Wypiekanie chleba

napisał/a: maXruda 2008-09-24 16:30
Poszukam w swojej przepisowej szufladzie a póki co mogę polecić książkę "Nie samym chlebem" Sarah-Kate Lynch, która w tak sugestywny i... aromatyczny sposób pobudza wyobraźnię, że ma się ochotę samemu otworzyć piekarnię albo właśnie przynajmniej samemu wypiekać domowy chlebek :)

http://www.granice.pl/recenzja.php?id=5&id3=474
napisał/a: lunka3 2008-10-12 18:34
No, pięknie! Znalazłam automat do wypiekania chleba http://cgi.ebay.pl/Automat-do-CHLEBA-Elta-BA123-gwar-24m-ce-od-FIRMY_W0QQitemZ230297230650QQcmdZViewItem?hash=item230297230650&_trkparms=72%3A1399%7C39%3A1%7C66%3A2%7C65%3A12%7C240%3A1318&_trksid=p3286.c0.m14
Już sam opis funkcji, jakie posiada, łechce wyobraźnię. Na eBayu można znaleźć prawdziwe cudeńka. Będę piekła swój chleb!
napisał/a: Joas 2008-10-12 19:48
Przepisów jest wiele. Ja nie wiem czy dokładnie pamiętam. jeśli nie poprawię sie jak znajdę przepis. Ale tam było 0,5 kg maki pszennej tyle samo żytniej. 1litr dobrej maślanki. No i drożdże. Drożdże rozrabiacie normalnie (mleko, mąka, cukier) Drożdże sobie rosną, a Wy mieszacie mąkę. Ja zawsze smażę cebulę na złoty kolor bo wtedy chleb jest wilgotny, inni dodają ziemniaki w tym celu. I zawsze też dużo soli i przypraw. I słonecznik jeszcze jest wskazany. ważne jest aby dobrze wyrobić. Układacie na blasze i musi dobrze wyrosnąć. Ale najpierw proponuje trochę zwilżyć gore woda. Inni też wstawiają jakiś talerz z wodą do piekarnika. Jak wyjmiecie chleb, a gotowy będzie jak odejdzie od blachy itd, przykryjcie szmatką. Wtedy nie będzie twardy. I krójcie jak wystygnie żeby nie przysechł ;)) Smacznego :)) Mnie on zawsze smakował. jeśli się mylę to poprawię przepis.
bajaderka
napisał/a: bajaderka 2008-10-14 12:08
a czy można używać suchych drożdży tak zwanych instant?
ja do wszystkiego ich używam
napisał/a: myszka3 2008-11-27 21:00
ten przepis na mase jest naprawde swietny, ja od niedawna jestem pasjonatka pieczenia chleba, tylko mam do tego wypiekacz moulinexa bo jednak trzeba sobie troche pomoc;) natomiast nie sadzilam ze jest taka olbrzymia roznica miedzy takim domowym chlebem a piekarnianym...
napisał/a: Miodziowa 2008-11-28 17:26
ja tez mam moulinexa super jest ten wypiekacz, i mozna robic bagietki :P
napisał/a: oliwka07 2008-11-28 22:29
PYSZNY chleb- musicie spróbować
250 g mąki
√ 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
√ 1 łyżeczka sody oczyszczonej
√ ½ łyżeczki soli
√ 300 ml maślanki


Mieszamy w misce oba gatunki mąki, sodę i sól. Na środku robimy wgłębienie, wlewamy maślankę i wyrabiamy ciasto mikserem.

Stolnicę posypujemy mąką i wykładamy ciasto. Zagniatamy, formujemy kulę i kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Lekko spłaszczamy ciasto aby przypominało bochenek.
Ostrym nożem nadkrajamy wierzch bochenka na krzyż, uważając aby nie przeciąć go do spodu.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 30 minut, na złotobrązowy kolor.

Uwaga: Sodowy jest upieczony, jeżeli brzmi pusto, gdy puka się w jego spód. Jeśli brzmi głucho i ciężko to pieczemy go jeszcze 3-5 minut.

Najlepiej smakuje jeszcze ciepły!


poproszę o głosiki dla mojej przyjaciółki http://avon.o2.pl/makijaz/143/rosaaaaaaa.html
napisał/a: mXodaXpolka6 2008-12-03 15:45
Ja też mam ten wypiekacz mulinexa. Nie ma z nim problemów, jest sporo możliwości jeśli chodzi o wypieki. Co ważne można piec w nim bezglutenowo(!) i pojęcia nie wiem jak to się dzieje, że mimo, iż do pieczenia mam dwie lewe ręce, to i tak zawsze wychodzi smacznie:) Także mogę tutaj spokojnie polecić ten sprzęt.
napisał/a: emila3000 2008-12-12 04:39
na czym polega pieczenie chleba w takim urzadzeniu... myslam ostatnio nad zakupem takiego czegos ze wzgledu na moje malenstwo...
napisał/a: kris69 2008-12-19 23:58
ratunku na pomoc
Kupiłem wypiekacz do chleba, (moulinex)na który żona nie bardzo chciała się zgodzić. pomyślałem, że jak już będzie i poczuje upieczony chlebek to zmięknie. ale nie jest tak słodko. pierwszy przepis: dwie duże miarki (z komletu - ok. 2 łyżki) oleju, 150 ml wody, 175 ml. mleka, 1 jajko, mała miarka soli(ok. łyżeczka), dwie duże cukru, 600 g. mąki pszennej luksusowej kod 550 (nie z wagi - mam taką miarkę w kubku - w/g wsypanej ilości), 1,5 małej miarki drożdży w proszku. Cykl 3:20 min. Totalna porażka. Zakalec jakich mało. Mógłbym stratować z nim w mistrzostwach świata. Chwilę po tym druga próba : te same proporcje - bez jajka i mniej mleka, więcej wody - proporcja dalej ta sama czyli w sumie 375 ml. Tym razem mąkę przesiałem i może wyszło jej mniej niż wcześniej. W tej chwili się piecze, wyrosło już fajnie, ale po chwili, zaczęło dość mocno opadać. Normalnie kanion Kolorado. Trochę w kuchni siedzę i lubię popichcić, ale teraz komletnie nie mam pojęcia o co chodzi. Proszę o jakieś porady.
napisał/a: precio 2009-03-29 10:20
chleb z automatu jest OK, ale ja wolę piec w piekarniku (piekę od kilku lat; tylko taki jadamy)

przepisik:
25 dag mąki razowej pszennej
75 dag mąki razowej żytniej
łyżeczka soli
drożdże wielkości orzecha laskowego

Na 2-3 dni przed wypiekiem zalać 2 garście mąki żytniej wodą (na zakwas). Przykryć ściereczką. W dniu wypieku wrzucić resztę składników do miski z zakwasem. Odstawić na 3-4 godziny. Wyłożyć na stolnicę i zagnieść. Podzielić na dwa bochenki. Odstawić na godzinkę, by wyrosły. Piec 50 min w temp. 200 st. C. Po upieczeniu ostudzić, ale lekko ciepły zawinąć w ściereczkę i włożyć do torby foliowej (będzie miał delikatniejszą skórkę).
napisał/a: wiesia5 2009-03-31 14:32
A próbowałyście robić chleb z maki orkiszowej? Albo dodawać płatki owsiane lub otręby?