Wypiekanie chleba

napisał/a: precio 2009-03-31 21:08
Ja próbowałam dodawać i jedno, i drugie. Z płatkami owsianymi mój przepis jest też ekstra. Mąki orkiszowej jednak do chleba nie polecam. Smak nie za bardzo.
Mąkę orkiszową (kupuję razową) dodaję za to do gofrów (ok. 1/3 orkiszowej, 2/3 pszenna zwykła). I wszystkim nam smakują.
napisał/a: yanxxl 2009-06-28 17:45
Witam,
kupiłem wczoraj wypiekacz do chleba firmy zelmer z jednym mieszadłem (nie wiedziałem ze jest jakaś różnica) i mam problem.
Chleb po wypieku jest mokry w środku, jakby jeszcze surowy.
Próbowałem zrobić chleb biały (dwa razy i taki sam skutek), na programie "basic", który u mnie trwa 3 godziny. Składniki odmierzałem raczej dokładnie, jedyna róznica jest taka że użyłem mokrych drożdży (takie z kostki), króre dokładnie rozdrobniłem, zamiast drożdży suchych.
Jeszcze jedna uwaga, w trakcie pieczenia widać że chleb ładnie wyrasta a później spada tak ok 3-4 cm.
Proszę o pomoc co może być źle, bo mam nadzieje że urządzenie które kupiłem jest ok.

Paweł
napisał/a: yanxxl 2009-07-05 00:34
Dzięki wszystkim za pomoc, wasze rady były naprawdę bezcenne i sam nie wiem jak dałbym sobie bez nich radę
A jeśli trafi tu ktoś bo będzie miał ten sam problem to już mówię w czym rzecz. Za mało mąki jak sie okazało dawałem. Nie posiadam wagi i odmierzałem w "ml". Okazało się że na 540g potrzeba ok 900 ml mąki.
Zmieniłem również drożdże na suche, ale myśle że gdybym dał tych z kostki ok 25-30g też byłoby ok.
Pozdrawiam i życzę udanych wypieków
Paweł
napisał/a: Kornwalia 2012-01-14 19:33
hej, jakie macie wypiekacze do chleba, podajcie pls model i informacje czy jestescie zadowolone/eni.

jak głośna jest praca wypiekacza, nie obudzi mnie rano?

z gory dzieki;
bozenamocka
napisał/a: bozenamocka 2012-01-26 16:55
Bardzo chciałam kupić wypiekacz, ale mam malutką kuchnie i każdy centymetr wolnego blatu jest bezcenny. Chleb pieczę w piekarniku (niektóre piekarniki elektryczne) mają taką opcję. Chlebek i bułeczki wychodzą przepyszne, a w całym domu pachnie jak w tradycyjnej piekarni.
napisał/a: SabrinaD 2012-01-27 11:26
Ja uwielbiam robić paluchy chlebowe: http://www.milionkobiet.pl/kulinaria/grissini-paluchy-i-precle-1,2114,1,a.html super nadają się na grilla zamiast normalnego pieczywa.. teraz może nie sezon grillowy, ale wydaję mi się że na wszelkie imprezy do dipów tez idealnie pasują!
napisał/a: Anakonda88 2012-02-06 12:18
ja uważam, że taki domowy chleb to jest w ogóle bardzo fajna sprawa w końcu nie ma się co oszukiwać, że taki chleb domowej roboty jest dużo zdrowszy i smaczniejszy niż te kupne, także jeśli ktos ma tylko czas warto zainwestować w opiekacz do chleba np cos takiego http://www.magicznaplaneta.pl/dzial/agd/kategoria/?id=165&prod=265640 w dobrej cenie
napisał/a: poliglotka 2012-06-22 13:32
Postanowiłam kupić sobie taki wypiekacz, próbowałam piec taki chleb normalnie w piekarniku, raz wyszedł mi zakalec, drugi raz przykleił się tak do foremki ,że przy wyjmowaniu cały się rozkruszył. Moja mama kupiła sobie wypiekacz MOULINEX, mówi że jest bardzo zadowolona, że sobie może nawet wyregulować stopień zarumienienia chleba
napisał/a: messia 2012-06-28 15:35
Wypiekacz jest naprawdę bardzo pomocny, szczególnie jeżeli dosyć często piecze się swój chleb. Jeśli chodzi o konkretny sprzęt, to ten wygląda ciekawie: http://www.avans.pl/moulinex-wypiekacz-moulinex-ow110e,id-29902 Ma sporo przydatnych funkcji, no i nie jest taki drogi, także warto w niego zainwestować.
mali_lali
napisał/a: mali_lali 2016-10-25 09:17
ja piekę chleb w piekarniku, bez żadnego specjalnego urządzenia. To nie urządzenie ale zakwas i dobry przepis są tajemnicą. W Łodzi, skąd pochodzę, są warsztaty chlebowe, które prowadzi Pracownia Odżywiania Kura Modowa - te warsztaty bardzo mi pomogły!