Naleśniki

tuptek84
napisał/a: tuptek84 2013-03-04 21:12
jak naleśniki to tylko w stylu tiramisu, idealne na słodką przekąskę:) przepisu nie znam, posiłkuje się zawsze wujkiem google;)
napisał/a: jmwg 2013-06-18 10:48
Ja za to uwielbiam te naleśniki :D : http://www.kolekcjasmakow.com/kolekcja/smaczne-przepisy/item/23-wegetarianskie-nalesniki-z-soczewica-swiezym-szpinakiem-pomidorami-zapiekane-z-sosem-grzybowym
odkryłam tę stronę przy okazji wizyty u koleżanki, ona zamawiała u nich pasztet z soczewicy i chyba coś z łososia i właśnie poczęstowała nas tymi naleśnikami, pyyycha:D
napisał/a: wykadrowana 2013-08-07 10:00
A ja tak jak koleżanki preferuję ze szpinakiem. Tu macie super przepis na zielone naleśniki z kurczakiem http://www.miastokobiet.pl/nalesniki-do-wyboru-do-koloru/
napisał/a: Szarlot 2013-11-28 10:23
wykadrowana napisal(a):A ja tak jak koleżanki preferuję ze szpinakiem. Tu macie super przepis na zielone naleśniki z kurczakiem http://www.miastokobiet.pl/nalesniki-do-wyboru-do-koloru

Ja osobiście przepadam bardziej za naleśnikami na słodko. Byliśmy ostatnio z moim facetem w naleśnikarni gdzie podano mi naleśniki z podwójną bitą śmietaną, czekoladą oraz bakaliami... No palce lizać! Oczywiście mój facet musiał komentować że tyłek tak mi urośnie że przy wyjściu z naleśnikarni się we framudze nie zmieszczę ale.. Warto było! Takie pyszneee..
napisał/a: McShanelle88 2014-01-24 09:36
Ja najbardziej lubię po prostu z konfiturami wszelkiego rodzaju, śmietaną i z odrobiną cukru.


Masz pytania w zakresie wszelkich nieruchomości? Wejdź na tego bloga http://natalianowak.blogan.pl/kategoria-gowna/2014/12/19/czym-si-zajmuje-rzeczoznawca , a na pewno znajdziesz odpowiedzi na wszystkie z nich!
napisał/a: Devilisme 2014-05-06 15:29
Ze szpinakiem są cudowne, ale trzeba umieć doprawić szpinak. Ja osobiscie uwielbiam!
mmartaw
napisał/a: mmartaw 2014-05-28 14:25
Dziewczyny polecam Wam - wymieszajcie opakowanie serka mascarpone z koglem-moglem utartym z dwóch jajek. Może nie brzmi idealnie, ale smakuje wspaniale! To najdelikatniejszy krem, jaki kiedykolwiek jadłam.
Z innych pomysłów mogę dodać, że fajne ciaasto wychodzi, gdy do masy dodamy wiórki kokosowe ;) Pozdrawiam :)
napisał/a: rabunia89 2014-06-18 17:40
Uwielbiam naleśniki, szczególnie te z serem. Przepis zaczerpnęłam od nich: http://superprzepisy.com.pl/tradycyjne-nalesniki-z-serem/
napisał/a: gabrijellla 2014-07-30 17:03
Mniamek napisal(a):Ja polecam naleśniki po amerykańsku czyli tzw. pancakes z borówkami i ricottą polane syropem klonowym najlepiej !! ;) są po prostu przepyszne!!
I też są lżejsze od naszych tradycyjnych naleśników :)



Uwielbiam!!!!
napisał/a: halszka5566 2015-01-14 20:20
Naleśniki

2 przepisy na najlepsze naleśniki. Podawane ze słodkim lub słonym nadzieniem.





Naleśniki - przepis podstawowy. Proste naleśniki z mleka, jajka i mąki z nadzieniem z sera białego. Przepis na najlepsze naleśniki
PRZEPIS 1 (klasyczne polskie naleśniki, zawsze się udają)

Przepis na naleśniki (około 10 sztuk dużych ale cienkich):

 150 g mąki
 2 jajka
 250 ml mleka
 szczypta soli
 woda mineralna lub zwykła woda

 masło lub olej roślinny do smażenia


Wykonanie:

Mąkę przesiać, dodać jajka, mleko i sól. Zmiksować, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Przed samym smażeniem dodać do ciasta wodę w takiej ilości aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta (około 1/2 - 3/4 szklanki). Naleśniki smażyć z dwóch stron na średnio rozgrzanej patelni teflonowej z cienkim dnem, na małej ilości masła lub oleju roślinnego.

Więcej opcji...
Można też olej lub roztopione masło (3 łyżki) dodać bezpośrednio do surowej masy naleśnikowej, wówczas nie trzeba już smarować dna patelni tłuszczem.
Naleśniki można smażyć od razu, nie czekając 30 minut, od razu dodając wodę, ale najlepsze są i najlepiej się smażą naleśniki z ciasta, które “odpoczęło”.
Do ciasta naleśnikowego na naleśniki ze słodkim nadzieniem możemy dodać około 3 łyżek cukru lub cukru wanilinowego.
Naleśniki można smarować dżemem, musem jabłkowym lub smażonymi na maśle owocami np. brzoskwiniami. Można je też przekładać nadzieniem z sera białego (przepis poniżej).
Naleśniki z nadzieniem można składać w trójkąty lub zwijać w rulony. W takiej postaci można je odgrzewać na patelni na wolnym ogniu. Podawać np. z dodatkiem bitej śmietany lub kwaśnej i gęstej śmietany czy też jogurtem owocowym. Dobrze smakują posypane cukrem pudrem.

Nadzienie z sera białego do naleśników: 1 kostka sera białego tłustego lub półtłustego roztarta widelcem na gładką masę z dodatkiem 1 jajka i 2 - 3 łyżek cukru. Jeśli ser biały jest suchy, do nadzienia można dodać trochę śmietany.


Podawanie:
Naleśniki można smarować dżemem, musem jabłkowym lub smażonymi na maśle owocami np. brzoskwiniami. Można je też przekładać nadzieniem z sera białego (przepis poniżej).
Naleśniki z nadzieniem można składać w trójkąty lub zwijać w rulony. W takiej postaci można je odgrzewać na patelni na wolnym ogniu. Podawać np. z dodatkiem bitej śmietany lub kwaśnej i gęstej śmietany czy też jogurtem owocowym. Dobrze smakują posypane cukrem pudrem.
napisał/a: pjerunr 2015-01-28 09:51
Ja uwielbiam naleśniki na słodko.... Z domową nutellą na przykład, czyli biorę powidła śliwkowe Stovit i dodaję kakao. Mniam!
napisał/a: Isaiah2733 2015-04-08 23:46
Naleśniki na słono
Będąc dziewczynką uwielbiałam porywać zdjęte wprost z patelni i posypywać cukrem, który przyjemnie chrzęszczał w zębach...

Pamiętam też stołówkowe z białym serem... Te nie należały do moich ulubionych dań...

Dziś moja naleśnikowa wariacja :)

Miksujemy:

150 g mąki

2 jajka

250 ml mleka

szczypta soli

woda mineralna gazowana

Smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron :)

Farsz

1 opak białego sera (ja użyłam 500 g, president)

dwie garście rukoli

przysmażona cebula

przysmażona szynka

suszone pomidory

sól, pieprz, chilli

Blenderem miksujemy wszystkie składniki na dość jednolitą masę, nakładamy na naleśniki, które składamy w ćwiarteczkę i przysmażamy tak złożone na piękny, rumiany kolor :)