NASZE PRZEPISY KULINARNE DLA MALUCHA
napisał/a:
Jeanet.te
2009-09-21 22:39
A ja mam przepis na czekoladowe ciasto z białą polewą (bez jajek)
2 szklanki mąki
szklanka cukru
3 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
100 ml mleka modyfikowanego
pół szklanki oleju
100 ml wody
Polewa:
¾ szklanki cukru
1,5 łyżki wody
Wymieszać w misce wszystkie suche składniki. Dodać mleczko modyfikowane, olej i wodę. Wymieszaj. Wylać ciasto do posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy. Piec w dolnej części piekarnika ok. 40 min. Następnie wyjąć ciasto z formy i odstawić do ostygnięcia.
Do garnuszka wsypac cukier, dodać wodę. Lekko podgrzewać na wolnym ogniu stale mieszając.
Wymieszaj polewę i posmaruj nią ciasto, kiedy ostygnie.
Gotowe!
Majunia uwielbia to ciacho
[ Dodano: 2009-09-25, 09:19 ]
*
Pierożki z warzywami:
Składniki:
1,5 szklanki mąki
120 ml mleka modyfikowanego
włoszczyzna (marchew, pietruszka, por, seler)
pół szklanki zielonego groszku
zioła: ziele, listek, odrobina soli (ja dodaję w zamian soli ziarenka smaku - troszeczkę)
Warzywa umyć, obrać, pokroić na kawałki, ugotować z ziółkami. Następnie wyjąć z wywaru, dokładnie rozgnieść widelcem. Można dosypać świeżego koperku.
Do mąki dodać mleko i wyrobić ciasto. Rozwałkować je na cienki placek. Okrągłą szklanką wykroić kółeczka. Pozostałe ciasto ponownie zgnieść, rozwałkować i znów wykrawać kółeczka.
Małą łyżeczką nakładać farsz do środka krążka i starannie zlepiać brzegi.
Ja zrobiłam wszystko z podwójnej ilości i zamroziłam, wyszło 45 pierożków >
2 szklanki mąki
szklanka cukru
3 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
100 ml mleka modyfikowanego
pół szklanki oleju
100 ml wody
Polewa:
¾ szklanki cukru
1,5 łyżki wody
Wymieszać w misce wszystkie suche składniki. Dodać mleczko modyfikowane, olej i wodę. Wymieszaj. Wylać ciasto do posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy. Piec w dolnej części piekarnika ok. 40 min. Następnie wyjąć ciasto z formy i odstawić do ostygnięcia.
Do garnuszka wsypac cukier, dodać wodę. Lekko podgrzewać na wolnym ogniu stale mieszając.
Wymieszaj polewę i posmaruj nią ciasto, kiedy ostygnie.
Gotowe!
Majunia uwielbia to ciacho
[ Dodano: 2009-09-25, 09:19 ]
*
Pierożki z warzywami:
Składniki:
1,5 szklanki mąki
120 ml mleka modyfikowanego
włoszczyzna (marchew, pietruszka, por, seler)
pół szklanki zielonego groszku
zioła: ziele, listek, odrobina soli (ja dodaję w zamian soli ziarenka smaku - troszeczkę)
Warzywa umyć, obrać, pokroić na kawałki, ugotować z ziółkami. Następnie wyjąć z wywaru, dokładnie rozgnieść widelcem. Można dosypać świeżego koperku.
Do mąki dodać mleko i wyrobić ciasto. Rozwałkować je na cienki placek. Okrągłą szklanką wykroić kółeczka. Pozostałe ciasto ponownie zgnieść, rozwałkować i znów wykrawać kółeczka.
Małą łyżeczką nakładać farsz do środka krążka i starannie zlepiać brzegi.
