Naleśniki
napisał/a:
tuptek84
2013-03-04 21:12
jak naleśniki to tylko w stylu tiramisu, idealne na słodką przekąskę:) przepisu nie znam, posiłkuje się zawsze wujkiem google;)
napisał/a:
jmwg
2013-06-18 10:48
Ja za to uwielbiam te naleśniki :D : http://www.kolekcjasmakow.com/kolekcja/smaczne-przepisy/item/23-wegetarianskie-nalesniki-z-soczewica-swiezym-szpinakiem-pomidorami-zapiekane-z-sosem-grzybowym
odkryłam tę stronę przy okazji wizyty u koleżanki, ona zamawiała u nich pasztet z soczewicy i chyba coś z łososia i właśnie poczęstowała nas tymi naleśnikami, pyyycha:D
odkryłam tę stronę przy okazji wizyty u koleżanki, ona zamawiała u nich pasztet z soczewicy i chyba coś z łososia i właśnie poczęstowała nas tymi naleśnikami, pyyycha:D
napisał/a:
wykadrowana
2013-08-07 10:00
A ja tak jak koleżanki preferuję ze szpinakiem. Tu macie super przepis na zielone naleśniki z kurczakiem http://www.miastokobiet.pl/nalesniki-do-wyboru-do-koloru/
napisał/a:
Szarlot
2013-11-28 10:23
Ja osobiście przepadam bardziej za naleśnikami na słodko. Byliśmy ostatnio z moim facetem w naleśnikarni gdzie podano mi naleśniki z podwójną bitą śmietaną, czekoladą oraz bakaliami... No palce lizać! Oczywiście mój facet musiał komentować że tyłek tak mi urośnie że przy wyjściu z naleśnikarni się we framudze nie zmieszczę ale.. Warto było! Takie pyszneee..
napisał/a:
McShanelle88
2014-01-24 09:36
Ja najbardziej lubię po prostu z konfiturami wszelkiego rodzaju, śmietaną i z odrobiną cukru.
Masz pytania w zakresie wszelkich nieruchomości? Wejdź na tego bloga http://natalianowak.blogan.pl/kategoria-gowna/2014/12/19/czym-si-zajmuje-rzeczoznawca , a na pewno znajdziesz odpowiedzi na wszystkie z nich!
Masz pytania w zakresie wszelkich nieruchomości? Wejdź na tego bloga http://natalianowak.blogan.pl/kategoria-gowna/2014/12/19/czym-si-zajmuje-rzeczoznawca , a na pewno znajdziesz odpowiedzi na wszystkie z nich!
napisał/a:
Devilisme
2014-05-06 15:29
Ze szpinakiem są cudowne, ale trzeba umieć doprawić szpinak. Ja osobiscie uwielbiam!
napisał/a:
mmartaw
2014-05-28 14:25
Dziewczyny polecam Wam - wymieszajcie opakowanie serka mascarpone z koglem-moglem utartym z dwóch jajek. Może nie brzmi idealnie, ale smakuje wspaniale! To najdelikatniejszy krem, jaki kiedykolwiek jadłam.
Z innych pomysłów mogę dodać, że fajne ciaasto wychodzi, gdy do masy dodamy wiórki kokosowe ;) Pozdrawiam :)
Z innych pomysłów mogę dodać, że fajne ciaasto wychodzi, gdy do masy dodamy wiórki kokosowe ;) Pozdrawiam :)
napisał/a:
rabunia89
2014-06-18 17:40
Uwielbiam naleśniki, szczególnie te z serem. Przepis zaczerpnęłam od nich: http://superprzepisy.com.pl/tradycyjne-nalesniki-z-serem/
napisał/a:
gabrijellla
2014-07-30 17:03
Uwielbiam!!!!
napisał/a:
halszka5566
2015-01-14 20:20
Naleśniki
2 przepisy na najlepsze naleśniki. Podawane ze słodkim lub słonym nadzieniem.
Naleśniki - przepis podstawowy. Proste naleśniki z mleka, jajka i mąki z nadzieniem z sera białego. Przepis na najlepsze naleśniki
PRZEPIS 1 (klasyczne polskie naleśniki, zawsze się udają)
Przepis na naleśniki (około 10 sztuk dużych ale cienkich):
150 g mąki
2 jajka
250 ml mleka
szczypta soli
woda mineralna lub zwykła woda
masło lub olej roślinny do smażenia
Wykonanie:
Mąkę przesiać, dodać jajka, mleko i sól. Zmiksować, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Przed samym smażeniem dodać do ciasta wodę w takiej ilości aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta (około 1/2 - 3/4 szklanki). Naleśniki smażyć z dwóch stron na średnio rozgrzanej patelni teflonowej z cienkim dnem, na małej ilości masła lub oleju roślinnego.
Więcej opcji...
Można też olej lub roztopione masło (3 łyżki) dodać bezpośrednio do surowej masy naleśnikowej, wówczas nie trzeba już smarować dna patelni tłuszczem.
Naleśniki można smażyć od razu, nie czekając 30 minut, od razu dodając wodę, ale najlepsze są i najlepiej się smażą naleśniki z ciasta, które “odpoczęło”.
Do ciasta naleśnikowego na naleśniki ze słodkim nadzieniem możemy dodać około 3 łyżek cukru lub cukru wanilinowego.
Naleśniki można smarować dżemem, musem jabłkowym lub smażonymi na maśle owocami np. brzoskwiniami. Można je też przekładać nadzieniem z sera białego (przepis poniżej).
Naleśniki z nadzieniem można składać w trójkąty lub zwijać w rulony. W takiej postaci można je odgrzewać na patelni na wolnym ogniu. Podawać np. z dodatkiem bitej śmietany lub kwaśnej i gęstej śmietany czy też jogurtem owocowym. Dobrze smakują posypane cukrem pudrem.
Nadzienie z sera białego do naleśników: 1 kostka sera białego tłustego lub półtłustego roztarta widelcem na gładką masę z dodatkiem 1 jajka i 2 - 3 łyżek cukru. Jeśli ser biały jest suchy, do nadzienia można dodać trochę śmietany.
Podawanie:
Naleśniki można smarować dżemem, musem jabłkowym lub smażonymi na maśle owocami np. brzoskwiniami. Można je też przekładać nadzieniem z sera białego (przepis poniżej).
Naleśniki z nadzieniem można składać w trójkąty lub zwijać w rulony. W takiej postaci można je odgrzewać na patelni na wolnym ogniu. Podawać np. z dodatkiem bitej śmietany lub kwaśnej i gęstej śmietany czy też jogurtem owocowym. Dobrze smakują posypane cukrem pudrem.
2 przepisy na najlepsze naleśniki. Podawane ze słodkim lub słonym nadzieniem.
Naleśniki - przepis podstawowy. Proste naleśniki z mleka, jajka i mąki z nadzieniem z sera białego. Przepis na najlepsze naleśniki
PRZEPIS 1 (klasyczne polskie naleśniki, zawsze się udają)
Przepis na naleśniki (około 10 sztuk dużych ale cienkich):
150 g mąki
2 jajka
250 ml mleka
szczypta soli
woda mineralna lub zwykła woda
masło lub olej roślinny do smażenia
Wykonanie:
Mąkę przesiać, dodać jajka, mleko i sól. Zmiksować, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Przed samym smażeniem dodać do ciasta wodę w takiej ilości aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta (około 1/2 - 3/4 szklanki). Naleśniki smażyć z dwóch stron na średnio rozgrzanej patelni teflonowej z cienkim dnem, na małej ilości masła lub oleju roślinnego.
Więcej opcji...
Można też olej lub roztopione masło (3 łyżki) dodać bezpośrednio do surowej masy naleśnikowej, wówczas nie trzeba już smarować dna patelni tłuszczem.
Naleśniki można smażyć od razu, nie czekając 30 minut, od razu dodając wodę, ale najlepsze są i najlepiej się smażą naleśniki z ciasta, które “odpoczęło”.
Do ciasta naleśnikowego na naleśniki ze słodkim nadzieniem możemy dodać około 3 łyżek cukru lub cukru wanilinowego.
Naleśniki można smarować dżemem, musem jabłkowym lub smażonymi na maśle owocami np. brzoskwiniami. Można je też przekładać nadzieniem z sera białego (przepis poniżej).
Naleśniki z nadzieniem można składać w trójkąty lub zwijać w rulony. W takiej postaci można je odgrzewać na patelni na wolnym ogniu. Podawać np. z dodatkiem bitej śmietany lub kwaśnej i gęstej śmietany czy też jogurtem owocowym. Dobrze smakują posypane cukrem pudrem.
Nadzienie z sera białego do naleśników: 1 kostka sera białego tłustego lub półtłustego roztarta widelcem na gładką masę z dodatkiem 1 jajka i 2 - 3 łyżek cukru. Jeśli ser biały jest suchy, do nadzienia można dodać trochę śmietany.
Podawanie:
Naleśniki można smarować dżemem, musem jabłkowym lub smażonymi na maśle owocami np. brzoskwiniami. Można je też przekładać nadzieniem z sera białego (przepis poniżej).
Naleśniki z nadzieniem można składać w trójkąty lub zwijać w rulony. W takiej postaci można je odgrzewać na patelni na wolnym ogniu. Podawać np. z dodatkiem bitej śmietany lub kwaśnej i gęstej śmietany czy też jogurtem owocowym. Dobrze smakują posypane cukrem pudrem.
napisał/a:
pjerunr
2015-01-28 09:51
Ja uwielbiam naleśniki na słodko.... Z domową nutellą na przykład, czyli biorę powidła śliwkowe Stovit i dodaję kakao. Mniam!
napisał/a:
Isaiah2733
2015-04-08 23:46
Naleśniki na słono
Będąc dziewczynką uwielbiałam porywać zdjęte wprost z patelni i posypywać cukrem, który przyjemnie chrzęszczał w zębach...
Pamiętam też stołówkowe z białym serem... Te nie należały do moich ulubionych dań...
Dziś moja naleśnikowa wariacja :)
Miksujemy:
150 g mąki
2 jajka
250 ml mleka
szczypta soli
woda mineralna gazowana
Smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron :)
Farsz
1 opak białego sera (ja użyłam 500 g, president)
dwie garście rukoli
przysmażona cebula
przysmażona szynka
suszone pomidory
sól, pieprz, chilli
Blenderem miksujemy wszystkie składniki na dość jednolitą masę, nakładamy na naleśniki, które składamy w ćwiarteczkę i przysmażamy tak złożone na piękny, rumiany kolor :)
Będąc dziewczynką uwielbiałam porywać zdjęte wprost z patelni i posypywać cukrem, który przyjemnie chrzęszczał w zębach...
Pamiętam też stołówkowe z białym serem... Te nie należały do moich ulubionych dań...
Dziś moja naleśnikowa wariacja :)
Miksujemy:
150 g mąki
2 jajka
250 ml mleka
szczypta soli
woda mineralna gazowana
Smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron :)
Farsz
1 opak białego sera (ja użyłam 500 g, president)
dwie garście rukoli
przysmażona cebula
przysmażona szynka
suszone pomidory
sól, pieprz, chilli
Blenderem miksujemy wszystkie składniki na dość jednolitą masę, nakładamy na naleśniki, które składamy w ćwiarteczkę i przysmażamy tak złożone na piękny, rumiany kolor :)