez w necie poszperalam i znalazłam parę ciekawych przepisów. Ale muszę się zastanowić, który z nich upichcic, a może nawet przerobie niektóre przepisy lub zrobię dwa np. Zupa + danie .
A ja właśnie już myśle co ugotować na obiad mimo iz jest jeszcze rano. :D Trochę tez w necie poszperalam i znalazłam parę ciekawych przepisów. Ale muszę się zastanowić, który z nich upichcic, a może nawet przerobie niektóre przepisy lub zrobię dwa np. Zupa + danie .
napisał/a:
Konstans
2015-03-12 09:19
Ja wczoraj smażyłam racuszki gryczane a dzisiaj upiekę podpłomyki tez z gryki z oliwa i ziołami + oczywiście jakas sałatka i suszona wędlina (z tzw. Borów) :))
Nie muszę dodawać, ze to nie dla mnie jedzenia ale ja je wykonam :))
A TY theblackcat masz już pomysł na obiad? :)
Nie muszę dodawać, ze to nie dla mnie jedzenia ale ja je wykonam :))
A TY theblackcat masz już pomysł na obiad? :)
napisał/a:
theblackcat
2015-03-12 09:54
Ja zrobię chyba zupę ze szpinaku, kapusty włoskiej i ciecierzycy. Znalazłam przepis na taką zupke w internecie. Troszkę przerobie przepis na własny gust. I tez jakąś sałatkę albo coś do tego zrobię, bo samą zupą ja się nie najem mimo iz brzmi ta zupa dośc syto. :D
Pewnie jak będę gotowała to pomyśle co by do tego zrobić jeszcze.
Tylko nie wiem czy kapustę włoską dorwę. Najwyżej innej użyje.
Pewnie jak będę gotowała to pomyśle co by do tego zrobić jeszcze.
Tylko nie wiem czy kapustę włoską dorwę. Najwyżej innej użyje.