Parówki

cohenna
napisał/a: cohenna 2010-07-16 07:00
Cukinię obierasz i kroisz w kostkę, podlewasz wodą i gotujesz aż będzie lekko miękka. Odcedzasz. Na patelni przysmażasz cebulkę i parówki, Dodajesz cukinię, łyżkę koncentratu pomidorowego, posiekany koperek świeży, sól i pieprz do smaku. Ja zawsze dodaję jedną kosteczkę papryki z knora, i trochę pikantnego keczupu, a czasem obranego ze skórki i posiekanego pomidora. Mieszasz, zagotujesz i już :)
Smacznego
napisał/a: senseo 2010-07-16 08:24
cohenna musze to wypróbować:D
cohenna
napisał/a: cohenna 2010-07-16 10:37
Jak ktoś lubi jeść "badylka" jak to niektórzy mówią to to jest smaczne :) a jak ktoś nie lubi zieleninki...no cóż jemu nie będzie smakowało
napisał/a: patryskaa89 2010-07-25 15:06
ja ostatnio robilam parowki z przepisu mojej mamy i wyszly wysmienicie!
Macie przepis:) :
Parówki po węgiersku

Składniki:
Składniki 1/2 kg parówek 1/2 kg pieczarek 2 cebule łyżka koncentratu pomidorowego 1/4 szklanki kwaśnej śmietany 1-2 łyżki mąki ząbek czosnku roztarty z solą, pieprz, papryka
1. Parówki obrać ze skórek, pokroić w paski, podsmażyć na oleju.
2. Obrane i pokrojone pieczarki poddusić na tłuszczu.
3. Cebulę pokroić i też wrzucić na patelnię z tłuszczem.
4. Wszystkie składniki połączyć, obsypać mąką, podlać wodą, dodać koncentrat i śmietanę i gotować jeszcze ok. 5 minut.
napisał/a: Tula87 2010-07-26 13:52
Omlecik:


Składniki:
4 jajka , 2 parówki, łyżka masła, łyżka śmietanki słodkiej 18 % ,mała cebulka, 10 dag sera żółtego,sól i pieprz do smaku.

Pokrojone parówki i cebulkę przyrumieniamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Odkładamy na talerz. Do tej samem patelni dokładamy pozostałe masło i wbijamy rozmącone jaja ze śmietanką. Nie mieszamy, po chwili wrzucamy na wierzch zrumienione parówki z cebulką. Po ścięciu jaj posypujemy całość startym serem i podajemy na gorąco
napisał/a: patryskaa89 2010-08-01 12:23
Parówkowa pychotka


Składniki:
- 2 opakowania parówke Paryżanek (wg. gustu) - cebula - puszka czerwonej fasolki - świeży majeranek (ewentualnie suszony) - wołowa kostka rosołowa - ok pół słoika koncentratu pomidorowego - tłuszcz do smażenie - woda - przyprawy do smaku (papryka słodka i ostra, ziola prowansalskie, sól i pieprz,
Parówki pokrój w kawałki około 2 centymetrowe i podsmaż na patelni na złocisto. Cebulę pokrój w piórka i podduś w garnku.
Dodaj podsmażone parówki i chwilkę poduś. Kostkę rosołową rozpuść w 2 szklankach gorącej wody i dodaj do parówek,
następnie wsyp lekko odsączoną fasolkę. Wszystko zalej rosołkiem i dodaj koncentrat pomidorowy. Przypraw do smaku przyprawami i majerankiem. Sos można urozmaicić dodaniem keczupu i ewentualnie zagęścić mąką. Podawaj w bulionówkach i przystroj świeżym majerankiem! Smaczne, proste a jak efektowne!
cohenna
napisał/a: cohenna 2010-08-01 16:57
Coraz więcej przepisów do wypróbowania :)
napisał/a: Tula87 2010-08-03 13:23
Moj hit na imprezy!!

