Sałatka z tuńczyka. Jakie znacie najlepsze przepisy
napisał/a:
~justaa26
2009-12-06 10:09
Witam serdecznie.
Kobietki mam dla Was przepis na pyszną sałatkę, a do tego MEGA-SZYBKI;) Gdy czasem zaskoczą mnie goście, wymykam si na 5 minut do kuchni i... wracam z gotową sałatką. Oto składniki:
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju (w wersji light może być w sosie własnym)
- 1 puszka kukurydzy
- ok. 25 dag sera żółtego w kawałku
- szczypiorek
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Tuńczyka odsączamy z oleju, dodajemu puszkę kukurydzy (również odsączonej), ser żółty kroimy w drobną kostkę, szczypiorek drobno kroimy i wszystko mieszamy z 2 łyżkami majonezu. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku i GOTOWE!!!
Jest to przepis nawet dla "nieudaczników" kulinarnych;) Nie może się tu coś nie udać, a goście zawsze zachwyceni:)
Smacznego!!!
Kobietki mam dla Was przepis na pyszną sałatkę, a do tego MEGA-SZYBKI;) Gdy czasem zaskoczą mnie goście, wymykam si na 5 minut do kuchni i... wracam z gotową sałatką. Oto składniki:
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju (w wersji light może być w sosie własnym)
- 1 puszka kukurydzy
- ok. 25 dag sera żółtego w kawałku
- szczypiorek
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Tuńczyka odsączamy z oleju, dodajemu puszkę kukurydzy (również odsączonej), ser żółty kroimy w drobną kostkę, szczypiorek drobno kroimy i wszystko mieszamy z 2 łyżkami majonezu. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku i GOTOWE!!!
Jest to przepis nawet dla "nieudaczników" kulinarnych;) Nie może się tu coś nie udać, a goście zawsze zachwyceni:)
Smacznego!!!
napisał/a:
baskakaska1970
2009-12-06 19:23
oo to cos dla mnie, a mam jeszcze takie pytanie: w jaki sposob dobierac tunczyka do salatek? wiem ze neptun ma diwe opcje: w sosie wlasnym i w oleju.. ktore polecacie? to bedzie zalezne od skladnikow z ktorych robimy te salatke?
napisał/a:
tekla_j
2009-12-07 04:54
ja zazwyczaj biore tego w sosie wlasnym, ale to tylko dlatego, ze sprawdzilam na stronie neptuna, ze ma az o 99kcal mniej niz ten w oleju;)

napisał/a:
rakastan
2009-12-07 07:30
Ja zazwyczaj wybieram tuńczyka w sosie własnym, ale znam parę takich osób co używają tylko tuńczyka w oleju.

napisał/a:
Redakcja
2009-12-07 09:28
Zakończyliśmy "mini konkurs"!
Autor tego przepisu otrzymuje książkę: "Czosnek i szafir, czyli sekretne życie krytyka w przebraniu" oraz płytę "Muzyczne hity 2009".
Serdecznie gratulujemy!
napisał/a:
bizou
2010-10-22 14:00
Tuńczyk + kuskus + bardzo drobno pokrojony ogórek kiszony + sól i pieprz i proporcje wszystkiego wedle uznania. Szybkie, proste i smaczne :)
napisał/a:
jkawa
2011-01-13 13:44
Moim najnowszym odkryciem jest tradycyjna sałatka nicejska z tuńczykiem. Ostatnio jadłam ten rarytas w jednej z krakowskich restauracji le Scandale. Proste składniki bo oprócz ryby i sałatki jest w niej jajko na twardo, pomidor, zielona fasolka oraz anchois. Według mnie jednym z najważniejszych elementów jest dressing. Nie pamiętam jaki brałam. Jak myślciie jaki sos do takich składników najlepiej pasuje?
napisał/a:
gabaczkowska
2011-07-25 12:08
Moja ulubiona sałatka z tuńczyka
Składniki:
- dwie puszki tuńczyka w sosie własnym w kawałkach,
- pół puszki drobnej kukurydzy,
- dwa ugotowane na twardo jajka,
- dwa średniej wielkości kiszone ogórki,
- łyżka masła,
- świeża natka pietruszki,
- czerwona cebula,
- koper,
- majonez,
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.
