Gotowanie na parze

napisał/a: Butterfly1 2009-09-03 19:18
Szukałam całyd zień tego dzisiaj

Ula ja mam polska tabelkę z czasami gotowania, ale nie chce mi sie teraz tego przepisywać bo za dużo, póki co wklejam in inglisz

CZASY GOTOWANIA

zasady, hmm nie solimy, bo można łatwo przesolić, ewentualnie dosalamy juz na talerzu.
Warzywa na pewno można zamrozone parować,a le miesko to chyba nie bardzo, no nie wiem

Ja dzisiaj na obiadek zrobiłam sobie piersi właśnie w parowarze w bardzo prosty sposób:
pierś pocięłam w paski i zamarynowałam (troszke oleju, koperek, magi, czosnek, ostra przyprawa) polezało troszkę i sru na 20 minut do parowaru, pyszneee było
napisał/a: Karolinka_U 2009-09-03 19:49
Ja piersi zawsze posypuje ulubionymi rzyprawami i do nakładki do gotowania na parze warzywa jak mam mrożone to od razu jak tylko woda sie gotuje wrzucam na nakładke i wtedy to już na wyczucie

Robiłeam tez tak łososia - posypałam koperkiem, skropiłam sokiem z cytyny i parowanko - tez na oko bo nigdy na zegar nie patrze

Dla mnie sama ta nakładka to super sprawa
napisał/a: szprycha1 2009-09-03 19:54
ja sie kiedys zastanawialam nat parowarem ale jakos nikt mnie do tego nie przekonala ale teraz jak czytam nabieram ochoty :)
napisał/a: Misiaq 2009-09-03 21:09
Skopiowałam pytanie z JWMD

Czy to prawda (tak wyczytaliśmy w instrukcji do parowara elektrycznego), ze mozna w nim gotować całkowice zamarznięte mięsko??
napisał/a: jente8 2009-09-03 21:13
Necia napisal(a):na allegro znalazłam nawet za 67 zł! (firmy manta)

W Auchan teraz są, w podobnej cenie :) I z tej samej firmy :)
napisał/a: kasia_b 2009-09-03 21:23
ula_jente napisal(a):Jutro chcę tak przyrządzić rybkę i nie wiem, czego się spodziewać - 10 minut? Czy godzina? ;)

jeśli to surowa ryba świeża to max 12 minut - ja robiłam tak dorsza wyszedł przepyszny - wystarczył jak pisze Karolinka_U, sok z cytryny i sól ewentualnie tymianek jak ktoś lubi mrożonych rybek jeszcze nie robiłam bo zawsze wole nawet filet rozmrozić aby zamarynować w w/w przyprawach i dopiero do parowara - misiaq ja mięsko tez rozmrażam - muszę poczytać w instrukcji co pisze - jutro odpowiem

ja gotuje wszelkie warzywa, które mogą stanowić dokładkę do tzw. drugiego dania - ziemniaczki, fasolkę, kalafior, brokuł, warzywa z mieszanek mrożonych - te zawsze mrożone,
warzywa czy surowe czy mrożone parują się rożnie
kalafior 15-17 minut
ziemniaki młode 20 - starsze 25 bo często sa w większych kawałkach
fasolka 12 mnut
warzywa mix 12-15 minut
szpinak 5-7 minut wystarczy
raz robiłam ryz ale żeby była dobry trzeba ponad 30 minut ale wychodzi pyszny -od czasu do czasu warto spróbować dla innego smaku

mięsko paruj się różnie - zależy czy to plastry czy większe kawałki
plastry typu kotlety troszkę rozbite - do 20 minut
udka kurczaka, filet nie rozbity - do 25 minut

ja właśnie marynuje kawałki piersi kurczaka w marynacie o składzie

3-4 łyżeczki miodu
2 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżeczka wódki paprykowej - opcjonalnie
1 łyżeczka oliwy
2- 3 łyżeczki fixu to potraw chińskich

wszystkie mieszkamy wkładami kawałki kurczaka - u mnie pierś przekrojona na pól a ta grubsza część na pół wzdłuż jeszcze i marynujemy chociaż kilka godzin - mięsko przejdzie aromatem stanie się lekki brązowe

w takiej marynacie robiłam już lekko rozbite kotlety z szynki wieprzowej wyszły wyśmienity -porwane 12 minut ale soczyste i pyszne - do tego np. ziemniaczki albo inne ulubione warzywa

dla Kasiulka i R. robiłam udka kurczaka parowane - wcześniej marynowane w marynacie czosnkowej kotanyj - niech sama się wypowie czy smakowały ale czekali oboje 30 minut opóźniając wyjazd aby spróbować tak się cieszyłam

jak już wspominałam spokojnie można gotować też warzywa na tradycyjną sałatkę jarzynową - może wreszcie w weekend mi się uda - tzn zechce - bo smaka już mam dawno

zup i jajek jeszcze nie gotowałam
napisał/a: jente8 2009-09-03 21:26
kasia_a napisal(a):zawsze wole nawet filet rozmrozić aby zamarynować w w/w przyprawach i dopiero do parowara

A jak długo marynujesz rybkę?
napisał/a: Misiaq 2009-09-03 21:27
kasia_a napisal(a):plastry typu kotlety troszkę rozbite - do 20 minut
udka kurczaka, filet nie rozbity - do 25 minut


kasia_a napisal(a):kotlety z szynki wieprzowej wyszły wyśmienity -porwane 12 minu

To bardzo krótko.
Podoba mi się

kasia, używasz elektrycznego czy garnka??
napisał/a: kasia_b 2009-09-03 21:32
ula_jente napisal(a):A jak długo marynujesz rybkę?

ja ogolnie wszelkie marynaty robię na wieczór żeby po powrocie z pracy można było robić obiad - ale myślę, ze i rybka 2-3 godziny powinna - ja jestem zdania im dłużej marynujemy tym mięsko smaczniejsze
misiaq napisal(a):To bardzo krótko.
Podoba mi się

bo tak jest - wszyscy się dziwią, ze tak krótko
misiaq napisal(a):
kasia, używasz elektrycznego czy garnka??


no więc może tak - my z M. mamy parowa Philipasa o taki

ale nasz byl kupiony bo był w dobrej cenie - nie wiem czym się różni od innych oprócz tego, że ma takie "gniazko" gdzie można nasypać ziół i ich aromat będzie się unosił razem z parą do potraw - ale z tego co się orientuje parował nie musi byc największej pułki - myślę, że i taki do 200zł też będą dobre - zależny na ile lat ma wystarczyć
napisał/a: Butterfly1 2009-09-04 11:04
Ja mam tefala, rewelacyjny, polecam!


O tak miesko marynowane z parowara to cud malina. Kasiu właśnie zamierzam zrobić jakieś z miodem dzisiaj

A H20 no widziałąm , że ryz robisz, kurka ja sie, jakos boje, ze nie wyjdzie, ale muszę spróbować w końcu!!!!
napisał/a: Butterfly1 2009-09-04 11:05
Necia napisal(a):zastanawiam się tylko, czy kupić droższy na raty, czy tańszy od razu

aaa zapomniałam napisać, ja bym zainwestowała w troszku drozszy, znaczy sie nie tam od razu za 500 zł, ale taki co juz posłuzy bo warto zainwestować na prawdę!
napisał/a: Kasia248 2009-09-04 17:23
kasia_a napisal(a):dla Kasiulka i R. robiłam udka kurczaka parowane - wcześniej marynowane w marynacie czosnkowej kotanyj - niech sama się wypowie czy smakowały


niebo w gębie!!

ja dziś miałam rybke z parowara:)palce lizac: