Naleśniki nie tylko na słodko

napisał/a: Ameba79 2008-04-10 16:27
Mari, to zależy od upodobań, ja zazwyczaj używam mielonego drobiowego z różnymi przyprawami i z dodatkiem np. papryki czy pieczarek. Czasem dodaję pokrojonego w kostkę fileta z kurczaka. Wszystko zależy od inwencji osoby gotującej. Ale polecam, tylko ciężko dostać mąkę gryczaną, a sama nie wiem czemu jest taka niepopularna.
napisał/a: Mari 2008-04-10 19:02
Ameba79 dziękuję ,
"wariacje" w kuchni uwielbiam a z tą mąką widzę spore szanse !.

SORYYYY agłaja myślałam naprawdę o naleśnikach!;) a wyszły po naszemu chrupiące pierożki , po Hiszpańsku tapas-przekąska:p.

W ostatnim tygodniu musiałam dwa razy..:confused:(nie powtarzam posiłku tak często)zrobić przekąskę jaką zrobiła córka ...bardzo mężowi "posmaczyła" i cóż muszę go nakarmić :D nią to może później rzadziej będzie domagał hi,hi .Jest bardzo prosta i szybciutka .
Kupujemy gotowe ciasto ..takie okrągłe placuszki leżą po lodówkach w sklepach..średnicy ok nie wiem .12-14 cm, albo robimy jak na makaron i wykrawamy kółeczka.Smażymy sporo cebulki...szklimy , wrzucamy tuńczyka z puszki w sosie własnym+ koncentrat pomid. + pieprz,sól.(proporcje? na oko..ilu nas jest).
Na połówce naszego kółeczka układamy farsz ,składamy i brzegi zlepiamy widelcem...na blaszkę i pieczemy do chwili ,aż ciasto zacznie brązowieć..
Ja zmodyfikowałam troszkę ..lubię pikantne i nie zakończę eksperymentów z tym ciastem :) szybko i smaczno a "pchać" do niego można różne nadzienia o! podejrzewam ,że nadzienie o którym pisze Hania! też , tylko ciasto wtedy bym posmarowała po wierzchu może masłem ?zamiast białkiem jaja...
magwiz
napisał/a: magwiz 2008-04-12 19:58
Dobre są też nleśniki z masą szpinakową z fetą i serkiem wiejskim.
przepis jest podany tutaj:
http://forum.polki.pl/showthread.php?t=4288
napisał/a: otella 2008-05-03 01:30
ja do naleśnikowego ciasta dolewam 1 łyżeczkę kawy we fluidzie ( bo dobrze się łączy ze składnikami) i wszystko posypuję roztartymi orzechami włoskimi i migdałami.Tylko trzeba usmazyc takie trochę grubsze naleśniki ,żeby żeby lepiej był wyczuwalny smak kawy.
napisał/a: mamulia53 2009-09-15 19:33
naleśniki z farszem - twaróg ze śmietaną cukrem i rodzynkami
napisał/a: ola_miko21 2009-09-15 22:42
Ja wsadzam w nalesniki parowki i zolty ser, zwijam i podpiekam na patelni...pychotka.
Do cista nalesnikowego dodaje czasam proszek do pieczenia i pokrojone w kostke jablka i wychodza pyszne racuchy:)
murzynek333
napisał/a: murzynek333 2009-10-30 20:01
ja proponuję naleśniki z warzywami, do ciasta wrzuca się cebulkę, wędlinę, pieczarki, ser żółty i tak smaży. z sosem czosnkowym rewelacja!
napisał/a: Mari 2009-10-30 20:52
A ja bardzo slicznie prosze o jakies przepisy(:(....nie mam ukochanego sera do nich ,a tak bardzo lubie! ....zmienilam kraj .
Z mieska to moge tylko wykorzystac kurczaka lub z wieprzowiny ...szynkowe.
Boczek ?...paskudny! ...jak za dawnych czasow prasowany tluszcz z jakims ochlapem miesa ...brrrr.
A! i nie ma tu naszej normalnej gestej smietany lekko ukwaszonej , tylko jakies "g" UHT.
Ciezko mi...nie ma kiszonej kapusty , tylko jakies smierdzace nogi wiszace pod sufitem i na kazdym kroku "robale" ! .

p.s. teraz nalesniczki jem na sucho , albo z dzemem ..


buziaki M. ...ratunku!
napisał/a: Dorota225 2009-10-31 12:55
z parówkami i żółtym serem są rewelacyjne :)
napisał/a: baskakaska1970 2009-11-28 19:43
przepyszne sa takie z farszem zrobionym miedzy innymi z tunczyka takiego w puszcze (ja najczesciej uzywam tego tunczyka neptuna, ale jak kto woli). z reszta, jesli chcecie przepis do piszcie;)
napisał/a: tekla_j 2009-11-28 23:36
no podaj ten przepisik, bo ja tego tunczyka uwielbiam wiec na pewno skorzystam~!
napisał/a: tekla_j 2009-11-28 23:36
oh, gdzie moje maniery, przepraszam, powinnam jeszcze dodac slowo : poprosze :)