Dieta dobra dla serca

koniczynka4
napisał/a: koniczynka4 2013-06-07 10:16
Drogie Polki, mój tata przeszedł dwa miesiące temu już drugi zawał. Oczywiście chcemy zrobić wszystko, by takich sytuacji już uniknąć. Czy może miałyście, czego oczywiście nikomu nie życzę, w rodzinie podobny przypadek? Albo same nieszczęśliwie doznałyście zawału? Co jecie, co pijecie, a czego nie można pod żadnym pozorem ruszać? Będę naprawdę wdzięczna za Wasze odpowiedzi :)
napisał/a: wykadrowana 2013-06-07 10:25
OOO jeśli chodzi o serce to polecam Ci produkty DR. Jacob'a. Zapobiegać jest lepiej, przyjemniej i taniej niż leczyć! Dla serca mój tato bierze GranaCor, ale gama produktów jest szeroka, możesz coś upolować ;) a tak oczywiście nie zapominaj o diecie i ruchu!
napisał/a: werda 2013-06-22 01:37
Też obawiam się o swoje serce po tym jak się napatrzyłam na naszych zawałowców w pracy. Wiem tyle, że wszyscy musieli rzucić palenie, nie wolno pić im napojów energetycznych,ograniczyć tłuszcze, kazano zmniejszyć wagę ciała oraz nie forsować się fizycznie. Do tego ostatniego, to raczej trudno się u nas stosować bo praca na magazynie nie jest lekka.
Sama miałam incydent z sercem, bo przez cały dzień piekło mnie pod mostkiem i nie mogłam głębiej odetchnąć. Jak poszłam po pracy na pogotowie to już EKG nic nie wykazało. Nie wiem już sama co robić. Chyba sama się udam do kardiologa (znalazłam tutaj) i się przebadam. A nuż się coś szykuje.
Życzę twojemu ojcu dużo zdrowia:).
napisał/a: Margerytka28 2013-06-25 10:41
werda ma sporo racji:)
napisał/a: Artemizja5 2013-08-21 12:05
Po zawale powinno się używać dużo oliwy z oliwek ponieważ, poprawia krążenie i obniża poziom cholesterolu, dzięki czemu ryzyko powtórnego zawału maleje. Osobiście zaopatruję się w taką oliwę http://www.jedzpij.pl/oliwa_z_oliwek_500ml_oleofarm
napisał/a: KasiaTrenuje 2013-09-19 10:16
no ważne jest też dostarczanie kwasów omega-3, więc należy jeść dużo ryb morskich:)
napisał/a: demnel98 2013-10-11 15:17
Nie można się bać tłuszczów, ale muszą to być właśnie tłuszcze rybie lub zawarte w roślinach, ale nie przetworzone zbytnio
napisał/a: marysska78 2013-10-22 13:39
Dieta zawałowca powinna się składać z lekkostrawnych, bogatych w błonnik pokarmów. Z pewnością powinno się jeść dużo owoców i warzyw. Natomiast należy unikać tłustych potraw oraz cukru i soli. Polecana jest tzw. dieta śródziemnomorska. Szczegółowych informacji z pewnością udzieli również lekarz kardiolog, do którego zarejestrować się można choćby tutaj: http://medmemo.pl/szukaj/kardiolodzy,34/
napisał/a: sylwuchafl 2013-12-03 21:17
Zdecydowanie zero tłuszczu, dużo zielonego, warzyw i owoców, ale też i dużo ruchu, bo to bardzo ważne.
napisał/a: Urbanblues 2014-01-13 23:09
Jeśli chodzi o dietę na serce, trzeba przede wszystkim ograniczyć niezdrowe tłuszcze, a włączyć nienasycone kwasy tłuszczowe, obecne m.in. w rybach czy oliwie z oliwek.
Dodatkowo należy włączyć jak najwięcej warzyw.
Warto też zadbać o to, aby reszta produktów była pełnowartościowa - zamienić chleb na pełnoziarnisty, zrezygnować z bezwartościowych słodzonych napojów czy słodyczy. Pomoże to chociażby w utrzymaniu wagi.
Trzeba też ograniczyć alkohol, papierosy, kawę.
No i oczywiście należy zadbać o odpowiedni poziom pierwiastków takich jak magnez czy potas. Zwłaszcza, jeśli ze względu na serce przyjmuje się moczopędne leki, istnieje ryzyko niedoboru potasu, a jego braki bardzo niekorzystnie wpływają na pracę serca. Możemy starać się go uzupełnić dietą - zawierają go w sporych ilościach m.in. suszone banany, pomidory, ziemniaki czy zielone warzywa. Łatwiej jednak zaopatrzyć się w suplement (sama miałam ten problem i wybrałam dostępny bez recepty Katelin+).
napisał/a: werdina 2014-04-02 20:27
Aktywność fizyczna na stało, unikanie "złych" tłuszczy. NIe oszukujmy się dieta jest bardzo ważna, warzywa, kasze lekkie posiłki :)
napisał/a: pati_80 2014-04-30 09:53
Dieta dal serca powinna zawierać mało cholesterolu, czyli produktów bogatych w tłuszcze. Należy więc unikać zasmażek, dużej ilości oleju lub normalnej margaryny podczas smażenia, a zamiast tego spożywać produkty lekkostrawne.