Gotowanie na parze
napisał/a:
Butterfly1
2009-09-03 19:18
Szukałam całyd zień tego dzisiaj
Ula ja mam polska tabelkę z czasami gotowania, ale nie chce mi sie teraz tego przepisywać bo za dużo, póki co wklejam in inglisz
CZASY GOTOWANIA
zasady, hmm nie solimy, bo można łatwo przesolić, ewentualnie dosalamy juz na talerzu.
Warzywa na pewno można zamrozone parować,a le miesko to chyba nie bardzo, no nie wiem
Ja dzisiaj na obiadek zrobiłam sobie piersi właśnie w parowarze w bardzo prosty sposób:
pierś pocięłam w paski i zamarynowałam (troszke oleju, koperek, magi, czosnek, ostra przyprawa) polezało troszkę i sru na 20 minut do parowaru, pyszneee było
Ula ja mam polska tabelkę z czasami gotowania, ale nie chce mi sie teraz tego przepisywać bo za dużo, póki co wklejam in inglisz
CZASY GOTOWANIA
zasady, hmm nie solimy, bo można łatwo przesolić, ewentualnie dosalamy juz na talerzu.
Warzywa na pewno można zamrozone parować,a le miesko to chyba nie bardzo, no nie wiem
Ja dzisiaj na obiadek zrobiłam sobie piersi właśnie w parowarze w bardzo prosty sposób:
pierś pocięłam w paski i zamarynowałam (troszke oleju, koperek, magi, czosnek, ostra przyprawa) polezało troszkę i sru na 20 minut do parowaru, pyszneee było
napisał/a:
Karolinka_U
2009-09-03 19:49
Ja piersi zawsze posypuje ulubionymi rzyprawami i do nakładki do gotowania na parze warzywa jak mam mrożone to od razu jak tylko woda sie gotuje wrzucam na nakładke i wtedy to już na wyczucie
Robiłeam tez tak łososia - posypałam koperkiem, skropiłam sokiem z cytyny i parowanko - tez na oko bo nigdy na zegar nie patrze
Dla mnie sama ta nakładka to super sprawa
Robiłeam tez tak łososia - posypałam koperkiem, skropiłam sokiem z cytyny i parowanko - tez na oko bo nigdy na zegar nie patrze
Dla mnie sama ta nakładka to super sprawa
napisał/a:
szprycha1
2009-09-03 19:54
ja sie kiedys zastanawialam nat parowarem ale jakos nikt mnie do tego nie przekonala ale teraz jak czytam nabieram ochoty :)
napisał/a:
Misiaq
2009-09-03 21:09
Skopiowałam pytanie z JWMD
Czy to prawda (tak wyczytaliśmy w instrukcji do parowara elektrycznego), ze mozna w nim gotować całkowice zamarznięte mięsko??
Czy to prawda (tak wyczytaliśmy w instrukcji do parowara elektrycznego), ze mozna w nim gotować całkowice zamarznięte mięsko??
