Sałatki...
napisał/a:
nika81
2009-04-28 15:57
Brzmi nieźle ale poszukaj jeszcze czegoś
napisał/a:
Karolinka_U
2009-04-28 15:59
w domu mam na pewno jedną z oliwkami
[ Dodano: 2009-04-28, 18:25 ]
Sałatka z oliwkami
Składniki:
1 główka sałaty
50g oliwek czarnych
1 ogórek
1 pęczek rzodkiewek
4 kromki chleba
8 kulek sera mozarella
6 łyżek oliwy
2 łyżki octu
1 łyżeczka musztardy
1/2 pęczka szczypiorku
sól, pieprz
oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Liście sałaty umyć i osuszyć. Porozrywać na niewielkie kawałki i ułożyć w salaterce. Oliwki wypestkować. Rodzkiewki i ogórka umyć i pokroić w plasterki. Dodać wszystko do sałaty. Szczypiorek opłukać i drobno poszatkować. Z chleba usunąc skóre. Miękisz pokroić w kostkę. Podsmażyc na dużej ilości silnie rozgrzanej oliwy na złoty kolor (ok. 5 minut). Osączyc z nadmiaru oliwy i dodac do pozostałych składników. Dodac kulki mozarelli. Oliwę połączyć z solą, pieprzem i musztardą. Wymieszać i odstawić na 3 minuty. Sosem tym polać sałatkę, posypac szczypiorkiem i podać.
Taka może być
[ Dodano: 2009-04-28, 18:25 ]
Sałatka z oliwkami
Składniki:
1 główka sałaty
50g oliwek czarnych
1 ogórek
1 pęczek rzodkiewek
4 kromki chleba
8 kulek sera mozarella
6 łyżek oliwy
2 łyżki octu
1 łyżeczka musztardy
1/2 pęczka szczypiorku
sól, pieprz
oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Liście sałaty umyć i osuszyć. Porozrywać na niewielkie kawałki i ułożyć w salaterce. Oliwki wypestkować. Rodzkiewki i ogórka umyć i pokroić w plasterki. Dodać wszystko do sałaty. Szczypiorek opłukać i drobno poszatkować. Z chleba usunąc skóre. Miękisz pokroić w kostkę. Podsmażyc na dużej ilości silnie rozgrzanej oliwy na złoty kolor (ok. 5 minut). Osączyc z nadmiaru oliwy i dodac do pozostałych składników. Dodac kulki mozarelli. Oliwę połączyć z solą, pieprzem i musztardą. Wymieszać i odstawić na 3 minuty. Sosem tym polać sałatkę, posypac szczypiorkiem i podać.
Taka może być
napisał/a:
nika81
2009-04-28 19:27
Nienawidzimy czarnych oliwek
Nie szukaj juz, coś wymyślę
napisał/a:
Moniqe
2009-04-28 19:35
kurcze i ja skozystam
a mnie sie podoba kukurydziana
uwielbiam kukurydze i tunczyka razem
a mnie sie podoba kukurydziana
uwielbiam kukurydze i tunczyka razem
napisał/a:
rygryska
2009-04-30 21:31
A oto mój przepis na pyszną sałatkę:
Składniki:
- wędzone udko kurczaka
- marynowane cebuli
- kukurydza
- orzechy włoskie
- ananas
- marynowane pieczarki
- majonez
przyprawy
Przygotowanie:
wszystkie składniki pokroić w kosteczkę, orzechy włoskie należy sparzyć i obrać- jest z tym trochę roboty, ale warto
Polecam i smacznego
[ Dodano: 2009-05-07, 13:50 ]
Makaronowa z tuńczykiem:
- makaron
- tuńczyk
- ogórek
- natka pietruszki
- rzodkiewka
- przyprawy
Ugotowany makaron dodajemy do reszty składników. Można jeść na zimno, ale mi się nigdy nie udaje doczekać, aż wystygnie...
pycha
Składniki:
- wędzone udko kurczaka
- marynowane cebuli
- kukurydza
- orzechy włoskie
- ananas
- marynowane pieczarki
- majonez
przyprawy
Przygotowanie:
wszystkie składniki pokroić w kosteczkę, orzechy włoskie należy sparzyć i obrać- jest z tym trochę roboty, ale warto
Polecam i smacznego
[ Dodano: 2009-05-07, 13:50 ]
Makaronowa z tuńczykiem:
- makaron
- tuńczyk
- ogórek
- natka pietruszki
- rzodkiewka
- przyprawy
Ugotowany makaron dodajemy do reszty składników. Można jeść na zimno, ale mi się nigdy nie udaje doczekać, aż wystygnie...
