nalewki

Marta_nowa
napisał/a: Marta_nowa 2012-07-12 15:45
Robi się, robi :). I podobno według niektórych jest smaczniejsza czerwona bo bardziej delikatna. Dodaje się do niej kilka goździków.
napisał/a: Karina_26 2012-07-16 22:50
O proszę, nie wiedziałam :) Dzięki, może zaryzykuje. Akurat u moich rodziców jest krzak z czerwoną porzeczką.
napisał/a: stargate 2012-08-14 16:42
sezon w pełni a nowych wątków jak na lekarstwo - trochę odświeżę wątek -
właśnie się zabieram do malinowej naleweczki, powiedzcie mi czy zlewać wódką czy lepiej spirytusem (żeby mocniejsze było) i ew. jaka moc - tak żeby później wypić się dało
Marta_nowa
napisał/a: Marta_nowa 2012-08-16 09:04
Ja dopiero niedawno zalewałam owoce, z tym, że jeszcze nie próbowałam. W przepisie był spirytus rozrabiany 65% więc skusiłam się na gotowy do nalewek 60%.
napisał/a: stargate 2012-08-17 18:01
no własnie ja tak czytałam, że ok 60% najlepiej na zalewanie, żeby później docelowo ok 45% było, czyli ten gotowy byłby w sam raz, a możesz mi powiedzieć jak to cenowo wychodzi?
napisał/a: Anka_K33 2012-08-22 13:39
ja robiłam z aronii, wyszła bardzo dobra chociaż ciut słabsza niż miała bo za duzo soku dałam ale mi tam smakuje ;)
Marta_nowa
napisał/a: Marta_nowa 2012-08-23 10:11
Pół litra soplicowskiego spirytusu kosztuje ok 30zł, ja znalazłam nawet po 28zł, a spirytus normalny to koszt 40-kilku złotych.
Z aronii nigdy nie piłam, chyba miałabym problem ze znalezieniem owoców..
napisał/a: stargate 2012-08-24 22:55
no to faktycznie nie ma tragedii, jeżeli chodzi o aronię to ja kupuję na osiedlowym targu, dla smaku i zdrowotności warto poszukać :)
Marta_nowa
napisał/a: Marta_nowa 2012-08-26 16:45
A jakie aronia ma właściwości? Bo nie chce mi się googlować ;).
napisał/a: stargate 2012-08-26 22:04
głównie naczynia krwionośne, poczytaj sobie np. tutaj: http://www.postawnazdrowie.pl/samo-leczenie/aronia-i-zdrowie-5.html
Marta_nowa
napisał/a: Marta_nowa 2012-08-27 09:20
Bardzo dziękuje za informacje :). A jaki smak? Aronia kojarzmy mi się z cierpkim smakiem, więc jak go nie zepsuć cukrem? Może miód?
napisał/a: stargate 2012-08-27 12:44
potrzebny jest po prostu dobry przepis, no i trzeba pamiętać, żeby nie zalewać spirytusem mocniejszym niż 60%, bo nie odda tego smaku, cukier jak wiadomo, jeżeli będzie za dużo to się zrobi ulepek nie nalewka, jak znajdę jakiś ciekawy przepis to wrzuce