Zdrowe przekąski
napisał/a:
niszka5
2015-02-11 13:36
paluszki z ciasta francuskiego
Składniki :
2 opakowania ciasta francuskiego
1 jajko
2 łyżki suszonych płatków chili
szynka parmeńska
Opis wykonania :
1. Jajko dokładnie rozrabiamy, ciasto rozwijamy, smarujemy jajkiem, układamy szynkę parmeńską i posypujemy chili.
2. Ciasto kroimy na paski o szerokości 1.5 cm, skręcamy i układamy na wyścielonej papierem blaszce.
3 . Pieczemy ok. 10 minut w 180 C.
Składniki :
2 opakowania ciasta francuskiego
1 jajko
2 łyżki suszonych płatków chili
szynka parmeńska
Opis wykonania :
1. Jajko dokładnie rozrabiamy, ciasto rozwijamy, smarujemy jajkiem, układamy szynkę parmeńską i posypujemy chili.
2. Ciasto kroimy na paski o szerokości 1.5 cm, skręcamy i układamy na wyścielonej papierem blaszce.
3 . Pieczemy ok. 10 minut w 180 C.
napisał/a:
stanos
2015-02-16 17:48
Zdrowe przekąski w domu :
- Jogurt pitny z wkrojonymi owocami np. bananem,
- Sałatka owocowa (pomarańcze, mandarynki, kiwi, jabłko, banan, winogrona...)
- Mieszanka warzyw lub owoców na talerzu ( np. marchewka, pomidor, ogórek, : winogrona, jabłka, kawałki bananów, mandarynki... )
-musli
-jogurt naturalny (jeżeli nie lubisz naturalnego, to np. owocowy ,albo z dodatkiem zbóż..)
- płatki z mlekiem
- Jogurt pitny z wkrojonymi owocami np. bananem,
- Sałatka owocowa (pomarańcze, mandarynki, kiwi, jabłko, banan, winogrona...)
- Mieszanka warzyw lub owoców na talerzu ( np. marchewka, pomidor, ogórek, : winogrona, jabłka, kawałki bananów, mandarynki... )
-musli
-jogurt naturalny (jeżeli nie lubisz naturalnego, to np. owocowy ,albo z dodatkiem zbóż..)
- płatki z mlekiem
napisał/a:
estera33
2015-02-17 20:30
Jabłkowo- marchewkowa zdrowotna sałatka
Składniki:
- 2 lub 3 jabłka
- 1 duża marchewka
- sok z cytryny
- 1 mała gruszka
- ew. trochę rodzynek.
Jabłka,marchewkę i gruszkę zetrzyj na tarce na małych oczkach. Składniki wymieszaj i dodaj sok z cytryny. W wersji dla smakoszy można dodać rodzynki.
To pomysły od moich rodziców, a ten drugi wyczytałam z jednego z czasopism mojej mamy. Liczę na to że spodobają Wam się moje pomysły.
Składniki:
- 2 lub 3 jabłka
- 1 duża marchewka
- sok z cytryny
- 1 mała gruszka
- ew. trochę rodzynek.
Jabłka,marchewkę i gruszkę zetrzyj na tarce na małych oczkach. Składniki wymieszaj i dodaj sok z cytryny. W wersji dla smakoszy można dodać rodzynki.
To pomysły od moich rodziców, a ten drugi wyczytałam z jednego z czasopism mojej mamy. Liczę na to że spodobają Wam się moje pomysły.
napisał/a:
neweyes
2015-02-18 11:08
Przygotuj arbuza i przekrój go na pół .Wybierz wszystko ze środka i pokrój to na kosteczki.Mieszaj : -kawałki arbuza ( czyli te kosteczki które wybrałaś ze środka) -jagody -maliny -winogrona -truskawki - i inne Włóż wszystko do pustego arbuza. Aby dodac smaku sałatce polej sosem- niech będzie to np.sok z pomarańczy z odrobiną miodu. Pozdrawiam.;) i życzę
napisał/a:
canrim
2015-02-23 20:43
Przepis na Sałatka z awokado
czas: 10 minutliczba porcji: dla 2 osób
Składniki
1 dojrzałe awokado
2 pomidory
pół szklanki suszonej żurawiny
pół kalarepki
1 łyżeczka majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
sól, pieprz
łyżeczka soku z cytryny
Sałatka krok po kroku
KROK 1
Pomidory kroję w kostkę, awokado obieram i również kroję w kostkę, tak samo kalarepkę. Mieszam jogurt z majonezem, dodaję żurawinę i mieszam z pozostałymi składnikami. Doprawiam. Smacznego.
czas: 10 minutliczba porcji: dla 2 osób
Składniki
1 dojrzałe awokado
2 pomidory
pół szklanki suszonej żurawiny
pół kalarepki
1 łyżeczka majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
sól, pieprz
łyżeczka soku z cytryny
Sałatka krok po kroku
KROK 1
Pomidory kroję w kostkę, awokado obieram i również kroję w kostkę, tak samo kalarepkę. Mieszam jogurt z majonezem, dodaję żurawinę i mieszam z pozostałymi składnikami. Doprawiam. Smacznego.
