Wszystko na tlusty czwartek!

napisał/a: Madziulka1 2008-01-29 21:23
A wiecie co ja teraz wcinam.... paczka z marmolada oblana ciemna czekolada :D wlasnie przypomnialam sobie ze rano kupilismy :)
napisał/a: agnieszka775 2008-01-29 21:40
Madziulka napisal(a):A wiecie co ja teraz wcinam.... paczka z marmolada oblana ciemna czekolada :D wlasnie przypomnialam sobie ze rano kupilismy :)

zarlaczu ty pospolity

a szukam przepisu nie za trudnego...moze sama zrobie paczki jak mnie natchnie.....
napisał/a: Madziulka1 2008-01-29 21:42
agnieszka77 napisal(a):zarlaczu ty pospolity
Wczesniej zjadlam paczka z waniliowym budyniem :D Wpadnij do mnie to zrobimy razem :D
napisał/a: agnieszka775 2008-01-29 21:47
Madziulka napisal(a):
agnieszka77 napisal(a):zarlaczu ty pospolity
Wczesniej zjadlam paczka z waniliowym budyniem :D Wpadnij do mnie to zrobimy razem :D


o nie..z toba to jest obzarstwo i rozpusta jeszcze tych pierogow nie strawilam
napisał/a: kasia_b 2008-01-29 22:14
Madziulka, jesteś okrutna - ja do czwartku muszę wytrzymać a Ty się już zajadasz - eh ale Wam to wolno
napisał/a: Madziulka1 2008-01-30 09:29
kasia_a, takie uroki ciazy :D a kilogramami bede sie martwic pozniej. Jak narazie niech zyje tusty czwartek :D :D
napisał/a: Kinia 2008-01-30 09:58
Dziewczyny ja potrzebuję dobrego przepisu na faworki
napisał/a: kasia_b 2008-01-30 13:03
ponieważ nie robie ani faworów ani pączków bo uważam, że jeszcze za słabą jestem do tego w kuchni znalazłam ciekawy przepis na rogaliki - ja będę je robić w sobotę bo chyb będę miała gości

ROGALIKI
Składniki:
- 0,5 kg mąki,
- 25 dkg masła lub margaryny,
- 5 dkg drożdży,
- łyżeczka cukru,
- szczypta soli,
- 3 jaja,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany (może być też 18%),
- cukier waniliowy,
- powidła lub dżem (może być biały ser wymieszany z cukrem).

Jak przyrządzić?
Drożdże, cukier i śmietanę rozmieszać, zostawić na parę minut, żeby rozczyn ruszył.Z mąki, margaryny, 2 jaj, soli i wyrośniętych drożdży wyrobić ciasto (mąkę poszatkować nożem z margaryną). Włożyć do woreczka foliowego i schłodzić w lodówce ok. 1,5 godz., aż podwoi swoją objętość. Wyjąć, pokroić na 8 równych kawałków. Każdy kawałek rozwałkować wyciąć koło(od dużego płaskiego talerza)i podzielić na 8 trójkątów. Na każdym układać niewielką ilość dżemu z brzegu ciasta i zawijać rogaliki. Maczać je w rozmąconym jajku i cukrze wymieszanym z cukrem waniliowym. Piec ok.30min w temp.180'C. Smacznego

Uwagi:
Naprawdę prosty moja 8-letnia córka robi je sama. Są naprawdę pyszne.Ciasto smakuje jak francuskie.
napisał/a: ~gość 2008-01-30 14:51
no dobra..........zmusiłyście mnie......poszłam po przepis na......wszystko :) pączki, rogaliki, faworki...

UNIWERSALNY PRZEPIS:

2 szkl. mleka
6-8 żółtek (jest 6 ale ja dodaje 1-2 więcej)
1/2 kostki margaryny (ja używam Kasi)
2/3 szkl. cukru
1/2 szkl. oleju
10dag drożdży


WYKONANIE:

utrzeć drożdże z żółtkami
stopniowo dodawać olej
mleko z cukrem, margaryną zagotować (troszkę przestudzić, by nie zaparzyć ciasta) i dodawać na przemian z mąką.
w końcowej fazie (szczegółnie przy pączkach) mocno ubijam ręką ciasto do momentu aż zacznie samo odchodzić od ręki
pozostawiać na kilka minut i...grzebać co się chce :) dodając czego się chce :)
napisał/a: natalia.nm. 2008-01-30 18:17
Kinia, ja ma przepis na faworki dzisiaj z mamą piekłam ale nie drożdżowe bo nie lubię

2 1/2 szklanki mąki
łyżeczka cukru
4 żołtka
szczypta soli
3/4 szklanki śmietany (my dałyśmy 18%)
łyżeczka spirytusu lub octu

tłuszcz do smażenia

zagniatamy ciasto a potem przez kilka minut tłuczemy je wałkiem

wałkujemy bardzo cienko na ok 2-3 mm i teniemy w paski

w paskach robimy nacięcie i przekładamy

smażymy na oleju z jednej i drugiej strony

sypiemy cukrem pudrem

mniam, od lat uwielbiam tylko faworki mojej mamy
>
napisał/a: Kinia 2008-01-30 22:33
Natalko dziękuję Kochanie, ale niestety nie mam nadal podłączonej kuchenki i chyba mi nie wyjdą, chyba, że w sobotę zrobię, albo w piątek
napisał/a: jarzynka 2008-01-30 23:33
Ja robie paczki i jestem przerazona, to ciasto tak rosnie, ze moglabym hurtownie otworzyc (jesli wyjda :) )