Torty weselne

napisał/a: kasia91 2012-06-05 10:06
Dziękuje bardzo za opinie , dzwoniłam się wypytać co i jak do cukierni. 1 odpada bo potrzeba nam 15kg a jego robią w mniejszych rozmiarach. Zostają 2 do wyboru.
Mój tata i P powiedzieli ze dla nich i 2 i 3 jest ok (faceci ) mamie się bardziej 3 podoba, wam widzę ze 2 już sama nie wiem.
w tym trzecim mamy możliwość zmówienia go z żywymi kwiatami bądź jadalnymi. Żywe wyglądałyby pięknie ale chyba nie sprawdzi się to, praktykowała któraś z was żywe kwiaty na torcie?
napisał/a: Vanilia1 2012-06-05 10:09
To ja jestem za twoja mama :D i też wybrała bym 3
napisał/a: ~gość 2012-06-05 10:10
kasiulka91 napisal(a):w tym trzecim mamy możliwość zmówienia go z żywymi kwiatami bądź jadalnymi. Żywe wyglądałyby pięknie ale chyba nie sprawdzi się to, praktykowała któraś z was żywe kwiaty na torcie?

Ja bym się na żywe nie zdecydowała. Przed pokrojeniem trzeba by je zdjąć, a po zdjęciu wierzch będzie brzydko wyglądał. My będziemy mieć kwiaty z białej czekolady.
napisał/a: anka0611 2012-06-05 10:15
kasiulka91, moja mam która jest cukiernikiem zawsze mówiła ze w Polsce są przepisy że na tortach ciastach moga znajdować się jedynie jadalne rzeczy więc może te żywe to tylko niektóre tylko te co są jadalne a jak oni położą żywe niejadalne to uważam tak jak Miśka27, że należałoby wyjąć je przed podaniem i np ja bym chyba nie zjadła torta w krótym był wetkniety kwiat z łodyga bo zaraz wyobraźnia mnie ponosi ze ten kwiat stał w jakiejś zielonej pełnej glonów wodzie i póxniej ktoś wetknął te kwiaty i ja ma to teraz zjeść tak wiem ma trochę bujna wyobraźnię pod tym względem ale co ja na to poradzę
napisał/a: kasia91 2012-06-05 10:16
Miśka27 napisal(a):Ja bym się na żywe nie zdecydowała. Przed pokrojeniem trzeba by je zdjąć, a po zdjęciu wierzch będzie brzydko wyglądał. My będziemy mieć kwiaty z białej czekolady.
no właśnie o to chodzi że z różami tort pięknie by wyglądał ale mało to praktyczne.
a jeśli chodzi o koszty to 360zł za 15 kg tortu to chyba dobra cena co?

[ Dodano: 2012-06-05, 10:19 ]
anka0611, niestety masz rację, mało to apetyczne.
napisał/a: ~gość 2012-06-05 10:23
kasiulka91, bardzo dobra cena. My płacimy 38 zł/kg, bierzemy 12 kg.
napisał/a: kasia91 2012-06-05 10:28
to u nas chyba 24 zł/kg wiec dobrze trafiliśmy ;)
napisał/a: ~gość 2012-06-05 10:32
Z taką niską ceną nigdzie się nie spotkałam.
napisał/a: kerlon 2012-06-05 15:14
Rzeczywiście 24zł/kg to świetna cena.
napisał/a: xmagdax 2012-06-05 17:48
kasiulka91, 2 tylko na innym stelażu
co do dekoracji z żywych kwiatów to byłam na weselu gdzie tort był właśnie udekorowany żywymi kwiatami i pięknie to wyglądało dopóki nie zdjęli kwiatów
Miśka27 napisal(a):My będziemy mieć kwiaty z białej czekolady.
fajnie
napisał/a: efryna 2012-06-05 21:44
kasiulka91, a mi się ten ostatni najbardziej podoba;) drugi też by mógł być, gdyby ten stelaż był inny... ale i tak jestem za trójką:)

a co do żywych kwiatów -- to nie znam się na tym, ale kiedyś mi się obiło o uszy, że one są czymś specjalnym pokrywane (w sensie zakonserwowane w jakimś cukrze czy czymś) i wprawdzie nadal się ich nie zjada, to w żadnym wypadku nie są trujące i wcale ich nie trzeba zdejmować.
ale jak mówię, to nic sprawdzonego, tylko ktoś mi tak to chyba tłumaczył kiedyś. nie sądzę, żeby jakiś cukiernik odważył się położyć żywego kwiatka, który mógłby jakoś zaszkodzić (czy być np. pryskany).
napisał/a: kasia91 2012-06-06 07:42
Dziękuję bardzo za opinię, 2 na innym stelażu nie da rady zrobić niestety. Tort już zamówiony. Będzie 3 z czerwonymi różami -jadalnymi. Smak ściągnęłam (chyba) od Miśki śmietanowo-malinowy przekładany białym biszkoptem