napisał/a:
jente8
2009-09-03 21:13
W Auchan teraz są, w podobnej cenie :) I z tej samej firmy :)
napisał/a:
kasia_b
2009-09-03 21:23
jeśli to surowa ryba świeża to max 12 minut - ja robiłam tak dorsza wyszedł przepyszny - wystarczył jak pisze Karolinka_U, sok z cytryny i sól ewentualnie tymianek jak ktoś lubi mrożonych rybek jeszcze nie robiłam bo zawsze wole nawet filet rozmrozić aby zamarynować w w/w przyprawach i dopiero do parowara - misiaq ja mięsko tez rozmrażam - muszę poczytać w instrukcji co pisze - jutro odpowiem
ja gotuje wszelkie warzywa, które mogą stanowić dokładkę do tzw. drugiego dania - ziemniaczki, fasolkę, kalafior, brokuł, warzywa z mieszanek mrożonych - te zawsze mrożone,
warzywa czy surowe czy mrożone parują się rożnie
kalafior 15-17 minut
ziemniaki młode 20 - starsze 25 bo często sa w większych kawałkach
fasolka 12 mnut
warzywa mix 12-15 minut
szpinak 5-7 minut wystarczy
raz robiłam ryz ale żeby była dobry trzeba ponad 30 minut ale wychodzi pyszny -od czasu do czasu warto spróbować dla innego smaku
mięsko paruj się różnie - zależy czy to plastry czy większe kawałki
plastry typu kotlety troszkę rozbite - do 20 minut
udka kurczaka, filet nie rozbity - do 25 minut
ja właśnie marynuje kawałki piersi kurczaka w marynacie o składzie
3-4 łyżeczki miodu
2 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżeczka wódki paprykowej - opcjonalnie
1 łyżeczka oliwy
2- 3 łyżeczki fixu to potraw chińskich
wszystkie mieszkamy wkładami kawałki kurczaka - u mnie pierś przekrojona na pól a ta grubsza część na pół wzdłuż jeszcze i marynujemy chociaż kilka godzin - mięsko przejdzie aromatem stanie się lekki brązowe
w takiej marynacie robiłam już lekko rozbite kotlety z szynki wieprzowej wyszły wyśmienity -porwane 12 minut ale soczyste i pyszne - do tego np. ziemniaczki albo inne ulubione warzywa
dla Kasiulka i R. robiłam udka kurczaka parowane - wcześniej marynowane w marynacie czosnkowej kotanyj - niech sama się wypowie czy smakowały ale czekali oboje 30 minut opóźniając wyjazd aby spróbować tak się cieszyłam
jak już wspominałam spokojnie można gotować też warzywa na tradycyjną sałatkę jarzynową - może wreszcie w weekend mi się uda - tzn zechce - bo smaka już mam dawno
zup i jajek jeszcze nie gotowałam
napisał/a:
jente8
2009-09-03 21:26
A jak długo marynujesz rybkę?
napisał/a:
Misiaq
2009-09-03 21:27
To bardzo krótko.
Podoba mi się
kasia, używasz elektrycznego czy garnka??
napisał/a:
kasia_b
2009-09-03 21:32
ja ogolnie wszelkie marynaty robię na wieczór żeby po powrocie z pracy można było robić obiad - ale myślę, ze i rybka 2-3 godziny powinna - ja jestem zdania im dłużej marynujemy tym mięsko smaczniejsze
bo tak jest - wszyscy się dziwią, ze tak krótko
no więc może tak - my z M. mamy parowa Philipasa o taki
ale nasz byl kupiony bo był w dobrej cenie - nie wiem czym się różni od innych oprócz tego, że ma takie "gniazko" gdzie można nasypać ziół i ich aromat będzie się unosił razem z parą do potraw - ale z tego co się orientuje parował nie musi byc największej pułki - myślę, że i taki do 200zł też będą dobre - zależny na ile lat ma wystarczyć
napisał/a:
Butterfly1
2009-09-04 11:04
Ja mam tefala, rewelacyjny, polecam!
O tak miesko marynowane z parowara to cud malina. Kasiu właśnie zamierzam zrobić jakieś z miodem dzisiaj
A H20 no widziałąm , że ryz robisz, kurka ja sie, jakos boje, ze nie wyjdzie, ale muszę spróbować w końcu!!!!
O tak miesko marynowane z parowara to cud malina. Kasiu właśnie zamierzam zrobić jakieś z miodem dzisiaj
A H20 no widziałąm , że ryz robisz, kurka ja sie, jakos boje, ze nie wyjdzie, ale muszę spróbować w końcu!!!!
napisał/a:
Butterfly1
2009-09-04 11:05
aaa zapomniałam napisać, ja bym zainwestowała w troszku drozszy, znaczy sie nie tam od razu za 500 zł, ale taki co juz posłuzy bo warto zainwestować na prawdę!
napisał/a:
Kasia248
2009-09-04 17:23
niebo w gębie!!
ja dziś miałam rybke z parowara:)palce lizac: