Maszyna do pieczenia chleba + chleb pieniński

napisał/a: ~Grzegorz@S-P-A-M--N-I-E.Janoszka.pl (Grzegorz Janoszka) 2007-08-31 21:02
On Fri, 31 Aug 2007 18:40:57 +0200 I had a dream that Jacek Ostaszewski wrote:
>WIt. C i sól... MOże to i...Wypróbuję. Drożdże - sypkie, one są w
>komplecie z mieszanką, albo - raz taką kupiłem polską - wręcz już w mące.

Jak używasz mieszanek, to pewnie już jest tam sól :)
Mi gotowe mieszanki nigdy nie wyrastają ładnie, zawsze są cegłówkami.
Na drożdżach w proszku wychodzą beznadziejne chleby. Sam komponuję
składniki i używam drożdży żywych. Pewnie znajdzie się ktoś, kto ma
dokładnie przeciwne doświadczenia, ale być może masz podobny typ maszyny
jak ja i będziesz osiągał podobne efekty.

--
Grzegorz Janoszka
napisał/a: ~Jacek Ostaszewski 2007-08-31 23:09
Grzegorz Janoszka napisał(a):
...Sam komponuję składniki i używam drożdży żywych. Pewnie znajdzie się
ktoś, kto ma
> dokładnie przeciwne doświadczenia, ale być może masz podobny typ maszyny
> jak ja i będziesz osiągał podobne efekty.
>

No to się podziel kompoozycją, skorzystam chęTnie, bo trochę już mam
dość gniotów... MOże lepiej, że mało chleba tego jem, ale jak jeść mało,
to może przynajmniej dobry?..

--
JackOss - po kiego mi sygnaturka?!!
napisał/a: ~Grzegorz@S-P-A-M--N-I-E.Janoszka.pl (Grzegorz Janoszka) 2007-09-01 11:48
On Fri, 31 Aug 2007 23:09:27 +0200 I had a dream that Jacek Ostaszewski wrote:
>No to się podziel kompoozycją, skorzystam chęTnie, bo trochę już mam
>dość gniotów... MOże lepiej, że mało chleba tego jem, ale jak jeść mało,
>to może przynajmniej dobry?..

Najprostszy chlebek:
- 400 ml mleka
- 750 g mąki (ja daję 1/3 z tego razowej)
- 2 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki cukru
- 1 łyżka oleju
- 20g drożdży (1/5 dużej kostki lub połowa małej)
- rozkruszona tabletka witaminy C
- można dodać troszkę otrębów, ziaranek, rodzynek itp

I to wystarczy. Pamiętaj, że chleb rośnie w zasadzie tylko z mąki pszennej,
wszysttkie inne - żytnia, orkiszowa, kukurydziana itp - mogą być tylko
dodatkami. I co najważniejsze - najlepsza jest mąka najtańsza :) Każda mąka
ma "typ" określający sposób produkcji. Nie kupuj tortowej (typ 450) i
podobnych, w najgorszym razie weź mąkę typ 550, a ja np. piekę na mące
Tesco, która jest typu 650. Oczywiście numerki dotyczą tylko mąki białej,
razowa może mieć typ około 2000.

Oczywiście każda maszyna jest inna. Każda ma troszkę inaczej zdefiniowany
program - inaczej grzeje itp. Możesz próbować eksperymentować z ilością
płynu, drożdży itp.

--
Grzegorz Janoszka
napisał/a: ~(Na)Leśnik 2007-09-02 06:00
Jacek Ostaszewski pisze:

>
> Rośnie intensywnie, potem - klapa. Zostaje na ściankach i wypieka się
> korona, taka na 3, czasem nawet 4 cm. A chleb - mieszanka gotowa,
> niemiecka, zawsze wychodziła. Zawsze w innej maszynie...
>
Bądź patriotą (w ramach pewnych rządów jest to nawet modne:D), ja
kupiłem niemiecką maszynę z dwoma mieszadłami, ale kupuję polskie
mieszanki i na razie nie wychodzi mi tylko ten jeden chleb. Nie ma
takich objawów jak u Ciebie, u mnie tylko się zapada.