Odsączamy tuńczyka i dzielimy na mniejsze cząstki. Jajka obieramy z łupek i drobno siekamy. Ważne, żebyśmy zrobili to, kiedy jeszcze będą ciepłe, ponieważ musimy wymieszać je z masłem, a to łatwiej i szybciej się roztopi, jeśli jaja nie wystygną. Po posiekaniu mieszamy zatem jaja z masłem na kremową masę i doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Czerwoną cebulkę drobniutko siekamy. Ogórki kroimy w kostkę. Siekamy natkę i koper. W dużej misce mieszamy tuńczyka z kukurydzą, ogórkiem, jajkami, cebulą i zielenina. Dodajemy mniej więcej pięć łyżek majonezu i dokładnie mieszamy. Sprawdzamy smak. Jeśli zajdzie taka potrzeba, dodajemy jeszcze soli i pieprzu. Sałatka jest już gotowa. Wstawiamy ją teraz do lodówki na minimum godzinę, żeby smaki zdążyły się połączyć i podajemy z chlebem, grzankami lub innymi dodatkami.
Składniki:
- dwie puszki tuńczyka w sosie własnym w kawałkach,
- pół puszki drobnej kukurydzy,
- dwa ugotowane na twardo jajka,
- dwa średniej wielkości kiszone ogórki,
- łyżka masła,
- świeża natka pietruszki,
- czerwona cebula,
- koper,
- majonez,
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.
Odsączamy tuńczyka i dzielimy na mniejsze cząstki. Jajka obieramy z łupek i drobno siekamy. Ważne, żebyśmy zrobili to, kiedy jeszcze będą ciepłe, ponieważ musimy wymieszać je z masłem, a to łatwiej i szybciej się roztopi, jeśli jaja nie wystygną. Po posiekaniu mieszamy zatem jaja z masłem na kremową masę i doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Czerwoną cebulkę drobniutko siekamy. Ogórki kroimy w kostkę. Siekamy natkę i koper. W dużej misce mieszamy tuńczyka z kukurydzą, ogórkiem, jajkami, cebulą i zielenina. Dodajemy mniej więcej pięć łyżek majonezu i dokładnie mieszamy. Sprawdzamy smak. Jeśli zajdzie taka potrzeba, dodajemy jeszcze soli i pieprzu. Sałatka jest już gotowa. Wstawiamy ją teraz do lodówki na minimum godzinę, żeby smaki zdążyły się połączyć i podajemy z chlebem, grzankami lub innymi dodatkami.
napisał/a:
benek56
2012-05-04 18:28
Dokładnie taki przepis znam, tylko że zamiast ogórków kiszonych dodają korniszony.
A swoją drogą ostatnio spotkałem super przepis - zamiast cebuli mnóstwo szczypiorku - taki fajny wiosenny przepis
A swoją drogą ostatnio spotkałem super przepis - zamiast cebuli mnóstwo szczypiorku - taki fajny wiosenny przepis
napisał/a:
mallvinka
2015-07-17 12:38
Ja robię najprostszą na świecie: jajka, tuńczyk, kukurydza, ogórek, dużo pieprzu :)
Świetna jest też pasta z tuńczyka: jajka, keczup, majonez, koperek, tuńczyk :)
Świetna jest też pasta z tuńczyka: jajka, keczup, majonez, koperek, tuńczyk :)
napisał/a:
lolita2015
2016-02-25 13:25
NAjlepsza sałatka z tuńczyka:
-puszka tuńczyka
-majonez
-starty ser żółty
-jajko ugotowane sztuk 5,. osobno starte na tartce zółtko i osobno białko,
-cebulka
-szczypiorek-zmrozona margayna ok 10 dkg
-puszka tuńczyka
-majonez
-starty ser żółty
-jajko ugotowane sztuk 5,. osobno starte na tartce zółtko i osobno białko,
-cebulka
-szczypiorek-zmrozona margayna ok 10 dkg
napisał/a:
matylda_123
2016-05-19 12:33
Ja tuńczyka nie lubię, ale znalazła świetną alternatywę dla niego, a mianowicie dorsza :) Fajny przepis na danie z dorszem w roli głównej znajdziecie tutaj - https://www.natural.pl/news/brzuszki-z-dorsza-z-pesto-pistacjowym-pelnoziarnistymi-kluseczkami-i-sosem-bazyliowym-2/ - wypróbujcie sobie - jest naprawdę pyszne :)