Gofry
napisał/a:
floressa
2008-06-24 12:55
ja szukam przepisu na chrupiace gofry i polewy do nich. przyjezdzaja do mnie na wakacje mali kuzyni i mam ochote troche ich porozpieszcac ;)
napisał/a:
Cikitusia
2008-07-05 15:25
wpisz w wyszukiwarce przepis na gofry i na pewno coś się znajdzie. A polewa? Są do kupienia gotowe, a może po prostu zmiksowane owoce z bitą śmietaną?
napisał/a:
Adelka026
2008-07-11 19:41
Ja zawsze robie z tego przepisu: Kostkę margaryny rozpuszczam w garnku, po przestygnięciu dodaje do niej: pół szkl. cukru, 1 cukier waniliowy, 5 jajek, 1 proszek do pieczenia, 2 szkl. wody, 1/2 kg. mąki. Oczywiście wszystko po kolei miksuje mikserem.
napisał/a:
dorotheum
2008-07-15 13:54
Ja robię gofry z ciasta takiego jak naleśniki.Dodaję tylko więcej mąki,żeby ciasto było gęściejsze i łyżkę oleju,zeby łatwo odchodziło od gofrownicy.
napisał/a:
storm
2009-02-25 18:03
Jak duża porcja wyjdzie z tego przepisu? W większości przepisów spotkałem się z mniejszą ilością jajek - przeważnie 2. Jajka powinno dodać się w całości, czy np. same żółtka?
napisał/a:
ani_mru
2009-02-25 18:16
To i ja się dołączę bo uwielbiam gofry i wypróbowuje różne przepisy :)
napisał/a:
laurence
2009-02-25 19:18
Ja mam taki przepis na gofry :
1 szklanka mleka
2 jajka (całe)
250 g mąki
8 dag masła
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
można dodać cukier waniliowy choć niekoniecznie
Wszystko zmiksować (masło rozpuścić aby było płynne) i piec 8 minut każdą porcję. Wtedy na pewno będą chrupiące.
Moje dzieci też uwielbiają gofry więc przepis znam na pamięć :)
Czasem daję mąkę pół na pół zwykłą i pełnoziarnistą, wtedy są bardziej zdrowe...
1 szklanka mleka
2 jajka (całe)
250 g mąki
8 dag masła
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
można dodać cukier waniliowy choć niekoniecznie
Wszystko zmiksować (masło rozpuścić aby było płynne) i piec 8 minut każdą porcję. Wtedy na pewno będą chrupiące.
Moje dzieci też uwielbiają gofry więc przepis znam na pamięć :)
Czasem daję mąkę pół na pół zwykłą i pełnoziarnistą, wtedy są bardziej zdrowe...
napisał/a:
pinklady
2009-02-25 19:55
ja robię według tego przepisu:
Składniki
2 jajka
2 szklanki mąki
2 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
troszkę soli
Sposób przygotowania
Rozgrzać gofrownicę.
Wszystkie składniki oprócz białek ubić mikserem na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.
Piec w gofrownicy na rumiano - około 2-3 minut.
Składniki
2 jajka
2 szklanki mąki
2 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
troszkę soli
Sposób przygotowania
Rozgrzać gofrownicę.
Wszystkie składniki oprócz białek ubić mikserem na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.
Piec w gofrownicy na rumiano - około 2-3 minut.
napisał/a:
storm
2009-02-26 07:32
Dziękuję za przepisy. Od wyboru do koloru, teraz nie wiem, który wybrać :D
napisał/a:
JAD
2009-02-26 09:57
Ja mam 3 przepisy na gofry :
I
-2 jaja
-2 szklanki (500ml) maki
- pol szklanki (125ml) oleju, margryny lub rozpuszczonego masla
- 1 i 3/4 szklanki mleka (450ml)
- 1 lyzka (15ml) granulowanego lub brazowego cukru
- 4 lyzeczki (20ml) proszku do pieczenia
- 1/4 lyzeczki soli
II
-2 szklankimaki
-3 jaja
- sol
- 1/3 szklanki mleka
-1 i 1/2 dag. drozdzy
- 1/3 kostki margaryny
-cukier waniliowy
Przesiac make. Dodac jajka, stopiona margaryne szczypte soli, drozdze rozpuscic w cieplym mleku...dodac cukier waniliowy lub kilka kropli aromatu, ubic ciasto i pozostawic na 1h. Forme do pieczenia gofrow natluscic.
III
-1/2kg.maki
-2 jaja
-1/2 szklanki cukru
-1/3kostkimasla
- 2 lyzeczki proszku do pieczenia
- 1op. cukru waniliowego
- woda lub mleko
Stapiamy i studzimy maslo. do wysokiegonaczynia wsypujemy make, proszek, zoltka, cukier. Dodajemy 1-2 szklanki wody+zimne maslo. Dodajemy ubite bialka i lekko mieszamy.
I
-2 jaja
-2 szklanki (500ml) maki
- pol szklanki (125ml) oleju, margryny lub rozpuszczonego masla
- 1 i 3/4 szklanki mleka (450ml)
- 1 lyzka (15ml) granulowanego lub brazowego cukru
- 4 lyzeczki (20ml) proszku do pieczenia
- 1/4 lyzeczki soli
II
-2 szklankimaki
-3 jaja
- sol
- 1/3 szklanki mleka
-1 i 1/2 dag. drozdzy
- 1/3 kostki margaryny
-cukier waniliowy
Przesiac make. Dodac jajka, stopiona margaryne szczypte soli, drozdze rozpuscic w cieplym mleku...dodac cukier waniliowy lub kilka kropli aromatu, ubic ciasto i pozostawic na 1h. Forme do pieczenia gofrow natluscic.
III
-1/2kg.maki
-2 jaja
-1/2 szklanki cukru
-1/3kostkimasla
- 2 lyzeczki proszku do pieczenia
- 1op. cukru waniliowego
- woda lub mleko
Stapiamy i studzimy maslo. do wysokiegonaczynia wsypujemy make, proszek, zoltka, cukier. Dodajemy 1-2 szklanki wody+zimne maslo. Dodajemy ubite bialka i lekko mieszamy.
napisał/a:
JAD
2009-02-26 10:01
Polecam tez nalesniki PANCAKES (amerykanskie:P)
- 1 szklanka maki
- 1 lyzeczka cukru
-2 lyzeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1 szkl. mleka
-2 lyzki oleju
Wymieszac razem make,cukier,sol, proszek do pieczenia...cale jajko ubic, dodac suche skladniki do jajka...nastepnie mleko i olej. Zamieszac. Najlepiej smazyc na patelni teflonowej, tylko pod pierwszy placek dodac krople oleju. SMAKA !:)
- 1 szklanka maki
- 1 lyzeczka cukru
-2 lyzeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1 szkl. mleka
-2 lyzki oleju
Wymieszac razem make,cukier,sol, proszek do pieczenia...cale jajko ubic, dodac suche skladniki do jajka...nastepnie mleko i olej. Zamieszac. Najlepiej smazyc na patelni teflonowej, tylko pod pierwszy placek dodac krople oleju. SMAKA !:)
napisał/a:
ani_mru
2009-02-26 10:02
eeeeee super! wszystkie wypróbuje :) a co do polewy to i tak najbardziej lubię z bita śmietana i niczym więcej :) pozdrawiam gofromaniaków i życzę smacznego :D