Ulubione zupy

napisał/a: dancio2006 2010-02-18 16:30
Do moich ulubionych zup należą:rosół,pomidorowa,krupnik,grzybowa,grochowa,zupa krem z cukinii,no i szczawiowa
napisał/a: emgielka 2013-05-16 08:49
Dzisiaj na obiad serwuje kraba, którego zakupiłam w sklepie internetowym z żywnością premium [url]www.blackcaviar.pl[/url] . Sklep działa tylko na terenie Warszawy i okolic. Znacie może jakieś ciekawe przepisy na kraba ??
napisał/a: Pearl33 2013-05-16 10:14
Ja uwielbiam zupy-kremy, ale sama rzadko robię zupy, a w kremy w ogóle nie chce mi się bawić...
napisał/a: marynia22 2013-05-31 18:26
Dzisiaj robiłam zupę ze świeżutkich krewetek. Po prostu pychota. Mojemu mężowi bardzo smakowało, wiec chyba częściej będę musiała robić takie obiady. Krewetki kupiłam w sklepie Black Caviar - http://www.blackcaviar.pl/index.php/ryby-i-owoce-morza/krewetki-morza-polnocnego.html. Mają naprawdę dobrej jakości produkty.
napisał/a: mychaa7788 2015-01-18 21:27
Zupa krem z wędzonego boczku

Zupa krem z wędzonego boczku buciol78
Dodane przez: buciol78
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 10
Składniki
4l. wywaru z wędzonych kości
0,5l mleka
0,2l.śmietanki 30%
800g.wędzonego boczku
2 czosnkowe cebule
4 marchewki
2 pietruszki korzeń
4 ziemniaki
1 łyżka ostrej musztardy
1 łyżka chrzanu
1 łyżka posiekanego świeżego majeranku
1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
sól,pieprz do smaku
ponad to:
------------
1kg.ziemniaków
1 por tylko biała część
50g. masła
10 jajek
kiełki lucerny do dekoracji
sól,biały pieprz

Podana z puree ziemniaczanym i jajkiem sadzonym. TORPEDA!!! Polecam.



Etapy przygotowania

Marchewkę,ziemniaki,pietruszkę,obieramy,płuczemy,kroimy w grubą kostkę,W garnku rozgrzewamy masło,wrzucamy warzywa,podsmażamy kilka chwil,wlewamy bulion,oraz mleko.Gotujemy zupę na małym ogniu ,aż warzywa zmiękną.W między czasie boczek i cebulę kroimy w małą kosteczkę,smażymy na ładne skwarki,dodajemy do zupy,wsypujemy świeże zioła,musztardę,chrzan,doprawiamy do smaku,miksujemy blenderem na gładki krem.Zabielamy śmietaną.

Puree:
---------
Ziemniaki szorujemy pod bieżącą wodą,gotujemy w mundurkach do miękkości,odcedzamy,obieramy,przeciskamy przez praskę dwukrotnie.Por cieniutko kroimy w plasterki,smażymy na maśle aż zmiękną,dodajemy do ziemniaków,doprawimy do smaku solą i pieprzem,dokładnie mieszamy.

Na czarną blachę do piekarnika kładziemy papier do pieczenia,smarujemy cieniutko masłem,wbijamy jajka,wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180`C,na ok.10min.

Puree porcjujemy do głębokich talerzy.Na ziemniaki kładziemy jajko sadzone,zalewamy zupą,dekorujemy kiełkami.SMACZNEGO.
napisał/a: mychaa7788 2015-01-18 21:28
Pulpeciki w sosie meksykańskim

Pulpeciki w sosie meksykańskim czarrna
Dodane przez: czarrna
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki
40 dkg łopatki wieprzowej
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
1 jajko
kilka pieczarek
1 czerwona papryka
1/2 puszki czerwonej fasoli
1/2 puszki kukurydzy
2 papryczki chili
1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól, pieprz
Vegeta Pikantna
ostra papryka
kostka rosołowa Vegeta wołowa

Syty, pikantny obiadek na zimne dni :)



Etapy przygotowania

1 litr wody zagotować z kostką wołową. Mięso zmielić, dodać drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko i przyprawy. Uformować małe pulpeciki i wrzucić je na gotujący się bulion. Dodać posiekaną papryczkę chili, fasolę, kukurydzę, pokrojoną paprykę i pieczarki. Gotować 20-30 minut. Dodać koncentrat i doprawić do smaku. Gotować jeszcze 15 minut. Podawać z pieczywem. Smacznego :)
napisał/a: smerfetkaaa8 2015-02-06 15:12
Przepis na pulpeciki jest świetny, ale jesteśmy w wątku Zupy.

PS. I na pewno wyrzuciłabym z tego przepisu vegetę.
napisał/a: jane_eyre 2015-06-25 13:13
pomidorówka na włoski sposób, czyli dużo czosnku, duzo pomidorów, bazylia i parmezan :) mozna tez dorzucic troche ostrej papryczki
napisał/a: smerfetkaaa8 2015-07-03 09:28
W tym roku polubiłam zupę z bobem, a dokładniej z młodymi ziemniakami, koperkiem, bobem i fetą.