domowe wypieki -chleb

napisał/a: Karolinka_U 2009-05-08 12:42
Znalzałam przepis na chleb korzenny i na oliwkowy chleb drabiniasty - podać
napisał/a: kasia_b 2009-05-08 13:34
Karolinka_U napisal(a):Znalazłam przepis na chleb korzenny i na oliwkowy chleb drabiniasty

a sprawdzony??

Ja piekę chleb z przepisu Macieja Kuronia

Składniki
4 -5 szklanki mąki żytniej ( ja daje 2 czystej mąki a 2 mąki razowej - 5 szklanka to w zależności jak ciasto jest rzadkie to dodaje jak nie to nie trzeba )
50g drożdży
1 - 2 szklanki wody (zależy od gęstości ciasta)
200 ml kefiru
100 ml zakwasu chlebowego ( ja kupuje taki gotowy jak na żurek -butelka 250ml-ale żeby był gęsty - daje ok pół butelki)
łyżka oliwy
łyżeczka soli
niepełna łyżeczka cukru
1 szklanka nasion dyni i słonecznika
1/3 szklanki siemia lnianego

Mąkę mieszam w misce aby nabrała powietrza i dodaje sól aby dobrze się wymieszała, w między czasie rozrabiam drożdże z 1/3 szklanki ciepłej wody i 2 łyżek mąki i łyżeczki cukru. Jak zaczyn ruszy wlewam go do miski i dodaje kefir, zakwas, i 2/3 szklanki wody - ja kręcę robotem nasadkami do ciasta drożdżowego bo nie lubię mieszać ciasta ale można ręcznie Jak ciasto jest dobrze wymieszane 2-3 minuty - dodaje oliwę i nasiona i mieszam kolejne 2-3 minuty W między czasie sprawdzamy czy ciasto już odchodzi od miski - jeśli jest za rzadkie dodajemy mąki za gęsto to wody. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia - lekko oprószając mąką wierzch - przykryty ściereczką. Po godzinie - kiedy wierzch będzie popękany- przekładamy do długiej keksówki i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy ok 1,5 godzi w temp 180-200st.
Tak wyglądał ostatnio


Pisałam z pamięci - jak przyjdę do domu sprawdzę w książce i jeśli trzeba to poprawię
napisał/a: Karolinka_U 2009-05-08 13:35
kasia_a napisal(a):a sprawdzony??
tak
napisał/a: kasia_b 2009-05-08 13:38
Karolinka_U, dawaj ten drabiniasty
napisał/a: Karolinka_U 2009-05-08 13:58
kasia_a napisal(a):Karolinka_U, dawaj ten drabiniasty
się robi

Oliwkowy chleb drabinisty z kuchni francuskiej

Składniki:
1 łyżka drożdzy
3 szklanki gorącej wody
4 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mąki razowej
1/4 szklanki mąki gryczanej
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki soli morskiej
1-2 szklanki drylowanych czarnych oliwek
oliwa z oliwek i sól morska do dekoracji

Przygotowanie:
1. Wodę, drożdze i 2 szklanki pszennej mąki wyrobić drewniana łyżka na rzadkie ciasto. Odstawic pod przykryciem na 2-3 godziny.
2. Dodac pozostałe składniki (oprócz przeznaczonych do dekoracji) i wyrobic miekkie ciasto. Zagniatac na posypanej mąką stolnicy. Jeżeli ciasto sie zbytnio klei, neleży je posypac mąką. Ponownie włożyć ciasto do posmarowanego tłuszczem naczynia i ostawić jeszcze na godzinę.
3. Nastepnie podzielic ciasto na 4 równe części. Rozwałkować jedną część na prostokątny placek o wymiarach ok. 30x10 cm i grubości 1 cm. Ostrym nożem, czterokrotnie naciąć placek w poprzek, a następnie poszerzyć nacięcia rozciągajac ciasto wzdłuż, tak aby nacięcia zaczęły przypominać szczeble drabiny. Przełożyć uformowany chleb do nasmarowanej tłuszczem blachy do pieczenia i odstawic na 30 minut. Posmarować na wierzchu oliwą z oliwek i posypać solą morską.
4. Piec w piekarniu o temp. 200 C 20 -25 minut, aż chlebek nabierze złosictego koloru.

Istnieje jeszcze wariant 2
Ciasto można formowac w małe bochenki lub paluszki.

Aby otrzymać bochenek należy uformować gruby wałek i odstawić w naoliwionej blasze, aż urośnie dwukrotnie. Naciąc powierzchnie nożem i pieć w temp. 200 C.

Aby otrzymac paluszki, trzeba podzielic ciasto na 16 częsci, uformować niewielki owale, odstawic, aż urośnie dwukrotnie i piec 20 minut w 200C.

Przepraszam, że wytłumaczone jak Abel krowie ale inaczej bym się pogubiła
napisał/a: kasia_b 2009-05-08 14:18
Karolinka_U, ten przepis jest na 4 bochenki jak rozumiem??
napisał/a: Karolinka_U 2009-05-08 14:39
kasia_a napisal(a):Karolinka_U, ten przepis jest na 4 bochenki jak rozumiem??
tak

[ Dodano: 2009-07-24, 17:56 ]
Chleb tradycyjny

Składniki:
- 300g mąki pszennej
- 100g płatkówmowsianych, słoneczkila lub siemienia lnianego
- 3/4 szklanki letniej wody
- 30g świeżych drożdzy
- 3 łyżki oliwy lub oleju
- 1 jajko
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- tłuszcz do posmarowania blachy lub papier do pieczenia

Wykonanie:
Wszystkie składniki dobrze wymieszać i wyrobić. Włozyc ciasto do foremki posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu posmarowac chleb roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnemi ( w zależności od tego który skladnik dodaliśmy do środka). Piec w piekarniku: pierwsze 10 minut w temp. 150*C, a potem kolejne 30 -40 minut w temp. 230*C
napisał/a: AILATAN.ka 2011-08-17 14:07
Karolinka_U, ten tradycyjny chlebek to w piekarniku? w keksówce?

Karolinka_U napisal(a):- 100g płatkówmowsianych, słoneczkila lub siemienia lnianego
jak to rozumieć? wszystko mam mieć 100g? mogę sobie zamiast tego dać słonecznik, dynię i siemię?

kuuurde naszło mnie na chlebek :D ale to będzie pierwszy w życiu a ja mistrzem kuchni na pewno nie jestem :)
antymistrzem tak :D
napisał/a: Agusiek 2011-08-24 18:48
ja mam taki przepis na chlebek:
1kg mąki
3 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
50g drożdży
500ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy

drożdże rozpuścić w 1/2 szkl. wody
resztę składników wymieszać, dodać drożdże, można podzielić na mniejsze części, bo z całości wychodzi na prawdę solidny bochen
pieczemy 15 min w 250st, następnie zmniejszamy na 190st i pieczemy ok 20 min, po czym wyłączamy piekarnik, ale czekamy z wyjęciem chlebka jeszcze ok 15 min
weronikacain
napisał/a: weronikacain 2011-08-24 20:04
Jak chodzi o sól to pamiętaj, że może być wyłącznie tzw. SÓL RAMIENNA !!
napisał/a: *EDyTA* 2011-08-25 09:59
AnnaSADO, w sensie, ze kamienna? hehe
weronikacain
napisał/a: weronikacain 2011-08-25 15:20
Tak SÓL KAMIENNA. Przepraszam (klawiatura).