Co ugotować na romantyczną kolację?

napisał/a: Tigana 2011-10-10 21:30
Klawdia, a na ile nastawić piekarnik i ile czasu to piec? marynujesz kurczaka jakos wczesniej?
napisał/a: ~gość 2011-10-11 18:52
Tigana, ten kurczak był robiony 'na spontana'. nie marynowałam wcześniej . ale zamarynowany wcześniej jest pewnie lepszy. natarłam go solą, pieprzem, papryką ostrą, czosnkiem (takim rozgniecionym w tubce) i majerankiem (nie przesadzajcie z majerankiem, ja przesadziłam i był mooocno majerankowy, fuj :P. teraz chyba w ogóle dałabym inne zioła). myślę że można spokojnie przyprawić jak kto lubi, ale ten majeranek niby pasuje do piwa. kurczaka piekłam 1,5-2h (aż będzie gotowy :P) w temperaturze 230-250 stopni (zależy od piekarnika, na końcu można zwiększyć temp żeby skórka się przyrumieniła).
wyczytałam gdzieś dwa sposoby na chrupiącą skórkę: albo natrzeć kurczaka masłem zanim go przyprawimy albo pod koniec pieczenia spryskać jeszcze wodą z takiego spryskiwacza jak do kwiatków (uwaga żeby nie spłukać przypraw). ja skorzystałam z tego drugiego sposobu i myślę że byłoby ok, gdybym tak nie przesadziła z wodą. bo kurczaka już trzeba było wyciągnąć bo był gotowy, a skórka wilgotna . tylko miejscami naprawdę chrupiąca. ziemniaki (ćwiartki) i marchewka (takie grubsze talarki) były miękkie i pyszne. rozpływały się w ustach. podobno w połączeniu z sosem z piwa i kurczaczka który zrobił się podczas pieczenia były naprawdę dobre. ja tam nie wiem, bo nie lubię piwa- jakoś dałam radę zjeść, nie było aż tak czuć, ale M. baaardzo smakowało. i bardzo dobrze, w końcu to specjalnie dla niego :). i polecam wszystkim przekroić główkę czosnku na pół (tak jak na zdjęciu- nie obierać). po upieczeniu jest naprawdę bardzo miękki i można go rozsmarować na mięsie albo ziemniakach jak ktoś lubi- pycha!

i pamiętajcie żeby otwór butelki wystawał z kurczaka bo inaczej stworzycie bombę ;)! i nie osiągniecie założonego efektu.
mój kurczak siedział na heinekenie albo lechu, nie pamiętam dokładnie- to piwo gdzie jest foliowa etykietka (polecam do większych ptaków. te mniejsze też można wcisnąć). butelka jest chyba najbardziej stabilna i łatwo zdjąć etykietkę (trzeba potem wyszorować butelkę, ale tego nie trzeba raczej nikomu mówić :) ). do piwa można wrzucić parę gałązek tymianku albo innego ulubionego zioła jak macie świeże, ale tymianek jest ok. aa, i szczyptę soli. ale MAŁĄ szyczyptę, żeby piwo buzowało podczas pieczenia, a nie wylało się od razu całe. do naczynia możecie wlać na początek trochę wody na dno żeby się ziemniaki nie przypaliły (ja wlałam też trochę piwa, bo niby trzeba zrobić łyka żeby się za szybko nie zaczęło wylewać, ale że ja nie lubię, to dałam ziemniaczkom :D). niektórzy dodają też do piwa miodu, wtedy podobno skórka jest jeszcze bardziej chrupiąca, ale nie próbowałam. chyba tyle :P.
aa, i jeszcze otwórzcie butelkę jak już przełożycie ją przez kurczaka! niby oczywista sprawa, ale jak ktoś otworzy wcześniej, to się potem nieźle namęczy ;)
napisał/a: Tigana 2011-10-11 20:53
Klawdia, wielkie dzięki ! spróbuję przy najbliższej okazji bo wygląda super
napisał/a: ~gość 2011-10-11 21:23
to daj znać jak zrobisz czy Ci smakowało :)
napisał/a: lisbeth871 2011-11-08 21:16
Dobra jest też lazania ale do lekkostrawnych nie należy
napisał/a: kwiatlotosu2 2011-11-25 11:18
A ja polecam różnego rodzaju makarony, np. tagliatelle z kurczakiem i brokułami, z kurczakiem i pomidorami suszonymi, z krewetkami, z kurczakiem i pieczarkami w sosie z białego wina itp.
Albo pomidory faszerowane- ładnie wyglądają na talerzu i są bardzo proste do przygotowania
napisał/a: chasia 2011-12-12 14:49
ja robię też często naleśnikowe specjały, które mój P. uwielbia :)

