Smażony camembert

napisał/a: justy123 2011-11-23 07:21
podsmażany o niebo lepiej smakuje, ale rzeczywiscie jeden taki serek swojej kaloryczności dostarczy nam na tydzien:) polecam z żurawiną albo z sałatką z mango i słodkim sosem octu winnego. pycha
napisał/a: justy123 2011-11-23 07:24
(mozarella nie nadaje sie do takich wyczynów moim zdaniem, ale mozesz zgrillowac halloumi ser.
napisał/a: dynamite 2014-06-21 11:16
no tak nie wszystkie sery się nadają do określonych potraw, ale jeśli chodzi o camembert to ja byłam zaskoczona, że można go wykorzystać do deserów popatrzcie tutaj https://www.facebook.com/MerciChefPolska/app_128953167177144 wygląda super i bardzo dobrze smakuje
napisał/a: gabrijellla 2014-07-30 17:14
Uwielbiam ten ser! Ale sama nigdy go nie zrobiłam dobrze. Zawsze mni się rozpłynął.
napisał/a: gadzina 2014-07-31 10:14
Myśmy ostatnio na grillu zrobili.. wyszedł genialny :D
napisał/a: sara899 2014-08-11 11:23
Na grillu z żurawiną, mmm, ale bym zjadła :)
napisał/a: lussi_lil 2014-08-11 12:04
Tylko uwaga, żeby Wam się nie rozpłynął :D Tak jak mi ostatnio ;p
napisał/a: hanniannia 2015-02-09 13:34
Dobrze rozgrzać patelnie (suchą - bez oleju i niczego) 2min i kładziesz ser ja podsmażam nie więcej niż 2min, parę razy przy 3-3,5 już mi się rozpadał przy zdejmowaniu.
napisał/a: smerfetkaaa8 2015-03-12 18:04
Jeśli smażymy to najlepiej byłoby obtoczyć ser w panierce. Ale ogólnie o niebo lepszy jest pieczony camembert.
napisał/a: uwielmsa 2015-03-15 19:46
Smażony camembert z sosem żurawinowym
fot. A. Rogalski
Przygotowanie ok. 20 min
Smażenie ok. 10 min
Porcja ok. 650 kcal

Przepis na 4 porcje:
Ser:
- 25 dag sera camembert (4 plastry)
- jajko
- 10 dag tartej bułki
- olej rzepakowy do smażenia

Na sos:
- 6 dag suszonych żurawin amerykańskich
- 20 dag majonezu sałatkowego
- łyżka słodkiej musztardy
- łyżka sosu chili „słodko-kwaśnego”
- 3 dag łuskanych orzechów włoskich
- 2 korniszony
- 1/2 opakowania rzeżuchy
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
1. Majonez wymieszaj z musztardą i sosem chili. Posiekaj orzechy i praż chwilę na suchej patelni. Żurawinę drobno posiekaj. Korniszony pokrój w drobną kostkę. Orzechy, żurawinę, korniszony i ściętą rzeżuchę dodaj do majonezu i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.

2. Jajko roztrzep widelcem. Plastry camemberta obtocz w jajku i bułce. Olej mocno rozgrzej. Usmaż na nim plastry sera na złotobrązowy kolor. Podawaj natychmiast z sosem z żurawiną.
napisał/a: gadzina 2015-03-15 21:29
Ja musiała bym w końcu nauczyć się robić. Tym bardziej teraz kiedy nie jem mięsa
napisał/a: akatonka78 2015-07-20 16:57
Brzmi świetnie, muszę wypróbować :)