Zelmer Diana

napisał/a: ~Ikselka 2012-03-08 13:27
Dnia Thu, 08 Mar 2012 02:10:36 +0100, Animka napisał(a):

> W dniu 2012-03-07 23:20, Ikselka pisze:
>> Dnia Wed, 07 Mar 2012 23:01:52 +0100, Animka napisał(a):
>>
>>> W dniu 2012-03-07 18:27, Ikselka pisze:
>>>> Dnia Tue, 6 Mar 2012 12:31:46 +0100, Justyna Vicky S. napisał(a):
>>>>
>>>>> Dopiero co parę dni temu blenderem robiłam sobie koktalj truskawkowy :)
>>>>
>>>> Lekko rozmroź truskawki (tzn powierzchownie, żeby nie były jak kamienie),
>>>> dodaj gęstą śmietanę (jakieś 1/3 wagi truskawek) i cukier - zmiksuj chwilę.
>>>> Pyszne lody!
>>>
>>> Ja kupuje kremówkę. Parę opakowań i najczęściej jakieś mrożone jagody
>>> (jak zima), które potem rozmrażam. Do dzbanka wsypuję jeszcze cukier.
>>
>> Tak, kremówka pewnie lepsza. Cukier - konieczny
>> Spróbuj bez romrazania jagód - one są małe, więc rozmrazanie może zepsuć
>> efekt "masy lodowej".
>
> Ale ja lubię koktail, a lody to tylko Bambino albo z Grycana (latem)
> Z tą kremówką chyba przesadziłam. 18% słodką kupowałam. Teraz już dawno
> nie robiłam, bo mi się nie chce.
>
> Wie ktoś jak zrobić dobre gofry bez proszku do pieczenia i bez drożdży?
> Mam gofrownicę i ostatnio stoi bezuzyteczna.

Dobrze ubij (do białości) całe jajka, plus do tego poł łyżki wody na jajko,
plus dwie łyżki oleju do ciasta. Mąki tyle (z małym czubkiem) łyżek, ile
jajek.
--

XL
napisał/a: ~Animka 2012-03-08 14:24
W dniu 2012-03-08 13:27, Ikselka pisze:

>> Wie ktoś jak zrobić dobre gofry bez proszku do pieczenia i bez drożdży?
>> Mam gofrownicę i ostatnio stoi bezuzyteczna.
>
> Dobrze ubij (do białości) całe jajka, plus do tego poł łyżki wody na jajko,
> plus dwie łyżki oleju do ciasta. Mąki tyle (z małym czubkiem) łyżek, ile
> jajek.

Dzięki
Czy zamiast oleju nie można masła?


--
animka
napisał/a: ~Ikselka 2012-03-08 20:01
Dnia Thu, 08 Mar 2012 14:24:52 +0100, Animka napisał(a):

> W dniu 2012-03-08 13:27, Ikselka pisze:
>
>>> Wie ktoś jak zrobić dobre gofry bez proszku do pieczenia i bez drożdży?
>>> Mam gofrownicę i ostatnio stoi bezuzyteczna.
>>
>> Dobrze ubij (do białości) całe jajka, plus do tego poł łyżki wody na jajko,
>> plus dwie łyżki oleju do ciasta. Mąki tyle (z małym czubkiem) łyżek, ile
>> jajek.
>
> Dzięki
> Czy zamiast oleju nie można masła?

Nie słyszałam o tym - ale o, znalazłam:
http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,77678352,120108438,0,2.html?v=2
Może oprzyj się raczej na tym przepisie.
--

XL
napisał/a: ~Animka 2012-03-08 21:20
W dniu 2012-03-08 20:01, Ikselka pisze:
> Dnia Thu, 08 Mar 2012 14:24:52 +0100, Animka napisał(a):
>
>> W dniu 2012-03-08 13:27, Ikselka pisze:
>>
>>>> Wie ktoś jak zrobić dobre gofry bez proszku do pieczenia i bez drożdży?
>>>> Mam gofrownicę i ostatnio stoi bezuzyteczna.
>>>
>>> Dobrze ubij (do białości) całe jajka, plus do tego poł łyżki wody na jajko,
>>> plus dwie łyżki oleju do ciasta. Mąki tyle (z małym czubkiem) łyżek, ile
>>> jajek.
>>
>> Dzięki
>> Czy zamiast oleju nie można masła?
>
> Nie słyszałam o tym - ale o, znalazłam:
> http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,77678352,120108438,0,2.html?v=2
> Może oprzyj się raczej na tym przepisie.

Wszystlo ładnie, pięknie tylko zastanawiam się czy zakalca nie będzie
(bo bez proszku czy drożdży).

--
animka
napisał/a: ~Ikselka 2012-03-08 21:38
Dnia Thu, 08 Mar 2012 21:20:03 +0100, Animka napisał(a):

> W dniu 2012-03-08 20:01, Ikselka pisze:
>> Dnia Thu, 08 Mar 2012 14:24:52 +0100, Animka napisał(a):
>>
>>> W dniu 2012-03-08 13:27, Ikselka pisze:
>>>
>>>>> Wie ktoś jak zrobić dobre gofry bez proszku do pieczenia i bez drożdży?
>>>>> Mam gofrownicę i ostatnio stoi bezuzyteczna.
>>>>
>>>> Dobrze ubij (do białości) całe jajka, plus do tego poł łyżki wody na jajko,
>>>> plus dwie łyżki oleju do ciasta. Mąki tyle (z małym czubkiem) łyżek, ile
>>>> jajek.
>>>
>>> Dzięki
>>> Czy zamiast oleju nie można masła?
>>
>> Nie słyszałam o tym - ale o, znalazłam:
>> http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,77678352,120108438,0,2.html?v=2
>> Może oprzyj się raczej na tym przepisie.
>
> Wszystlo ładnie, pięknie tylko zastanawiam się czy zakalca nie będzie
> (bo bez proszku czy drożdży).

Naprawdę DOBRZE ubite jajka lub piana z białek (zależnie od przepisu) dają
puszystość.
--

XL