1. naleśnik smażymy bez oleju na teflonie ( im większa patelnia tym lepiej ),
przygotowujemy farsz ( dwie opcje )
A. pierś z kurczaka zamarynowana wczesniej w ziołach ( bazylia, zioła prowansalskie, papryka, sol pieprz ), smażona na odrobinie oliwy,
do tego gotujemy ryż, do ugotowanego ryżu dodajemy pomidory z puszki bez skórki, paprykę, kukurydzę, pieczarki, cebulę, całość wraz z mięsem mieszkamy, zawijamy farsz w naleśnik, można polać na wierzchu sosem pomidorowym.
B. ta sama pierś z kurczaka ale do środka dodajemy kapustę pekinkę poszatkowaną, paprykę, cebulę czerwoną i białą, konserowowego ogórka, robimy sos do tego ( jogurt naturalny, łyżka majonezu, czosnek, oregano ) i odrobinę do środka a resztę a naleśnika wywalamy :) PYSZNOŚCI :)

2. pierś z kurczaka kroimy tak jak na dewolaje, solimy i pieprzymy do smaku.
przgototwujemy farsz: pieczarki smażone razem z cebilką ( ale drobono posiekane ), odstawiamy do wystygnięcia,
pokrojone kawałki piersi smarujemy musztardą sarepską z jednej strony, wykładamy na to farsz i zwijamy jak devolaje, zwinięte mięso owijamy plastrem boczku, spinamy wykałaczką, smażymy na oleju, i podpiekamy w piekarniku potem :)
do tego pieczone w piekarniku ziemniaki oraz surówka :)

3. ryba w owocach :) ale to jak będziecie chciały podam przepis :)
napisał/a: rana_verde 2011-12-12 16:55
chasia napisal(a):3. ryba w owocach :) ale to jak będziecie chciały podam przepis :)
Ja poproszę M uwielbia ryby.

Naleśniki zawsze będą kojarzyć mi się z Toruniem
1B wypisz wymaluj Manekin mniam
napisał/a: kwiatlotosu2 2011-12-12 19:47
chasia, ale jak usmażyć naleśnik bez oleju? Do ciasta dodajesz olej?

Ja też poproszę o przepis na rybę w owocach
napisał/a: chasia 2011-12-15 22:53
sory dziewczyny ale zapomniałąm, że tu pisałąm :)


rana_verde napisal(a):Naleśniki zawsze będą kojarzyć mi się z Toruniem
1B wypisz wymaluj Manekin mniam

ojjj tak, uwielbiam naleśniki z manekina :) pychota !!

kwiatlotosu,
rana_verde,

przepis na rybę - moim zdaniem jest przepyszna !!!!!!

kupujecie filet ( ja lubię pangę, morszczuka ale gatunek nie ma znaczenia )
kroicie filet na paski - mają być nie za duże, lepiej mniejsze niż większe ( mają się schować w farszu ).,
rybę przyprawiacie wegetą ( lub sól i pieprz ) i smażycie wcześniej obtaczając tylko w mące, odstawiacie do wystygnięcia.
FARSZ:
2-3 duże cebule należy pokroić w taki sposób, że obraną cebulę kroicie na pół, połówkę siekacie i wychodzi wam taki półtalarek, należy rozdzielić warstwy cebuli i smażyć na połowie szklanki oleju.
puszka brzoskwiń, słoik papryki konserwowej ( zależy na ile osób, ja kupuję taki pół litrowy słoik ), paprykę można obrać ze skórki,
kroicie w kostkę, ale nie zbyt drobną, dodajecie brzoskwinie i paprykę do cebuli na patelnię, dodajemy do tego sok z brzoskwiń (cały ) i sok z papryki ze słoika ( za wyjątkiem tych przypraw ( pieprz itd ), całość gotujemy jakieś 7-8 minut, dodajecie do tego dwie łyżki keczupu łagodnego i koncentrat pomidorowy ( jak kto lubi, ja dodaję dużo bo fajnie łączą się smaki słodki z kwaśnym ) całość solimy i pieprzymy do smaku, gotujemy jakieś 2-3 minuty i odstawiamy do wystygnięcia.
Ja przygotowuję potrawę w naczyniu żaroodpornym i układam warstwami danie: najpierw warsz, na to kawałki ryby, na to farsz i na to kawałki rybby i jak zostanie to farsz.

Uwielbiam tą potrawę, jest pyszna.

Smacznego :)

[ Dodano: 2011-12-15, 22:54 ]
kwiatlotosu napisal(a):chasia, ale jak usmażyć naleśnik bez oleju? Do ciasta dodajesz olej?

nieeee, jak masz teflonową patelnię to bez problemu usmażysz bez oleju, ewentualnie możesz dać dwie krople i ruszając patelnią na boki rozprowadzić olej.
A ciasto standardowe, mąka, mleko, jajka, sól, pieprz :)
napisał/a: rana_verde 2011-12-16 12:14
chasia, dzięki Brzmi ciekawie. Sama chyba nie wpadłabym na to żeby dodać do takiego zestawu brzoskwinie. Jestem ciekawa smaku i może nawet dzisiaj spróbuję
napisał/a: chasia 2011-12-16 14:30
rana_verde, polecam !! pyszne danie !

[ Dodano: 2011-12-18, 21:10 ]
ranka i jak?