Tort na roczek

napisał/a: ~judita85 2008-12-22 15:27
3 -go na roczek mielismy pyszniutkiego torcika haha smietanowo- zurawinowy. polecam bo moj synek sie zajadał. i w kwesti dwoch tortow to mysle ze to przesada! jesli dziecko nie jest uczulone to co za sens? a dziecko musi wszystkiego prubowac bo przeciez nie bedziecie mu osobno gotowac do 18-nastki!
napisał/a: zdesperowana21 2008-12-22 15:52
śliczny ten torcik!!!mnie niestety nie będzie stać na torcik z jakąś postacią z bajki albo jakikolwiek taki ładny dziecięcy...będzie zwykły śmietankowy.Smutne ale kiedyś wynagrodzę to mojej małej królewnie!
cohenna
napisał/a: cohenna 2008-12-22 17:26
Judita85 śliczny torcik:)
cohenna
napisał/a: cohenna 2008-12-22 17:27
zdesperowana21 napisal(a):śliczny ten torcik!!!mnie niestety nie będzie stać na torcik z jakąś postacią z bajki albo jakikolwiek taki ładny dziecięcy...będzie zwykły śmietankowy.Smutne ale kiedyś wynagrodzę to mojej małej królewnie!


Spróbuj zrobić jeżyka :D
Łatwo się go przygorowuje i fajnie wygląda :)
napisał/a: zdesperowana21 2008-12-22 17:29
Mogę prosić o przepis kochana na tego"jeżyka???
cohenna
napisał/a: cohenna 2008-12-22 18:15
to jest zwykły biszkopt :) przełożony dowolną masą
Tyklo wycina się kształt z biszkoptu :D
cohenna
napisał/a: cohenna 2008-12-22 18:18
Składniki:
3 jaja
175g cukru
3 łyżki rumu
1 torebka cukru waniliowego
1 szczypta soli
200 g mąki
150 g miękkiego masła
3 żółtka
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru pudru
50 g obranych migdałów
100 g polewy czekoladowej
1 orzech laskowy
2 białe płaskie cukierki
2 niebieskie płaskie cukierki

Sposób przyrządzenia:
Ubić sztywną pianę z 3 białek i 100 g cukru. Utrzeć 3 żółtka, 75 g cukru, rum, cukier waniliowy i sól na gładką masę. Stopniowo dodawać pianę z białek i przesianą mąkę cały czas mieszając. Ciasto piec w formie wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Upieczone ciasto odstawić do wystygnięcia. Przeciąć na poziome plastry. Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami, dodać szczyptę soli i kakao. Biszkoptowe warstwy posmarować kremem i złożyć je razem formując kształt jeżyka. Gotową czekoladową polewę roztopić w naczyniu włożonym do garnka z gorącą wodą. W jeżyka powtykać połówki migdałów i oblać czekoladową polewą. Nosek jeżyka wykonujemy z orzecha laskowego, a na oczy używamy 2 białe i 2 niebieskie płaskie cukierki, które wciskamy do jeszcze wilgotnej polewy. Pieczenie; 45 minut

przykładowy przepis z neta :D
jest ich dużo :)
cohenna
napisał/a: cohenna 2008-12-22 18:22
Wpisz w wyszkukiwarce ciasto jeżyk lubi ciasto jeż i będzie dużo dużo przepisów :D
i zdjęcia też są :D jak wyglądają gotowe jeżyki :D
napisał/a: kukurydza26 2009-01-04 11:58
Świetne te wszystkie torty - mniam mniam. Niedługo moja Dorotka skończy 2 latka i szukam jakiegoś fajnego tortu. Myślałam nad takim - a co Wy o nim sądzicie? Chodzi mi o to że chyba trudno go będzie pokroić :confused:
cohenna
napisał/a: cohenna 2009-01-04 14:19
Pokroić jak pokroić...wykonanie tez nie jest proste.....
napisał/a: pinklady 2009-01-04 14:54
kamila82 tort suuuuper!
też bym taki kupiła i nie ważne jakbym go miała kroić...
cohenna
napisał/a: cohenna 2009-01-04 15:12
chyba trzeba by było solenizantce obciąć w pasie i dać lalę a gościom resztę kroić :D