Ja zrobiłam wszystko z podwójnej ilości i zamroziłam, wyszło 45 pierożków >
napisał/a:
MonikaDaria
2009-10-01 18:50
ZUPKA OGÓRKOWA (OD 8 M-CA)
Kawałek kurczaczka
1 marchewka
kawałek selera
mały kawałeczek pora
1 średni ziemniak
3 średnie ogórki kiszone bez skórki
koperek
jogurt naturalny
Mięsko gotujemy, marchewkę i selera ścieramy na tarce na grubych oczkach, pora i ziemniaczka kroimy w drobną kosteczkę. Mięsko po ugotowaniu siekamy na drobne kawałeczki i razem z warzywami wrzucamy na wywar. Gotujemy 20-30 min. Jak wszystkie warzywa są miękkie, dodajemy ogórki starte na tarce na drobnych oczkach, gotujemy jeszcze ok 15 min. Zabielamy jogurtem naturalnym, dodajemy koperek.
[ Dodano: 2009-10-27, 10:03 ]
Jako że jest sezon dyniowy to wrzucam kilka przepisów :)
Zupa-krem z dyni
Umyć i obrać włoszczyznę, ugotować do miękkości. Wyjąć z garnka. Miąższ z dyni pokroić w drobną kostkę obgotować chwilę na wywarze. Marchewkę i dynię zetrzeć na papkę (resztę warzyw wyrzucić) wlać do wywaru, dodać trochę masła. Podawać posypaną koperkiem (można też podawać z kluseczkami)
Kluseczki z dyni
Miąższ z dyni pokroić w kostkę i obgotować w lekko osolonej wodzie. Wyjąć, odsączyć i zmiksować na puree. Dodać 1 jajko i dosypywać stopniowo mąke, ciasto musi się odklejac od rąk. Uformować wałeczek ok. 1 cm średnicy, odcinać krążki ok. 0,5 cm a następnie spłaszczać je widelcem robiąc wzorek. Wrzucić na wrzątek partiami i gotować aż wypłyną na wierzch
Można podawać do zupy lub same polane masełkiem
Racuchy z dyni na słodko
Miąższ z surowej dyni zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Wyparzyć jajko, oddzielić białko od żółtka. Żółtko utrzeć z odrobiną cukru pudru, białka ubić na sztywną pianę. Połóczyć składniki. Smażyć delikatnie na patelni aż się zarumienią (najlepiej na oliwie z pestek winogron lub oliwie z oliwek) Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub polać śmietanką
Placki z dyni
Miąższ surowy z dyni i obgotowaną marchewkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać jajko i kaszkę mannę lub kukurydzianą, oraz posiekaną natkę pietruszki (jak dziecko lubi można tez dodać trochę cebulki pokrojonej w drobną kosteczkę) Obsmażać na oliwie z oliwek na małym ogniu aż się zarumienią
Kawałek kurczaczka
1 marchewka
kawałek selera
mały kawałeczek pora
1 średni ziemniak
3 średnie ogórki kiszone bez skórki
koperek
jogurt naturalny
Mięsko gotujemy, marchewkę i selera ścieramy na tarce na grubych oczkach, pora i ziemniaczka kroimy w drobną kosteczkę. Mięsko po ugotowaniu siekamy na drobne kawałeczki i razem z warzywami wrzucamy na wywar. Gotujemy 20-30 min. Jak wszystkie warzywa są miękkie, dodajemy ogórki starte na tarce na drobnych oczkach, gotujemy jeszcze ok 15 min. Zabielamy jogurtem naturalnym, dodajemy koperek.
[ Dodano: 2009-10-27, 10:03 ]
Jako że jest sezon dyniowy to wrzucam kilka przepisów :)
Zupa-krem z dyni
Umyć i obrać włoszczyznę, ugotować do miękkości. Wyjąć z garnka. Miąższ z dyni pokroić w drobną kostkę obgotować chwilę na wywarze. Marchewkę i dynię zetrzeć na papkę (resztę warzyw wyrzucić) wlać do wywaru, dodać trochę masła. Podawać posypaną koperkiem (można też podawać z kluseczkami)
Kluseczki z dyni
Miąższ z dyni pokroić w kostkę i obgotować w lekko osolonej wodzie. Wyjąć, odsączyć i zmiksować na puree. Dodać 1 jajko i dosypywać stopniowo mąke, ciasto musi się odklejac od rąk. Uformować wałeczek ok. 1 cm średnicy, odcinać krążki ok. 0,5 cm a następnie spłaszczać je widelcem robiąc wzorek. Wrzucić na wrzątek partiami i gotować aż wypłyną na wierzch
Można podawać do zupy lub same polane masełkiem
Racuchy z dyni na słodko
Miąższ z surowej dyni zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Wyparzyć jajko, oddzielić białko od żółtka. Żółtko utrzeć z odrobiną cukru pudru, białka ubić na sztywną pianę. Połóczyć składniki. Smażyć delikatnie na patelni aż się zarumienią (najlepiej na oliwie z pestek winogron lub oliwie z oliwek) Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub polać śmietanką
Placki z dyni
Miąższ surowy z dyni i obgotowaną marchewkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać jajko i kaszkę mannę lub kukurydzianą, oraz posiekaną natkę pietruszki (jak dziecko lubi można tez dodać trochę cebulki pokrojonej w drobną kosteczkę) Obsmażać na oliwie z oliwek na małym ogniu aż się zarumienią
napisał/a:
saxony
2009-10-27 10:46
jak to bylo ?
Dziekuje, na Ciebie zawsze mozna liczyc
spodobal mi sie pomysl na zupke i placki takze po wydrazeniu Halloween'owych dyn bedzie troszke dyniowego jedzenia dla Vicky
napisał/a:
MonikaDaria
2009-10-27 10:48
Fajnie, ja zrobię zupkę i kluseczki :)
napisał/a:
martunia2
2009-10-28 07:35
Ooo i moze ja cos zrobie z dyni- jak ja tu znajde
Moniś, jestes kochana
Moniś, jestes kochana
napisał/a:
saxony
2009-11-03 13:55
Necia, ja kupuje w 'normalnym' sklepie :) Tam, gdzie my robimy zakupy zawsze warzywa i owoce sa swieze takze kupuje bez obaw :)
I takie kupuje nie tylko teraz, ale na pierwsze obiadki dla Vicky tez wlasnie kupowalam w 'normalnych' sklepach :)
I takie kupuje nie tylko teraz, ale na pierwsze obiadki dla Vicky tez wlasnie kupowalam w 'normalnych' sklepach :)
napisał/a:
MonikaDaria
2009-11-03 13:59
Necia, ja kupuję na rynku albo mam z działki teściów. Ale takie ze sklepu tez podaję. A jak chcesz super zdrowo to właśnie podaj ze słoiczka chociaż nie masz gwarancji czy w środku jest to co jest napisane. Wiedz że testy na produkty bio przechodzi pewna partia a potem producenta rzadko kto kontroluje a na pewno nie każdy jeden słoiczek :P
napisał/a:
MonikaDaria
2009-11-03 14:31
Nie tłumacz, myślę że ani słoiczkowym ani własnym dziecku krzywdy nie zrobi ;) Karmcie jak wam wygodnie :) Jakby dawała jedzenie z McDonalda to mogłabyś wkroczyć do akcji a tak myślę że jedno i drugie tak samo zdrowe lub niezdrowe ;)
napisał/a:
lolka8
2009-12-01 23:43
pytanie do wszystkich mamusiek
kupujecie juz gotowe obiadki czy same robicie?
bo ja już sama nie wiem co lepsze?
kupujecie juz gotowe obiadki czy same robicie?
bo ja już sama nie wiem co lepsze?
napisał/a:
mincia30
2009-12-07 15:21
Zazwyczaj sama robię obiadki, ale zdarza mi się, że nie mogę i wtedy kupuje gotowe. Ostatnio bardzo mojemu dziecku smakowało spaghetti bolognese z HIPPa, kupiłam na [mod:link usunięty] bo tam maja duży wybór produktów tej marki, a przy okazji to sprawdzony sklep, więc się go trzymam. Oszczędzam czas, bo bardzo szybko przywożą mi towar do domu. Polecam wszystkim mamom i ich pociechą:)
napisał/a:
MonikaDaria
2009-12-07 15:36
To ma być reklama? Zapomniałas wspomnieć o cenach bardzo wygórowanych
Jedzenie w słoiczkach zasadniczo jest w ekologicznych upraw i robione na parze, jeśli masz dostęp i warunki to na pewno taniej wyjdzie w dmou, ale jest jeszcze kwestia smaku, te słoiczki bardziej smakują dzieciom i czasem gotowanego nie chcą jeść (i odwrotnie) więc najlepsze będzie to co dziecko zaakceptuje. Na pewno taniej jest gotować, ale tak zróżnicowanego menu raczej nie jesteś w stanie przygotować ;) No bo skąd wziąć kawałeczek królika, albo jak zrobić garstkę super kluseczek jak w słoiczku. Wszelkie deserki i obiadki sa bardzo pomysłowe i ja osobiście lubię je kupować Darii choć ze względów finansowych tez sporo kombinuję dla niej (tyle że mniej chętnie to je) No ale z czasem dziecko poznaje nowe smaki, nowe potrawy i zjada wkrótce to, co my ;)
A ogólnie to jest temat na przepisy
Więc dodaję :P
Spaghettini (e altri tipi di pasta) al pomodoro per i nostri piccoli:
W malej ilosci wody ugotowac do miekkosci marchewke i kawalek selera (moze byc korzen lub naciowy), dodac pomidorkow (swiezych lub z kartonika), rozgniesc warzywa i podgotowac na malym ogniu do wyparowania wody, odrobinke posolic, dodac 1-2 listki swiezej bazylii i 1-2 lyzeczki oliwy z oliwek. Podawac z makaronikiem lub kluseczkami/kopytkami.
Mozna dodac np zielonego groszku-podgotowac go w sosiku, ale nie rozdrabniac albo ugotowane osobno miesko mielone i zrobic mini ragu (wolowinka dla tych maluszkow co moga lub drobiowe dla pozostalych).
LANE KLUSECZKI NA MLEKU MODYF. POWYŻEJ 6 M-CA
-mleko modyf. 12 miarek
-woda 360 ml
-mąka kukurydziana 12 łyżeczkek
-1 żółtko
Zagotować wodę, przestudzić. W połowie wody rozpuścić mleko. Żółtko połączyć z mąką oraz 4 łyżeczkami wody i wymieszać na jednolitą masę. Pozostałą część wody ponownie zagotować i na wrzącą wodę wlewać masę cieniutkimi strumieniami. Gotować przez chwilę. Odcedzić. Połączyć z wcześniej przygotowanym mlekiem i wymieszać. Kluseczki powinny być miękkie, wielkości drobnej kaszy perłowej.
Placki z jabłkami
mleko modyfikowane przygotować wg opisu.3/4 mąki kukurydzianej,1 szklanka mąki pszennej,300ml wody,2 łyżki oleju,4 łyżeczki cukru wymieszać i dodać pokrojone w plastry 2 kwaśne jabłka.Smażyć placki bez tłuszczu na teflonowej patelni,starając się,aby w każdym placku znalazł się plasterek jabłka.Podawać posypane cukrem pudrem.Danie dla dzieci powyżej 1.roku życia..
napisał/a:
mnpszmer
2009-12-09 23:57
ja sama zawsze robilam, a te kupione tylko podawalam jak nie mialam czasu czegos przygotowac bo np bylismy w podrozy,Dla mnie wlasnej roboty sa zdrowze.Wiem co w nich jest i w ogole sa smaczniejsze.