Co dziś na obiad?

napisał/a: Kaira86 2007-04-05 23:31
Tak surowy się wrzuca i makaron wychodzi miękki taki troszke al-dente bardzo dobry
napisał/a: iza19821 2007-04-06 08:25
Wczoraj mielismy na obiad mizzeria,ziemniaki i sledzie opiekane.
napisał/a: samsam 2007-04-06 10:24
A ja dziś mam sole z ziemniaczkami i surówką z kiszonej kapustki.
O czywiscie zadnego miecha dzisiaj.
napisał/a: natalia.nm. 2007-04-12 12:47
Dizsiaj gotuję lasagne to mój pierwszy raz, ciekawe jak wyjdzie, już nie mogę się doczekać- strasznie lubię dania z makaronem
napisał/a: samsam 2007-04-12 13:03
A ja mam dziś jeszcze leczo świąteczne
napisał/a: iza19821 2007-04-12 13:13
A ja ugotowalam dzis KAPUSNIAKA (pierwszy raz )
napisał/a: Kaira86 2007-04-12 15:32
natalia.nm., napisz jak ta lasagne a jak będzie pyszna to daj koniecznie przepis bo szukam
napisał/a: orka2 2007-04-12 21:27
Kaira86 napisal(a):a jak będzie pyszna to daj koniecznie przepis bo szukam

Ja zawsze robie z tego przepisu i wychodzi swietna :)
Składniki:
20 dag lazanii (suchych płatów),
5 dag parmezanu lub 10 dag innego żółtego sera.
Sos boloński:
3 cebule,
3-4 ząbki czosnku,
1/3 szklanki oliwy lub oleju,
30 dag mielonego mięsa,
30 dag pieczarek,
30 dag pomidorów,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
3/4 szklanki bulionu z kostki,
oregano,
tymianek,
bazylia,
pieprz,
sól.
Sos beszamelowy:
8 dag masła,
8 dag mąki,
litr mleka,
sól,
pieprz,
utarta gałka muszkatołowa.


Sposób przyrządzenia:
Drobno pokrojoną cebulę i rozgnieciony czosnek podsmażyć w 4 łyżkach oliwy lub oleju. Dodać mielone mięso, umyte pieczarki, pokrojone w plasterki i smażyć kilka minut. Następnie włożyć sparzone, obrane ze skórki i drobno pokrojone pomidory, koncentrat pomidorowy, wlać bulion, przyprawić solą, pieprzem i gotować na małym ogniu 30 min. Pod koniec gotowania dodać przyprawy ziołowe. Przyrządzić beszamel. W rondlu roztopić masło, oprószyć mąką, wymieszać drewnianą łyżką i chwilkę podgrzewać. Zdjąć rondel z ognia, wlać zimne mleko i mieszać aż do uzyskania gładkiej masy. Ciągle mieszając (beszamel łatwo się przypala!), gotować sos, aż zgęstnieje. Przyprawić do smaku i przetrzeć przez sito. Do formy wysmarowanej tłuszczem wlać trochę beszamelu i układać na przemian: płaty lazanii, najlepiej krótko obgotowane w osolonej wodzie, sos mięsny, beszamel i ser (do wyczerpania składników). Zapiekać 30 min. w temperaturze 180 - 200°C.
napisał/a: wiolisia 2007-04-12 21:34
ja miałam pyszną zupkę pieczarkową
napisał/a: natalia.nm. 2007-04-13 10:54
Kaira86, to była lasagna knorr, ogólnie była dobra ale dla mnie za tłusta - mężowi smakowała aż żałował że więcej nie było (musiał podzielić się z przyjacielem ) Osobiście następnym razem sama zrobię sos, przepis orki pewnie jest dobry ale jak dla mnie można to zrobić łatwiej, ważne aby sos był rzadki (tak ja w tej zapiekance tylko trochę mniej, żeby makaron zmiękł)

A dzisiaj będzie rybka w panierce, ziemniaczki i surówka
napisał/a: ~gość 2007-04-13 19:16
A ja dzis mialam pierogi ruskie... Niezbyt za nimi przepadam
napisał/a: wiolisia 2007-04-13 19:31
a ja pieczarki na gęsto ziemniaki i rybka-pychotka a nie dawno zrobiłam sobie mizerie bo uwielbiam