Magia Świąt

napisał/a: kasia_b 2008-12-13 21:24
Karolinka_U, niebieskie ale super te gwiazdki
napisał/a: czarna-hancza 2008-12-13 22:20
piękne gwiazdki i piekniusie pierniczki!!! Moniś czy sprawiłąbym ci duży problem gdybym poprosiła cię o przepis na te pierniczki bo też mam zamiar robić w tym tygodniu a nie mam żadnego sprawdzonego przepisu??



Wiedziemka już się połamałam z tobą mam nadzieję że ty też się ze mną podzielisz opłatkiem i wy dziewczynki :)
dzielę się z Wami
napisał/a: Karolinka_U 2008-12-13 22:22
kasia_a, czarna-hancza, dziękuję

gwiazdek oczywiście jest więcej niż na zdjęciu
napisał/a: MonikaDaria 2008-12-13 22:26
Miałam robić wg przepisu Belay ale w koncu zrobiłam inne, takie które miałam okazje spróbować


* 55 dag mąki (+ więcej do podsypywania)
* 30 dag miodu (z miodem sztucznym pierniczki szybciej będą miękkie, niż z prawdziwym)
* 10 dag cukru pudru
* 12 dag masła
* 1 jajko
* 2 łyżeczki sody oczyszczonej
* przyprawa do piernika - około 60 g (można dać mniej)
* kakao (opcjonalnie, tym razem dałam 2 łyżeczki)

Miód podgrzać i wymieszać z pozostałymi składnikami, wyrobić, aż ciasto będzie jednolite w przekroju (ja miodu nie podgrzewałam, rozpuściłam za to masło = świetnie się wałkowało). Wałkować podsypując mąką (ja na grubość około 2-3 mm, ale można grubsze - grubsze są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki.
Jeśli chcemy pierniczki dekoracyjne - smarujemy przed pieczeniem powierzchnię pierniczka roztrzepanym jajkiem, naklejamy cukrowe perełki, orzechy itp.

Piec około 8 - 10 minut (piekłam 7 minut) w temperaturze 180ºC, jeśli z witrażykami 11 - 12 minut w temperaturze 150º.

Lukrujemy lub polewamy czekoladą po upieczeniu.

Pierniczki po upieczeniu są twarde, później zmiękną (należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku). Bardzo długo i dobrze się przechowują (nawet kilka miesięcy). Można upiec je kilka tygodni przed świętami, lukrowanie zostawiając na później.
napisał/a: czarna-hancza 2008-12-13 22:35
Moniś DZIĘKUJĘ bardzo jesteś kochana w poniedziałek zabiorę się za pierniczki jestem ci winna przysługę albo co najmniej kilogram pierniczków ;)
napisał/a: MonikaDaria 2008-12-13 22:52
czarna-hancza, one sa takie lekie ze musiałabys zrobić co najmniej 3 razy tyle

Rób szybko i szczelnie zamknij zeby zmiekły do świąt
napisał/a: H2O 2008-12-13 22:56
Moniś, Ale piekne sa Wasze pierniczki!!!! pysznosci
napisał/a: czarna-hancza 2008-12-13 23:05
ok czyli jak zamknę moje pierniczki to zmiękną a jeśli ktoś woli bardziej twarde to moge je zostawić na wierzchu tak? a jeśli chodzi o zamknięcie to takie szczelne pudełka jak śniadaniowe bedą ok prawda
za ten przepis zrobię dla ciebie nawet 30 kg :)
napisał/a: MonikaDaria 2008-12-14 09:24
Ale takie twarde są niedobre
napisał/a: czarna-hancza 2008-12-14 13:04
hihi ok to nie będę kombinować i wszystkie szczelnie pozamykam :)
a jak wasze przedświąteczne samopoczucie?? robicie dziś jakieś zakupy itp?
napisał/a: ja29 2008-12-15 18:29
napisal(a):Wiedziemka już się połamałam z tobą mam nadzieję że ty też się ze mną podzielisz opłatkiem i wy dziewczynki :)
dzielę się z Wami


ja się z Wami dziewczyny rownież połamałam :) i liczę na to samo z Waszej strony:)
z najlepszymi świątecznymi życzeniami
http://podzielsieoplatkiem.pl/?src01=dba11

gwiazdki w oknie sliczne, pierniczki smakowite... ach czemu ja nie mam czasu na takie przyjemności,,
napisał/a: czwproject 2008-12-15 19:32
Polecam troszkę inną kolędę
http://pl.youtube.com/watch?v=rR-jIyNqQkc
Naprawdę warto posłuchać