Ekspresowe obiady
napisał/a:
kocieXoczy
2008-07-11 14:15
W przypadku aż tak wrażliwego żołądka to się nie dziwię..
Mój żołądek ma się dobrze, więc teraz jak się pojawi konkurs z nimi nie mam problemów żeby zjeść to co nakupię ;)
Mój żołądek ma się dobrze, więc teraz jak się pojawi konkurs z nimi nie mam problemów żeby zjeść to co nakupię ;)
napisał/a:
monikaXseroczynska
2008-07-11 18:25
haha jesli czasami macie jakies problemy bardzo pomocny jest grejpfrut ma w sobie enzymy trawienne i bardzo poprawia ogólnie działanie żołądka :)
napisał/a:
Izolda86
2008-07-11 22:19
ech współczuję bo czasami trzeba sobie dogodzić nawet daniem w 5 minutek... przynajmniej ja tak robie :)
napisał/a:
radoma6
2008-07-12 22:59
No pewnie...czasem po prostu trzeba...Z drugiej strony to nie takie drogie lenistwo...
napisał/a:
Brzoskwinkaa
2008-07-13 14:05
Wlać do garnka wodę, postawić na gazie, w tym czasie obrać marchewkę pokroić w krążki, wrzucić do garnka, obrać, umyć i pokroić w kostkę 3 ziemniaki wrzucić do garnka, wrzucić rosołek, dodać kalafior rozdzielony na różyczki, przykryć i gotować na wolnym ogniu 25-30 minut. Szybko, zdrowo i smacznie.
jeśli się nie odchudzasz możesz zabielić zupę śmietanką, ale ja tam się już nauczyłam jeść czyste zupy.
jeśli się nie odchudzasz możesz zabielić zupę śmietanką, ale ja tam się już nauczyłam jeść czyste zupy.
napisał/a:
Brzoskwinkaa
2008-07-13 14:08
Postawić na gazie 2 garnki z wodą. Do pierwszego wsypac trochę soli, a kiedy się zagotuje wrzucić torebkę ryżu i gotowac jak na opakowaniu nakazłam producent (około 15-20 minut). Do drugiego wrzucić kostkę rosołową i startą marchewkę. W tym samym czasie zetrzeć na tarce 400g ogórków kiszonych i wrzucić do gotującej się wody z kostką i marchewką. Gotować 20-30 minut! Podawać z ryżem!
napisał/a:
kocieXoczy
2008-07-14 12:49
Brzoskwinkaa ciekawe pomysły! Tylko, ze jak mi się nic nie chce to i 30-40 minut jest dla mnie za dużo ;) hihi 5 minut to jeszcze wytrzymuję ;)
napisał/a:
radoma6
2008-07-15 23:16
W sumie to zrobienie zajmuje z 2 minuty...wstawić wode a później zalać...a podczas oczekiwania można nie przerywać pracy...zajęć :)
napisał/a:
Brzoskwinkaa
2008-07-16 07:38
a nie umiesz np. podczas gotowania wziąść prysznic, posprzatać w łazience, okurzyć itp. Wiesz 2w1 bo te zupki w sumie same się gotują.
A wczoraj zrobiłam mega szybką pomidorową:
Do garnka wlać wodę, zagotować, wrzucić bulion cielęcy i makaron razowy oraz pokrojoną w talarki marchewkę, po 8 minutach dodać 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego i zagotować. Sprawdzić tylko czy makaron jest już ugotowany i jeść. Nie wiem, ale czas od zagotowania wody do jedzenia to chyba max. 12 minut!
A wczoraj zrobiłam mega szybką pomidorową:
Do garnka wlać wodę, zagotować, wrzucić bulion cielęcy i makaron razowy oraz pokrojoną w talarki marchewkę, po 8 minutach dodać 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego i zagotować. Sprawdzić tylko czy makaron jest już ugotowany i jeść. Nie wiem, ale czas od zagotowania wody do jedzenia to chyba max. 12 minut!
napisał/a:
Brzoskwinkaa
2008-07-16 07:44
Przedwczoraj były naleśniki:
W misce roztrzepać jajko, dodać 100ml mleka, 100ml wody gazowanej i dokładnie wymieszać, dosypać seriami około szklanki mąki cały czas mieszając, aby nie zrobić grudek, dodać 2 łyżki oleju i zamieszać. Jeśli ciasto naleśnikowe jest zbyt lejące się dodaj mąkę. Jeśli masz mikser to ciasto zrobisz raz-dwa. Ja sie bawię widelcem zawsze. No i na rozgrzana patelnię teflonową wlewasz trochę ciasta i smażysz z obu stron. Mnie się nie przyklejają do dna, ale jeśli masz z tym problem usmaż pierwszy placek na oleju, a kolejne powinny nie przywierać. Pomaga też przesmarowanie oliwą patelni... Proste i smaczne! Aha podawać z czym lubcie! Owoce, dżem, ser, pasztet itp. :)
W misce roztrzepać jajko, dodać 100ml mleka, 100ml wody gazowanej i dokładnie wymieszać, dosypać seriami około szklanki mąki cały czas mieszając, aby nie zrobić grudek, dodać 2 łyżki oleju i zamieszać. Jeśli ciasto naleśnikowe jest zbyt lejące się dodaj mąkę. Jeśli masz mikser to ciasto zrobisz raz-dwa. Ja sie bawię widelcem zawsze. No i na rozgrzana patelnię teflonową wlewasz trochę ciasta i smażysz z obu stron. Mnie się nie przyklejają do dna, ale jeśli masz z tym problem usmaż pierwszy placek na oleju, a kolejne powinny nie przywierać. Pomaga też przesmarowanie oliwą patelni... Proste i smaczne! Aha podawać z czym lubcie! Owoce, dżem, ser, pasztet itp. :)
napisał/a:
Brzoskwinkaa
2008-07-16 07:49
Możecie też kupić sobie parowar. Ja mam taki za 60zł w Realu kupiony firmy Manta.
Wlewasz tam wode, i układasz np. fileta z piersi z kurczaka, ziemniaka, kalafior, brokuła i fasolkę szparagową. Włanczasz, ustawiasz na 20 minut (od czasu zagotowania wody) i idziesz np. wziąść prysznic dla relaksu. Nic Cię nie martwi, bo paro war sam kończy pracę.
Wlewasz tam wode, i układasz np. fileta z piersi z kurczaka, ziemniaka, kalafior, brokuła i fasolkę szparagową. Włanczasz, ustawiasz na 20 minut (od czasu zagotowania wody) i idziesz np. wziąść prysznic dla relaksu. Nic Cię nie martwi, bo paro war sam kończy pracę.
napisał/a:
kocieXoczy
2008-07-16 13:18
ależ ty masz pomysłów :D właśnie ostatnio się zastanawiałam nad takim parowarem :]
co do 2w1... to właśnie chodzi o to, żeby nie musieć wiele robić :)
Kurcze, biorę udział w tym konkursie Winiar i mam te swoje 17 punktów, ale pierwsze miejsce to już 82... coś czuje, że może być ciężko...
co do 2w1... to właśnie chodzi o to, żeby nie musieć wiele robić :)
Kurcze, biorę udział w tym konkursie Winiar i mam te swoje 17 punktów, ale pierwsze miejsce to już 82... coś czuje, że może być ciężko...