Problemy z wątrobą

napisał/a: Krotkajaa 2015-08-08 14:30
Mam jeszcze pytanie odnośnie glutenu. Słyszałam, że jest on szkodliwy, ale upiekłam kiedyś chleb żytni na zakwasie i nie miałam żadnych objawów. Mąka była dobrej jakości, typ 2000, kupiona w młynie gospodarczym. Czy w takim razie mogę jeść tego typu chleb?
napisał/a: Konstans 2015-08-08 15:42
Krotkajaa napisal(a):Mam jeszcze pytanie odnośnie glutenu. Słyszałam, że jest on szkodliwy, ale upiekłam kiedyś chleb żytni na zakwasie i nie miałam żadnych objawów. Mąka była dobrej jakości, typ 2000, kupiona w młynie gospodarczym. Czy w takim razie mogę jeść tego typu chleb?


Jak nie masz choroby z autoagresji i nie szkodzi Ci to 1-3 kromki dziennie chleba zytniego 100% na zakwasie jest dopuszczalne.
Kalafiora jem, bo lubię (średnio 2x w tygodniu). Gotuję go bez przykrycia z liściem laurowym i nie szkodzi mi. Wszystko zależy od indywidualnej tolerancji i preferencji. Świeżego nigdy nie umiałabym sobie odmówić (w sensie letniego :)

Zdrowe tłuszcze: olej lniany Budwigowy, masło, oliwa extra v., smalec, awokado, oliwki, olej kokosowy
napisał/a: Krotkajaa 2015-08-08 16:55
Konstans napisal(a):

Jak nie masz choroby z autoagresji i nie szkodzi Ci to 1-3 kromki dziennie chleba zytniego 100% na zakwasie jest dopuszczalne.
Kalafiora jem, bo lubię (średnio 2x w tygodniu). Gotuję go bez przykrycia z liściem laurowym i nie szkodzi mi. Wszystko zależy od indywidualnej tolerancji i preferencji. Świeżego nigdy nie umiałabym sobie odmówić (w sensie letniego :)

Zdrowe tłuszcze: olej lniany Budwigowy, masło, oliwa extra v., smalec, awokado, oliwki, olej kokosowy


Dzięki za odpowiedz. Jednak masła nie mogę jeść, smalcu - nie wiem. Możesz jeszcze napisać jak gotujesz tą ciecierzyce? Ja gotowałam 30 minut bez przykrycia i kolejne 30 minut pod przykryciem z wcześniejszym moczeniem przez około 12 godzin.
napisał/a: Konstans 2015-08-10 08:37
Krotkajaa napisal(a):
Konstans napisal(a):

Jak nie masz choroby z autoagresji i nie szkodzi Ci to 1-3 kromki dziennie chleba zytniego 100% na zakwasie jest dopuszczalne.
Kalafiora jem, bo lubię (średnio 2x w tygodniu). Gotuję go bez przykrycia z liściem laurowym i nie szkodzi mi. Wszystko zależy od indywidualnej tolerancji i preferencji. Świeżego nigdy nie umiałabym sobie odmówić (w sensie letniego :)

Zdrowe tłuszcze: olej lniany Budwigowy, masło, oliwa extra v., smalec, awokado, oliwki, olej kokosowy


Dzięki za odpowiedz. Jednak masła nie mogę jeść, smalcu - nie wiem. Możesz jeszcze napisać jak gotujesz tą ciecierzyce? Ja gotowałam 30 minut bez przykrycia i kolejne 30 minut pod przykryciem z wcześniejszym moczeniem przez około 12 godzin.


A dlaczego masła nie mozesz? jakie masz objawy niepożądane? Jest niezwykle wartosciowe ale to pewnie wiesz.
Wcinaj awokado, lniany, oliwę, kokosowy.
Ja cieciorkę najpierw moczę przez noc a potem gotuję bez przykrycia z liściem laurowym i majerankiem. Zdarza się, ze kupuję również puszkowaną, jeśli nie mam czasu jej przyrządzic a mam na nią ochotę.
napisał/a: Krotkajaa 2015-08-10 10:43
Konstans napisal(a):
A dlaczego masła nie mozesz? jakie masz objawy niepożądane? Jest niezwykle wartosciowe ale to pewnie wiesz.
Wcinaj awokado, lniany, oliwę, kokosowy.
Ja cieciorkę najpierw moczę przez noc a potem gotuję bez przykrycia z liściem laurowym i majerankiem. Zdarza się, ze kupuję również puszkowaną, jeśli nie mam czasu jej przyrządzic a mam na nią ochotę.


Kiedyś zawsze jadałam chleb, zwykły sklepowy z margaryną i miałam codziennie biegunkę. Potem margarynę zastąpiłam masłem i zaczęła się gorsza biegunka. Od roku nie jem masła, a margaryny od grudnia i nie mam biegunki.
A co jest złego w olejach słonecznikowym i rzepakowym tłoczonych na zimno?
napisał/a: Krotkajaa 2015-08-10 10:48
Co do ziół to kilka dni temu łyżeczkę zmielonej własnoręcznie kozieradki dodałam do mięsa. Po tym bolał mnie troche brzuch i drugiego dnia miałam lekką biegunkę. Teraz robie z niej napar i nie mam tego problemu. To już drugie zioło na surowo które mi zaszkodziło.
napisał/a: Krotkajaa 2015-08-12 22:49
Mam jeszcze jedno pytanie. Czym można zastąpić mięso oprócz warzyw strączkowych?
Mięsa nie mogę jeść codziennie, bo powoduje to u mnie bóle jelita i zaparcia. Po ciecierzycy również nie jest dobrze i nie rozumiem tego,bo wcześniej dobrze ją tolerowałam. Czy to możliwe, że przez napar z kozieradki zaburza się wchłanianie pokarmu?