pycha
napisał/a:
Karolinka_U
2009-05-31 10:28
Mam jeszcze przepis na bardzo wykwintną sałatkę z krewetkami
składniki:
1 awokado
200 g mrożonych krewetek
1 puszka ananasa w kawałkach
1 pomidor
natka pietruszki
sól, biały pieprz
przygotowanie
Krewetki rozmrażamy. Awokado przekrajamy na pół, usuwamy pestkę, a miąższ kroimy w kostkę. Z pomidora usuwamy skórkę i kroimy go na drobne kawałki. Ananasa w kawałkach odsączamy z soku. Mieszamy krewetki z pomidorem, ananasem i awokado i nakładamy do salaterek. Doprawiamy solą i pieprzem. Wierzch sałatki posypujemy natka pietruszki
Smacznego
składniki:
1 awokado
200 g mrożonych krewetek
1 puszka ananasa w kawałkach
1 pomidor
natka pietruszki
sól, biały pieprz
przygotowanie
Krewetki rozmrażamy. Awokado przekrajamy na pół, usuwamy pestkę, a miąższ kroimy w kostkę. Z pomidora usuwamy skórkę i kroimy go na drobne kawałki. Ananasa w kawałkach odsączamy z soku. Mieszamy krewetki z pomidorem, ananasem i awokado i nakładamy do salaterek. Doprawiamy solą i pieprzem. Wierzch sałatki posypujemy natka pietruszki
Smacznego
napisał/a:
gosiawie
2009-07-10 16:28
SAŁATKA Z KURCZAKA
400g upieczonych lub ugotowanych piersi z kurczaka
2 ugotowane ziemniaki
200g winogron
50g rodzynek
1 łyżka masła
1 jabłko
100ml majonezu
sól, pieprz
sok z cytryny
Kurczaka i ziemniaki pokroić w grubą kostkę.
Winogrona obrać ze skóry, przekroić na pół, usunąć pestki.
Rodzynki opłukać, przesmażyć na maśle.
Jabłko obrać, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny.
Wszystkie składniki wymieszać z majonezem.
Doprawić solą i pieprzem.
Do sałatki można dodać 4 plastry ananasa lub 1 brzoskwinię pokrojoną w kostkę.
400g upieczonych lub ugotowanych piersi z kurczaka
2 ugotowane ziemniaki
200g winogron
50g rodzynek
1 łyżka masła
1 jabłko
100ml majonezu
sól, pieprz
sok z cytryny
Kurczaka i ziemniaki pokroić w grubą kostkę.
Winogrona obrać ze skóry, przekroić na pół, usunąć pestki.
Rodzynki opłukać, przesmażyć na maśle.
Jabłko obrać, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny.
Wszystkie składniki wymieszać z majonezem.
Doprawić solą i pieprzem.
Do sałatki można dodać 4 plastry ananasa lub 1 brzoskwinię pokrojoną w kostkę.
napisał/a:
Karolinka_U
2009-09-02 20:23
Sałatka z kurczakiem i winogronem
2 gotowane piersi kurczaka
winogrono (kiść) połówki bez pestek
seler naciowy
jogurt naturalny
majonez
płatki migdałowe
zioła prowansalskie
pieprz, trochę soli
Pierś pokroic w kostkę, seler w kawałki. Wszystkie składniki wymieszać
Sałatka z kurczaka i korniszonów
1 pierś kurczaka gotowana
10 korniszonów
10 dag żółtego sera
3 łodygi selera naciowego
majonez
ketchup
Pierś ugotować w vegecie, ostudzić i pokroić w kostkę. Ser pokroić w kostkę, ogórki w plasterki, a seler na kawałki. Wszystkie składniki wymieszać
2 gotowane piersi kurczaka
winogrono (kiść) połówki bez pestek
seler naciowy
jogurt naturalny
majonez
płatki migdałowe
zioła prowansalskie
pieprz, trochę soli
Pierś pokroic w kostkę, seler w kawałki. Wszystkie składniki wymieszać
Sałatka z kurczaka i korniszonów
1 pierś kurczaka gotowana
10 korniszonów
10 dag żółtego sera
3 łodygi selera naciowego
majonez
ketchup
Pierś ugotować w vegecie, ostudzić i pokroić w kostkę. Ser pokroić w kostkę, ogórki w plasterki, a seler na kawałki. Wszystkie składniki wymieszać
napisał/a:
aga202
2009-12-20 18:56
marionette ja też prosze o tą ksiażkę
agsw20@o2.pl
a ja podaje na salatke kalafiorowa z szynka
kalafior
szynka
7 korniszonów
cebula czerwona
majonez
sól
pieprz
musztarda i troche jogurtu naturalnego
NA KOŃCU MOZNA POSYPAĆ SZCYPIORKIEM
PYCHA POLECAM
[ Dodano: 2009-12-22, 08:00 ]
agsw20@o2.pl
a ja podaje na salatke kalafiorowa z szynka
kalafior
szynka
7 korniszonów
cebula czerwona
majonez
sól
pieprz
musztarda i troche jogurtu naturalnego
NA KOŃCU MOZNA POSYPAĆ SZCYPIORKIEM
PYCHA POLECAM
[ Dodano: 2009-12-22, 08:00 ]
napisał/a:
~gość
2010-01-12 21:48
Sałatka z soczewicy
Składniki:
10 dag ugotowanej zielonej soczewicy, 1 czerwona cebula, 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka, 20 dag pomidorów koktajlowych, 10 dag rukoli, 3 łyżki octu, świeżo wyciśnięty sok z 1/2 cytryny, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz.
