Miłośnicy pierogów

napisał/a: malastasia 2010-12-03 18:43
Kocham pierogi! Ostatnio jadłam z serem i salami... w ogóle tradycyjne tez są super, ruskie, z grzybami, z kapustą, ale lubię też eksperymenty - płatki owsiane, krówka, soczewica. Pierwszy raz jadłam pierogi z pieca (!) ze szpinakiem i fetą... rozkosz. W Poznaniu na Wrocławskiej, jakby ktoś chciał spróbować. REWELACJA
napisał/a: malastasia 2011-04-13 12:49
najdziwniejsze jadłam w poznańskiej pierogarnii na Wrocławskiej - z płatkami owsianymi, krówką, rodzynkami i orzechami, ale osobiście wolę słone z oscypkiem i żurawinką!
Agat-ka
napisał/a: Agat-ka 2011-04-27 16:54
Uwielbiam pierogi ze szpinakiem i fetą :) Wyśmienicie smakują, np. z sosem czosnkowym albo ziołowym.
napisał/a: rekasetka23 2012-11-08 15:54
Niedawno robiłam pierożki z porem i serem gruyere (podałam je w łagodnej zupie rybnej).
Całkiem obiecujące. Muszę to dopracować. ;)
napisał/a: Angelika2258 2013-10-13 12:58
a ja uwielbiam pierogi z serem najbardziej ale i z innym farszem również, dla mnie pierogi są bezkonkurencyjne, żaden bigos czy inne typowo polskie potrawy nie równają się do pierogów :)



________________
http://dommuzykaseniora.pl/
napisał/a: Sheika 2014-01-24 09:29
Ja uwielbiam z grzybami i kapustą, jadłam kiedyś takie nietypowe z kaszą w środku i z mięsem - były naprawdę przepyszne. Ale najlepsze pierogi jakie kiedykolwiek jadłam (nie tylko chodzi o farsz, ale przede wszystkim o ciasto) znalazłam w Zawierciu! (można zobaczyć tutaj) Wybór wielki, pierożki wyśmienite!!
napisał/a: smerfetkaaa8 2014-02-09 16:57
Mogę zjeść każde pierogi, które nie są na słodko ;)
napisał/a: gabrijellla 2014-07-30 17:05
Choć może się to wydawać dziwne, ja najbardziej lubię pierogi z biedronki. :D Z mięsem! Albo z pieczarkami i brokułami!
napisał/a: arturo900 2015-02-09 19:04
Ulubiony mój przepis wypróbojcie dziewczyny : ) Pierogi ruskie.
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki
1 stołowa łyżka miękkiego masła
1/2 stołowej łyżki soli
1 szklanka wrzącej wody
Składniki na farsz:
700 g ugotowanych zmielonych ziemniaków
300 g startego białego sera
2 cebule
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki pieprzu
Farsz:
Cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle. Wymieszać z resztą składników na farsz i przyprawić na ostro (!).
Ciasto:
Mąkę, masło, sól zalać wrzątkiem i wymieszać drewnianą łyżką.W momencie gdy ciasto trochę przestygnie, wyrobić ręką, aż będzie elastyczne. Ciasto co nie klei się do stołu trzeba posypywać mąką(!). Wykrawać szklanką kółka i kłąść do środka farsz. Mocno skleić brzegi.
Pierogi wrzucić na gotującą się osoloną wodę. Kiedy wypłyną na wierzch gotować 3-5 minut.
Pierogi ruskie podaje się polane zrumienionym boczkiem, słoninką, można posypać zieleniną lub podawać z surówką. Do popicia przyjęło się podawać czerwony barszcz.
napisał/a: marga2wawa 2015-02-10 11:59
najbardziej lubię własnoręcznie robione pierożki z mięsem :)

lubię raczej grubsze, mniej delikatne ciasto i mocno zmielony farsz
napisał/a: albert7000 2015-02-10 16:39
Pierogi z kapustą i grzybami -
Składniki
ciasto na pierogi:
3 szklanki mąki z górką
1 szklanka wrzątku
1/2 łyżeczka soli

farsz:
30 g grzybów suszonych
300 g kapusty
1 cebula
1,5 szklanki wrzątku
sól i pieprz
oliwa

plus:
2 łyżki masła do podsmażania pierogów

Sposób przygotowania

1.Zaczynam od przygotowania farszu. Grzyby gotuję w niewielkiej ilości wody (chociaż ja często wykorzystuje je po prostu z grzybowej zupy). Następnie kroję drobno. Kroję też kapustę kiszoną i cebulkę.

2.Cebulę podsmażam na oliwie, następnie dodaje kapustę i grzyby. Dodaję szczyptę soli i pieprzu, następnie dolewam 1,5 szklanki wrzątku lub wywaru po gotowaniu grzybów. Zostawiam pod przykryciem na średnio-małym ogniu, aż cała woda wyparuje.

3.W tym czasie zabieram się za ciasto. Do miski wrzucam mąkę, wlewam gorącą (nie wrzącą) wodę, dodaje sól i mieszam. Wyrabiam, a następnie dzielę na mniejsze części i wałkuje cienko.Wykrawam szklanką kółka.

4.Na każde koło układam farsz, zlepiam brzegi i robię falbanki.

5.Wrzucam partiami do osolonej wrzącej wody, gotuję aż zawrze ponownie i pierogi wypłyną i chwilę popływają po wierzchu.

6.Następnie na patelni rozpuszczam masło i obsmażam pierogi z obydwu stron, aby zyskały złociste fragmenty.
napisał/a: martita8888 2015-07-14 15:47
W sezonie letnim - pierogi z borówkami ;)