--

Pozdrowionka z buszu
(Na)Leśnik
------------------------------------------
RLU:304850
------------------------------------------
Jak rząd mówi, że zabierze, to na pewno zabierze.
Jak rząd mówi, że da, to... mówi.
napisał/a: ~(Na)Leśnik 2007-09-02 06:01
Panslavista pisze:

> W instrukcjach są pokazane wady i opis czym spowodowane.
> Z mojej receptury nie zapadają się.
> Prawdopodobnie za dużo drożdży lub wody lub cukru, za mało lub brak soli .
>
>
Spróbuję w takim razie z mniejszą ilością drożdży...

--

Pozdrowionka z buszu
(Na)Leśnik
------------------------------------------
RLU:304850
------------------------------------------
Jak rząd mówi, że zabierze, to na pewno zabierze.
Jak rząd mówi, że da, to... mówi.
napisał/a: ~(Na)Leśnik 2007-09-02 06:02
Jacek Ostaszewski pisze:
> (Na)Leśnik napisał(a):
>> U mnie rośnie... hmm... normalnie. Dopiero pod sam koniec pieczenia góra
>> zapada się do środka. Po wyjęciu górna część chleba przypomina literę
>> "u".
>>
>
> Dokładnie to oserwuję i ja. Nie udało mi się upiec chleba o normalnym
> przekroju "ceownika z wypukłym daszkiem", zawsze jest zapadlisko... I
> to, jak pisałem, w tej maszynie, na tych samych mieszankach, które
> stosowałem wcześniej. I polskie, i niemieckie dawały ładne bochenki,
> teraz - nie dają. Z wodą eksperymentuję cały czas, z cukrem i drożdżami
> nie mogę - jest tyle w mieszance ile jest...
>
Drożdże w mieszance?? Takiej mieszanki jeszcze nie spotkałem. Dp tej
pory zawsze dodawałem. Zwykle suszone.

--

Pozdrowionka z buszu
(Na)Leśnik
------------------------------------------
RLU:304850
------------------------------------------
Jak rząd mówi, że zabierze, to na pewno zabierze.
Jak rząd mówi, że da, to... mówi.
napisał/a: ~Jacek Ostaszewski 2007-09-02 10:40
(Na)Leśnik napisał(a):
...u mnie tylko się zapada.
>

Tylko? Dziękuję!

--
JackOss - po kiego mi sygnaturka?!!
napisał/a: ~mirek777" 2007-09-07 02:46
Czee!!

Użytkownik ""(Na)Leśnik""
> Witam.
> Kupiłem chleb pieniński pszenno-żytni z orkiszem.
> Piekę go w maszynie do pieczenia chleba. Niestety za każdym razem zapada
> się i jest bardzo mocno wilgotny w środku. Próbowałem programu do chleba
> normalnego, do pszennego, wydłużałem czas, niestety nic nie pomogło.
> Co może być przyczyną czegoś takiego?

Juz to mam za soba..:) Maszyna z jednym mieszadlem: na pol kilo maki nie
wiecej niz 300ml wody i uwaga:)) plaska mala lyzeczka drozdzy suchych, jak
ich jest za duza to chleb przerasta a potem sie zapada. W opisie na
opakowaniu drozdzy podaja, ze paczka na pol kilo, mi z paczki wychodzi kilka
pysznych chlebow.
pozdrawiam
mirek

napisał/a: marekd1234 2018-02-08 14:04
Polecam sklep internetowy z gotowymi mieszankami na chleb. kupuje tam juz od dłuższego czasu , duzo smakow do wyboru...
upieczchleb
polecam
napisał/a: marekd1234 2018-02-08 14:04
polecam sklep internetowy z gotowymi mieszankami na chleb. kupuje tam juz od dłuższego czasu , duzo smakow do wyboru...
upieczchleb
polecam