Przepis:
Przygotować sos: do słoika wlać ocet, sok z cytryny i oliwę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Słoik mocno zakręcić i wymieszać sos, energicznie wstrząsając. Papryki umyć i oczyść z gniazd nasiennych, pokroić w wąskie paseczki. Cebulę obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Umyte pomidory podzielić na cząstki. Na talerzu ułożyć opłukaną i osuszoną rukolę, pokrojoną paprykę, cebulę oraz pomidorki. Wierzch posypać ugotowaną soczewicą i polać przygotowanym sosem.
Hiszpańska surówka z cebuli
Składniki:
4 duże cebule, 2 niewielkie pomidory, 4 łyżki oliwy, 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku, sok z cytryny, 6 listków zielonej sałaty, sól, pieprz
Przepis:
Cebulę pokroić w cienkie talarki, zalać wrzącą wodą, po 5 min odcedzić. Z oliwy, soku z cytryny, soli i odrobiny pieprzu utrzeć sos. Na półmisku ułożyć listki umytej i osuszonej sałaty, następnie plasterki cebuli, posypać szczypiorkiem. Na wierzchu rozłożyć ćwiartki pomidorów. Tuż przed podaniem polać surówkę przygotowanym sosem. Podawać do pieczonych mięs i ryb.
« powrót do przepisów
Składniki:
10 dag ugotowanej zielonej soczewicy, 1 czerwona cebula, 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka, 20 dag pomidorów koktajlowych, 10 dag rukoli, 3 łyżki octu, świeżo wyciśnięty sok z 1/2 cytryny, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz.
Przepis:
Przygotować sos: do słoika wlać ocet, sok z cytryny i oliwę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Słoik mocno zakręcić i wymieszać sos, energicznie wstrząsając. Papryki umyć i oczyść z gniazd nasiennych, pokroić w wąskie paseczki. Cebulę obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Umyte pomidory podzielić na cząstki. Na talerzu ułożyć opłukaną i osuszoną rukolę, pokrojoną paprykę, cebulę oraz pomidorki. Wierzch posypać ugotowaną soczewicą i polać przygotowanym sosem.
Hiszpańska surówka z cebuli
Składniki:
4 duże cebule, 2 niewielkie pomidory, 4 łyżki oliwy, 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku, sok z cytryny, 6 listków zielonej sałaty, sól, pieprz
Przepis:
Cebulę pokroić w cienkie talarki, zalać wrzącą wodą, po 5 min odcedzić. Z oliwy, soku z cytryny, soli i odrobiny pieprzu utrzeć sos. Na półmisku ułożyć listki umytej i osuszonej sałaty, następnie plasterki cebuli, posypać szczypiorkiem. Na wierzchu rozłożyć ćwiartki pomidorów. Tuż przed podaniem polać surówkę przygotowanym sosem. Podawać do pieczonych mięs i ryb.
« powrót do przepisów
napisał/a:
kiwi1
2010-03-25 19:39
ja bardzo lubię sałątkę grecką po mojemu ;)
bez sałaty: )
feta,pomidory,ogórek swieży,oliwki zielone,sos grecki,kukurydza może być tez do tego czerwona fasolka albo tuńczyk:D
bez sałaty: )
feta,pomidory,ogórek swieży,oliwki zielone,sos grecki,kukurydza może być tez do tego czerwona fasolka albo tuńczyk:D
napisał/a:
palika
2010-05-18 18:42
Sałatka z pierożków
- 30 dkg szynki (najlepiej konserwowej)
- 1 paczka pierożków tortellini z mięsem
- 2 puszki kukurydzy
- 2 pory - sparzyć
- 3 pomidory bez skórki
Wszystkie składniki pokroić w kostkę, doprawić majonezem, musztardą, pieprzem i solą.
Gotowe
- 30 dkg szynki (najlepiej konserwowej)
- 1 paczka pierożków tortellini z mięsem
- 2 puszki kukurydzy
- 2 pory - sparzyć
- 3 pomidory bez skórki
Wszystkie składniki pokroić w kostkę, doprawić majonezem, musztardą, pieprzem i solą.
Gotowe