Co dziś na obiad?

napisał/a: samsam 2007-03-01 22:02
izabela1982 napisal(a):miesko z piersi z kurczaka zapiekane w soie pieczarkowym

A można przepis?
napisał/a: ~gość 2007-03-02 09:10
Dzisiaj będzie kurczaczek z czosnkiem i przyprawą fit up do tego buraczki i kartofelki .
napisał/a: iwa2 2007-03-02 13:33
a u nas w piątek nie je się mięsa dlatego też właśnie zajadam rybkę ziemniaczki i ogórki kiszone
napisał/a: nika81 2007-03-02 13:40
U mnie w domu tez w piątek była rybka :) Oj Iwa ale mi smaka narobiłaś
Ja mam dziś gulasz z ryzem i ogórem konserwowym, a mój mężuś makaron ze szpinakime, choc i ja mu pewnie podskubę
napisal(a):Dzisiaj będzie kurczaczek z czosnkiem


A co to za kurczak jeśli można spytać?
napisał/a: ~gość 2007-03-02 13:43
Kurczaczek pokrojony w grubą kosteczkę z dodatkiem przypraw i odrobiną czosnku. Smażony na oliwie. Alternatywnie dodaję szklaneczkę winka i też jest super.
napisał/a: iwa2 2007-03-02 13:44
Misia, smacznego życzę
napisał/a: ~gość 2007-03-02 13:53
No proszę z tego całego gadania o jedzeniu zrobiłam się głodna . A tak na serio to zawsze około 14:00 mam kryzys i najchętniej bym się już w coś wgryzła.
napisał/a: MonikaLuc 2007-03-02 13:54
iwa napisal(a):a u nas w piątek nie je się mięsa dlatego też właśnie zajadam rybkę ziemniaczki i ogórki kiszone


u nas też. Dzisiaj placki ziemniaczane na słodko :)
napisał/a: nika81 2007-03-02 14:31
Dzieki Iwa :) Wam również smacznego życzę :)
napisał/a: ~gość 2007-03-06 10:49
No to obiecany przepis na zupę z miesa mielonego.
Składniki: mieso mielone, por, cebula, dwie kostki rosołowe i Złoty ementaler.
Przyprawione mieso (vegetą czy kto tam co lubi ) najpierw przesmażamy a potem dusimy do miękkości ( tak jak to często sie robi do spaghetti ).
Kiedy jest już w miarę miękkie, dodajemy dużo pokrojonej w paseczki pory i cebuli..dusimy wszystko razem, dolewamy wody.
Cebula i por muszą byc tak miękkie, że prawie rozpływaja się w ustach. dodajemy dwa rosołki i zagotowujemy wszystko. Tej wody tak dolać, czy ja wiem..tak na oko, zależy kto jaką gęstość preferuje.
Na samym końcu dodajemy złoty ementaler: tzn. na sitku go przecieramy do zupy..sitko tak czesciowo zanurzamy w gorącej zupie i ten serek sam sie rozpływa. Zupa sie zabarwia tak na kremowo..Można dodac do tego troche ryzu, ale to już zależy od upodobań.
Aha, i uważajcie z przyprawami, ten serek sprawia, że zupa ma taki zdecydowany smak i łatwo ją przesolić.
Życzę smacznego
napisał/a: Madziulka1 2007-03-06 10:51
mniam mniam az slinka cieknie :)

Ja mam dzis na obiadek barszczyk czerwony z uszkami i ziemniaczki z piersia z kurczaczka i surowieczka z kapusty i ogoreczek kiszony :)
napisał/a: iwa2 2007-03-06 10:52
kiedyś na pewno wypróbuje Twój przepis Donia1981