Wszystko na tlusty czwartek!
napisał/a:
reni123
2008-01-31 14:13
Kasiu, naprawdę?
napisał/a:
kasia_b
2008-01-31 14:25
reni123, wiedziałam, że ktoś to zauważy - jak kopiowałam przepis ze strony to zapomniałam go skasować jak do nas wklejałam- ja obiecuje zrobić w sobotę - opowiem jak wyszły jeśli chcecie
napisał/a:
jarzynka
2008-01-31 18:54
kasia_a, koniecznie zrob z corcia ;)))
napisał/a:
Madziulka1
2008-02-01 08:57
ja w koncu nie zrobilam nic :( poszlam do piekarni i kupilam 4 paczki. Trzy zjadlam sama a jednego zostawilam mezowi ( on nie przepada za ciastami i ciastami. ) ale w koncu zjadl paczusia. Na przyszly rok musze sie bardziej postarac.
napisał/a:
H2O
2008-02-01 09:17
Nie zjadlam zadnego poczausia... tlusty czartek byl dla mnei normalnym dniem ....
Ale przed chwila dostalam cos takiego ...
http://www.paczekdlaciebie.pl/862037
Ale przed chwila dostalam cos takiego ...
http://www.paczekdlaciebie.pl/862037
napisał/a:
Wika1
2009-02-17 12:03
Odświeżam temat bo już pojutrze tłusty czwartek. Zamierzam zrobić pączki i faworki. Tylko faworków jeszcze nigdy nie piekłam, a pączki robię z takiego przepisu:
1 kg mąki
4 paczuszki drożdży instant Dr.Oetkera
1 szklanka cukru
10 jaj (żółtka)
100 ml wódki lub 50 ml spirytusu
1 kostka margaryny
1/2 litra mleka
marmolada
olej do smażenia
cukier puder
sok z 1 cytryny
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem, margarynę rozpuścić z mlekiem i ostudzić, żeby była ciepła. Składniki połączyć, dodać spirytus i wyrabiać mikserem lub ręcznie. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość formować pączki, nadziewając marmoladą. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Smażyć na głębokim oleju.
Lukier: cukier puder rozpuścić z sokiem z cytryny i odrobiną wody tak, żeby miał leistą konsystencję. Obtaczać pączki jak są jeszcze gorące - wtedy lukier nie odchodzi.
Smacznego!
1 kg mąki
4 paczuszki drożdży instant Dr.Oetkera
1 szklanka cukru
10 jaj (żółtka)
100 ml wódki lub 50 ml spirytusu
1 kostka margaryny
1/2 litra mleka
marmolada
olej do smażenia
cukier puder
sok z 1 cytryny
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem, margarynę rozpuścić z mlekiem i ostudzić, żeby była ciepła. Składniki połączyć, dodać spirytus i wyrabiać mikserem lub ręcznie. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość formować pączki, nadziewając marmoladą. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Smażyć na głębokim oleju.
Lukier: cukier puder rozpuścić z sokiem z cytryny i odrobiną wody tak, żeby miał leistą konsystencję. Obtaczać pączki jak są jeszcze gorące - wtedy lukier nie odchodzi.
Smacznego!
napisał/a:
H2O
2009-02-20 12:01
Wika, Pyszonosci
Nie zjadlam nawet pol paczka wczoraj
Nie zjadlam nawet pol paczka wczoraj
napisał/a:
Karolinka_U
2009-02-20 12:14
ja tez
napisał/a:
Wika1
2009-02-20 14:24
No co Wy dziewczyny? Żeby ani jednego pączka nie chapnąć w tłusty czwartek. Ja chyba z 10 zjadłam. Zaszalałam co? No nic nie poradzę na to , że tak lubię.
napisał/a:
Madziulka1
2009-02-20 14:35
ja tez nie :) i jestem z siebie bardzo dumna :)
napisał/a:
~gość
2009-02-20 18:37
dziewczyny Karolinka_U H2O i Madziulka- ja też!!!! Jestem z Wami
napisał/a:
MonikaDaria
2010-02-08 10:19
Przejrzałam temat ale nie znalazłam, a jako że zbliża się Tłusty czwartek to poszukuję przepisu na najbardziej chrupiące chruściki... nie lubię miękkich, ciastowatych
W zamian wstawiam wypróbowany przepis na oponki serowe :)
-1/2 kg sera mielonego (gotowy lub półtłusty zmielić)
-1/2 kg mąki
-1/2 szklanki cukru
-4 żółtka
-1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku
-1 łyżeczka spirytusu
-mała śmietana
-cukier waniliowy
-opcjonalnie lukier
-tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec ale może być olej)
Składniki wymieszać, rozwałkować placek grubości 1/2 cm i wykrawać kółka, w środku mniejsze kółeczka. Wszystko układać na blacie posypanym mąką. Smażyć na tłuszczu wykładać na papier. Oponki posypać cukrem pudrem, środki robię jak małe pączusie z lukrem
W zamian wstawiam wypróbowany przepis na oponki serowe :)
-1/2 kg sera mielonego (gotowy lub półtłusty zmielić)
-1/2 kg mąki
-1/2 szklanki cukru
-4 żółtka
-1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku
-1 łyżeczka spirytusu
-mała śmietana
-cukier waniliowy
-opcjonalnie lukier
-tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec ale może być olej)
Składniki wymieszać, rozwałkować placek grubości 1/2 cm i wykrawać kółka, w środku mniejsze kółeczka. Wszystko układać na blacie posypanym mąką. Smażyć na tłuszczu wykładać na papier. Oponki posypać cukrem pudrem, środki robię jak małe pączusie z lukrem