Sernik na zimno

napisał/a: MonikaDaria 2008-08-06 12:39
Zmieścisz, najwyżej będzie wyższy, a jak nie zmieścisz, to możesz zrobić w miseczkach deserek
napisał/a: josia 2008-08-06 13:12
spoko, dzięki za rady :)
właśnie zabieram się za robienie :)
napisał/a: aga202 2008-08-07 06:37
ja wlasnie dzis taki bede robic potem pokaze jak wyszedl:))
napisał/a: josia 2008-08-07 16:48
zrobiłam :)
co prawda wyszedł trochę inaczej... (nie ma galaretki na górze :D ) ale jest pyyyyyszny :)
galaretkę, która miała byc na górze dodałam w końcu do środka ;P bo masa była jakoś strasznie płynna,... chyba dałam za dużo serka ;P (2 pudełka po 200 ml... potem na zdjęciach zauważyłam, że Twoje miały po 125 :d ). Albo za krótko czekałam... nie wiem. ale jest pyszny :)
napisał/a: MonikaDaria 2008-08-07 16:56
Galaretka którą dodajesz do środka ścięła by mase w lodówce nwet przy dużych serkach, ale rozumiem, nie wiedzialaś

Ciesze się że się udał mimo to i że smakuje
Poczęstujesz kawałkiem?


Robiłaś podstawe z paczki, czy smietany i serków?
napisał/a: josia 2008-08-08 13:24
Niestety kawałki się rozeszły zanim zdążyłam znaleźć aparat ;P

A co do tej galaretki... chyba po prostu za szybko ją wlałam do sera :) bo cała ta masa była megapłynna, nie dało rady na to dać owoców ani nic ;)
podstawę robiłam ze śmietany i serków :)

tylko trochę mi mało biszkoptów na dole było :) następnym razem muszę dać więcej ;) albo w ogóle taki gotowy spód do ciasta biszkoptowy sprzedają w sklepach... :)
ale naprawdę super przepis :) dzięki wielkie :)
bajaderka
napisał/a: bajaderka 2008-10-15 14:56
ale mi narobiłyście smaka mniam

ja kiedyś robiłam często z paczki z galaretką na wierzchu i brzoskwinkami w środku
dawno nie robiłam, dziś kupię składniki i zrobię w sobotę
napisał/a: Luuucy 2010-07-14 10:57
szukałam właśnie przepisu na serniczek bez tych proszków ze sklepu i jest. dzięki Moniś
może macie jakiś prostszy, sprawdzony pomysł?
jak nie to ryzykuję i biorę się jutro za ten w wersji 'na bogato'
napisał/a: MonikaDaria 2010-07-14 12:11
Luuucy napisal(a):może macie jakiś prostszy, sprawdzony pomysł?

Jak nie mam czasu na zabawę w kolory to robię tylko śmietana kremówka (4 małe pudełeczka) plus 2 galaretki w jednym kolorze (odpowiednio mało wody - z dwie paczki rozpuszczam w 350-400 ml) Biszkopty na spód masa na wierzch i owocami przystrajam i tez pycha ;)

[ Dodano: 2010-07-14, 12:19 ]
A dzisiaj będę robiła jagodowy bo to sezon więc tez pokażę ;)

[ Dodano: 2010-07-14, 17:46 ]
Serniczek jagodowy:

2 paczki zwykłych kruchych ciasteczek
3/4 kostki masła
3 kremówki po 200 ml
2 galaretki jagodowe lub owoce leśne
szklanka jagód
owoce do ozdoby


Przygotowujemy galaretkę na 2 paczki max 350 ml wody. Ciastka kruszymy do miski, zalewamy rozpuszczonym masłem i mieszamy. Przekładamy na kwadratową niedużą blaszkę i uciskamy na całości. Wstawiamy do lodówki, a w międzyczasie ubijamy kremówkę (ja dla pewności zawsze daję fix'a) dolewamy zimną lekko tężejącą galaretkę i miksujemy. Na koniec dodajemy jagody, mieszamy delikatnie i przekładamy na pokruszone ciastka. Odstawiamy do stężenia, przed podaniem ozdabiamy świezymi owocami.

Mój jeszcze trochę luźny, ale rodzinka chciała już jeść więc taki kroiłam ;)

napisał/a: Anika_111 2010-07-14 18:21
A to moj przepis:

Składniki
- 800 g serka homogenizowanego waniliowego (ja daje 2duze opakowania Danio)
- 30 g żelatyny (2 czubate łyżki)
- 400 ml śmietany 36% (polecam firmy Piątnica)
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 ulubione galaretki
- biszkopty

1. 2 galaretki robimy używając 700 ml wody. Studzimy i odstawiamy, żeby zaczęła tężeć.
2. Żelatynę wsypujemy do kubeczka i zalewamy wodą- tyle, żeby ją przykryć, dobrze mieszamy aż się rozpuści. Dolewamy troszkę gorącej wody i znów mieszamy. Powinna być gęsta ale na tyle płynna by można było ją wlać.
3. Śmietanę ubijamy mikserem z cukrem pudrem na bitą śmietanę.
4. Do tego dodajemy serek, razem miksujemy kilka sekund i cały czas miksując powoli wlewamy żelatynę.
5. Masę wylewamy do tortownicy a na wierzch wylewmy lekko wystudzoną, lekko już tężejącą galaretkę.
6. Serniczek wstawiamy do lodówki aż zastygnie.
Ja jeszcze dodawalam jagody do masy sernikowej i pozniej na wierzch tez jagodki. A galaretke to truskawkowa robilam.

Smaczniego :)
napisał/a: beatka950 2010-07-14 18:32
Moniś, Ale smakowicie wygląda
napisał/a: jasminowapani 2010-07-14 18:57
Jestem ciekawa, czy ktoś zamiast biszkoptów próbował dodawać wafle ryżowe, np. z czekoladą?