Pizza z parówkami


Składniki:
40 dag mąki,5 łyżek oleju,20 dag parówek pokrojonych w krążki,mała puszka koncentratu pomidorowego,papryka czerwona pokrojona w paski,sol,3/4 szkl letniej wody,10 dag tartej mozzarelli,cząber, tymianek,ostra papryka, oregano,tłuszcz do smarowania blachy

Wyrobić make z drożdżami, woda,olejem i sola,odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na dużej blasze wysmarowanej tłuszczem, posmarować je grubą warstwą koncentratu pomidorowego,położyć parówki,paprykę następnie posypać ziołami, startym serem. Piec w piekarniku 25 min w rozgrzanym do 200 st.C z termoobiegiem lub 22 st C bez termoobiegu.
cohenna
napisał/a: cohenna 2010-08-03 14:14
Pizza mniam mniam :)
napisał/a: Tula87 2010-09-01 14:47
Śmieszny sposób na parówkę:)

Składniki:
Parówka Pomidor Szczypiorek Majonez

Przygotowujemy parówkę, następnie wycinamy z pomidora kapelusz nakładamy na parówkę.
Kapelusz ozdabiamy kropeczkami z majonezu.
Całość przyozdabiamy szczypiorkiem.
wikaG
napisał/a: wikaG 2010-09-02 11:26
Cześć dziewczyny :) bardzo dużo fajnych przepisów wrzucacie :)
Na pewno wiele z nich wykorzystam :) ja na dobry początek podzielę się moim sposobem na zrobienie pysznych parówek w sosie musztardowym.

Parówki w sosie musztardowym
Składniki:
• 8 parówek Paryżanki (wedle uznania)
• 1 łyżka masła
• 1 łyżka musztardy
• 100 ml białego wytrawnego wina
• 125 ml wywaru mięsnego (może być z kostki)
• 1 łyżeczka mąki
• sól, pieprz

Sposób przyrządzania:
Przygotowujemy sos: Robimy zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzamy ją winem wymieszanym z musztardą, dodajemy wywar mięsny i przyprawy. Gotujemy kilka minut na małym ogniu. Przypominam, że w przypadku zagęszczonych sosów lepiej żebyśmy stali nad sosem i go mieszali niż robili nowy, gdy ten nam się przypali. Parówki podgrzewamy w gorącej wodzie lub na parze i podajemy zalane gorącym sosem. Możemy też pokroić parówki w plasterki i podgrzać je bezpośrednio w przygotowanym sosie.

Pyszne danie, a do tego odrobina winka nadaje mu szlachetności :)
napisał/a: Tula87 2010-09-08 13:46
No takiego przepisu jeszcze nie znałam, z pewnością go wypróbuję. Ja polecam taki, grzanki wychodzą absolutnie pysznie:

Parówki w chlebie

Dwie kromki czerstwawego chleba typu Balton, dwie parówki (ja używam paryżanek), dobry kawałek cheddara, dwie pieczarki, 300 dag małych pomidorków, jedna szalotka, pieprz, masło, oliwa z oliwek.

Salsa:
2 łyżki oliwy z oliwek przelać do miski, wkroić pomidory i dodać szalotkę pociętą w drobną kostkę dosolić i dopieprzyć do smaku.

Chleb od wewnętrznej strony posmarować masłem, na każdej kromce położyć pokrojone parówki, pieczarki i duże kawałki sera. Na rozgrzaną patelnie Dadaj 2 łyżki oliwy i ¼ kostki masła. Gdy tłuszcz się roztopi połóż na patelnie połączone ze sobą kromki chleba. By wszystko ładnie się przypiekło połóż na kanapkę ciężką patelnie lub garnek.
Gdy chleb z dwóch stron będzie ładnie przyrumieniony a ser w środku roztopi się wyłóż grzankę na talerz i obok połóż salsę.

Jeśli chcesz to możesz grzance dodać jeszcze więcej smaku i dodać na roztapiającego się tłuszczu świeże zioła takie jak tymianek czy rozmaryn.