Ulubione zupy

napisał/a: nella2 2008-04-02 16:30
OGÓRKOWA! przebój jeden na lata! nota bene, gotuję fantastyczną!
napisał/a: dudek2 2008-04-03 11:21
Kapuśniak :) poza tym cebulowa z dodatkiem białego wytrawnego wina - mniam, mniam
caprio
napisał/a: caprio 2008-04-04 00:21
Nella, mam tak samo, uwielbiam ogórkową:)
napisał/a: Nyana 2008-04-05 00:46
kapuśniak mmmm...
magwiz
napisał/a: magwiz 2008-04-10 20:27
Brokułowa! Po prostu pycha! :D
napisał/a: Ksara 2008-04-11 10:49
A u mnie ostatnio przebojem jest zupka serowa z grzankami mmmm pycha:) no i tradycyjnie pomidorowa.
napisał/a: Petunia 2008-04-11 15:25
A może by tak jakieś przepisy na te Wasze pyszności?
magwiz
napisał/a: magwiz 2008-04-11 21:57
To może ja zacznę pierwsza:D
"Swoją" brokułową przerobiłam z zupy krem z brokułów, a to zbraku blendera i częściowo z tego względu, że mój ukochany mężczyzna jest zapalonym mięsożercą:

składniki na 4 porcje, choć u nas wychodzą tylko 3:
[LIST]
[*]4 pałeczki lub inne częśći z kurczaka (które można obgryźć z mięska),
[*]1 paczka brokułów mrożonych,
[*]3-4 ziemniaki,
[*]2 kostki rosołowe (jakie kto lubi),
[*]śmietana, przyprawy do smaku
[/LIST]

W litrze wody rozpuścić kostki rosołowe, gdy zacznie wrzeć wrzucić kurczaka i pokrojone w kostkę ziemniaki. po 20-25 minutach wrzucić lekko rozmrożone brokuły i gotować do miekkości. Doprawić zupę do smaku. Można podawać ze śmietaną.
napisał/a: pXczek 2008-12-16 14:12
Rybna. Najlepiej na kilku rodzajach rybek - np. filety z mintaja, łososia i pstrąga. A jeszcze jak sandacz jakiś wpadnie... pycha!
magwiz
napisał/a: magwiz 2008-12-16 14:25
No i co, ja jedyna dałam przepis na zupkę???:confused:cool:
napisał/a: nieves123 2008-12-21 11:47
to ja juz pisze :) uwielbiam ogorkowa ale taka tradycyjna to wszyscy wiedza jak gotowac. natomiast zaczelam gotowac zupe rybna wedlug nowego przepisu. filety z mintaja (kupuje mrozone i kroje je jak sie nie rozmroza jeszcze to wtedy sie nie rozjezdzaja). 2 pory, troszke pieczarek, smietana, maka, biale wino i przyprawy.
Wiec tak, pory i pieczarki na maselku w garnku dusic, dodac dwie lyzki maki i chwilke dalej smazyc mieszajac. dolewamy pol szklanki bialego wina i dusimy. wlewamy pol litra wody, wrzucamy kostke rosolowa, sol, pieprz i lisc laurowy i rybe pokrojona. jak sie zagotuje to dodajemy dwie lyzki smietany 22%. chwilke gotujemy razem. pycha wychodzi :)
napisał/a: MalaTerrorystka 2008-12-21 14:46
Serowa:)
Składniki: mięsko mielone, kostka rosołowa, cebula, 4 serki topione "w parówkach".
Gotujemy wodę, wrzucamy kostkę rosołową. Potem dodajemy miesko mielone, tak, jak jest, nie lepimy kulczek, placków czy czegoś. Mieszamy, żeby nie było takie "zbrylone", tylko zeby wypełniło cały garnek. Jak już miesko będzie ugotowane - dodajemy serki topione. Mieszamy, żeby się rozpusciły. Można zageścic mąką, zupka powinna mieć konsystencję kremu. Dodajemy cebulkę w drobnej kostce (lub por), ale uważamy, żeby się nei rozgotowała, powinna byc taka chrupiąca, prawie surowa:)Przyprawy wg. uznania - vegeta, pieprz, papryka. Można podawać z groszkiem ptysiowym lub z łuskanym słonecznikiem. U mnie w domu to hit, raz zrobiłam i wszyscy pokochali:) Naprawdę polecam:)Choć to zupka typowo dla wielbicieli sera, bo wiecie - taki charakterystyczny smak;) Bardzo pożywna, "zapychająca", pycha:)
Aha! Serki oczywisćie śmietankowe, bez żadnych dodatków, eventualnie można dodoać jeden taki mały ziołowy trójkącik;)