Żeberka

napisał/a: Karolinka_U 2009-07-29 19:34
Poszukuje sprawdzonego i pysznego przepisu na żeberka Potrzebne na już bo jutro mam zamiar zrobić na obiad
napisał/a: kasia_b 2009-07-29 19:41
Karolinka_U, ja się podaje nie pomogę - raz zrobiłam i były twarde - nie umiem ich robić
może Moniś coś pomoże
napisał/a: Misiaq 2009-07-29 19:55
Ja robię tak:

Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych
- zioła prowansalskie (nie wiem ile, ja daję na oko )
- 4 ząbki czosnku
- gałka muszkatołowa
- rozmaryn
- lubczyk
-majeranek
- sól, pieprz
- oliwa
- 200 mil jasnego piwa

sposób przygotowania

Żeberka myjemy, dzielimy na małe kawałki, osuszamy. Czosnek zgniatamy mieszamy z ziołami, gałką itd. następnie dodajemy 1 łyżkę oliwy i nacieramy mięso marynatą, tak odstawiam na jakiś czas. Polewamy żeberka częścią piwa i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około. 1 – 1,5 godziny aż będą miękkie co jakiś czas polewając piwem.

Ja robię w piekarniku elektrycznym, zawsze wychodzi.
Przepis z internetu
napisał/a: szprycha1 2009-07-29 19:56
Ja zawsze dusze na Kasi na patelce podlewajac woda co jakis czas ale zeby nie plywaly i pod pokrywka :)
napisał/a: Karolinka_U 2009-07-29 19:57
misiaq, dzieki wielkie

Jeszcze ktos ma jakies sprawdzone przepisy

[ Dodano: 2009-07-29, 19:57 ]
szprycha, dzieki
napisał/a: MonikaDaria 2009-07-29 20:46
Ja robię tak:

Żeberka w sosie cebulowym

Żeberka obgotować ok 1 godziny w wywarze warzywnym (lub ziarenka smaku) z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Po wystudzeniu posypać pieprzem i majerankiem, obsmażyć mocno na patelni a następnie przełożyć go garnka. Zalać wodą tak aby były przykryte, dodać do smaku vegetę, majeranku, kilka grzybków suszonych i dużo cebuli pokrojonej w talarki (dużo na 1 kg żeberek ok 5 dużych cebul) Dusić pod przykryciem ok 1 godziny i podlewać wodą w razie wygotowania. Naturalny sos powinien być dość gęsty, ale można zaprawić na koniec mąką.


Żeberka w piwie z kapustą

Żeberka przygotowujemy jak wyżej, tylko zamiast cebuli dodajemy kiszoną kapustę (ok 30 dkg na kg żeberek) Po ok 45 minutach duszenia dolewamy ok 1 szklanki piwa i wtedy dusimy bez przykrycia kolejne 15 minut
napisał/a: Karolinka_U 2009-07-29 20:47
Moniś,
napisał/a: Misiaq 2009-07-29 20:51
Moniś, a po takim podsmażeniu na patelni nie robią Ci się twarde??
napisał/a: MonikaDaria 2009-07-29 21:06
misiaq napisal(a):Moniś, a po takim podsmażeniu na patelni nie robią Ci się twarde??

Może być takie wrażenie, ale one są miękkie już po gotowaniu a potem w trakcie duszenia robią się rozpływające wręcz :D
napisał/a: Misiaq 2009-07-29 21:14
Moniś napisal(a):miękkie już po gotowaniu a potem w trakcie duszenia robią się rozpływające wręcz
To chyba muszę spróbować, bo mój przepis z pieczeniem w piekarniku jest dla mnie niewygodny, bo nie mamy piekarnika gazowego, tylko taki na prąd, ogromny, na codzień stojący w piwnicy, bo nie ma w kuchni na niego miejsca.
napisał/a: MonikaDaria 2009-07-29 21:58
NO próbuj, obgotowane muszą się udać ;)
napisał/a: Karolinka_U 2009-07-30 11:31
Dzieki za przepisy ale wymysliłam sobie swój wlasny czy będzie dobre się dowiemy podczas obiadu - jakby co służe przepisem