napisał/a:
neweyes
2015-02-26 23:15
Najlepszą przekąską w ciągu dnia jest wybieranie produktów bogatych w białko. Dobrym nawykiem jest sięganie po produkty nabiałowe o niskiej zawartości tłuszczu- jogurty, maślanki, kefiry i twarożki, ale tylko te naturalne. Owocowe przetwory mleczne zamiast owoców mają „wsad owocowy”, który nie jest zbyt zdrowy. Wsady owocowe są słodkie, mają substancje konserwujące i utrwalające. Aby mleczne produkty zyskały odrobinę lepszy smak można do nich dodać swoje ulubione zioła: bazylie, tymianek czy zioła prowansalskie, wtedy też pokarm będzie szybciej strawiony.
napisał/a:
neweyes
2015-02-26 23:17
ziemniaki inaczej
Składniki:
ok. 60 dkg ugotowanych ziemniaków
ok. 2 szklanki mąki
1 jajko
kilka uduszonych pieczarek
1 cebulka usmażona na złoto
koperek
gałka muszkatołowa
sól
Wykonanie:
Ziemniaki ugotowałam, dokładnie ugniotłam. Do wystudzonych ziemniaków dodałam pieczarki, cebulę, jajko, mąkę i przyprawy. Wyrobiłam ciasto rozwałkowałam i wycinałam romby. Usmażyłam na niewielkiej ilości oleju, kilka minut z każdej strony. Osuszyłam papierowym ręcznikiem, podałam z surówką. Syn jadł z ketchupem, ale dla mnie ketchup to profanacja każdej potrawy. Moim zdaniem KAŻDA potrawa polana ketchupem smakuje jak... ketchup:)
Składniki:
ok. 60 dkg ugotowanych ziemniaków
ok. 2 szklanki mąki
1 jajko
kilka uduszonych pieczarek
1 cebulka usmażona na złoto
koperek
gałka muszkatołowa
sól
Wykonanie:
Ziemniaki ugotowałam, dokładnie ugniotłam. Do wystudzonych ziemniaków dodałam pieczarki, cebulę, jajko, mąkę i przyprawy. Wyrobiłam ciasto rozwałkowałam i wycinałam romby. Usmażyłam na niewielkiej ilości oleju, kilka minut z każdej strony. Osuszyłam papierowym ręcznikiem, podałam z surówką. Syn jadł z ketchupem, ale dla mnie ketchup to profanacja każdej potrawy. Moim zdaniem KAŻDA potrawa polana ketchupem smakuje jak... ketchup:)
napisał/a:
tarka
2015-02-27 12:23
Do takich przekąsek może również należeć prażona ciecierzyca.
napisał/a:
plamsa
2015-07-14 13:53
Roladki warzywne
2 bakłażany, najlepiej długie i cienkie
3 cukinie, najlepiej o tej samej długości co bakłażany
6 łyżek oliwy
sól
pieprz
3 czerwone papryki
10 dag suszonych pomidorów w oliwie
10 dag ricotty
2 łyżeczki pesto (może być ze słoika)
5 dag orzeszków pinii
garść liści bazylii
Umyte bakłażany i cukinie tniemy wzdłuż na 6 plasterków. Smarujemy je obficie oliwą, przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Smażymy na patelni grillowej, aż staną się lekko rumiane, następnie odwracamy i smażymy z drugiej strony. Zdejmujemy z patelni, pozo-stawiamy do ostygnięcia. Paprykę tniemy na cztery części, usuwamy nasiona. Umieszczamy na ruszcie skórą do góry i grillujemy w piekarniku, aż skóra sczernieje. Przekładamy do miski i przykrywamy folią, gdy ostygną, obieramy ze skóry. Suszone pomidory osączamy z zalewy. Ricottę mieszamy z pesto i z odrobiną przypraw. Plaster bakłażana kładziemy na desce i rozsmarowujemy niewielką ilość ricotty. Przykrywamy plasterkiem cukinii i smarujemy nieco większą ilością ricotty. Przykrywamy plastrem papryki, wkładamy suszone pomidory i zwijamy, zabezpieczając patyczkiem, jeśli to konieczne. Powtarzamy czynności do wyczerpania składników. Powinno wyjść 12 roladek. Piniole prażymy na suchej patelni. Roladki układamy pionowo na talerzu, skrapiamy oliwą, posypujemy piniolami i listkami bazylii. Podajemy w temperaturze pokojowej.
2 bakłażany, najlepiej długie i cienkie
3 cukinie, najlepiej o tej samej długości co bakłażany
6 łyżek oliwy
sól
pieprz
3 czerwone papryki
10 dag suszonych pomidorów w oliwie
10 dag ricotty
2 łyżeczki pesto (może być ze słoika)
5 dag orzeszków pinii
garść liści bazylii
Umyte bakłażany i cukinie tniemy wzdłuż na 6 plasterków. Smarujemy je obficie oliwą, przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Smażymy na patelni grillowej, aż staną się lekko rumiane, następnie odwracamy i smażymy z drugiej strony. Zdejmujemy z patelni, pozo-stawiamy do ostygnięcia. Paprykę tniemy na cztery części, usuwamy nasiona. Umieszczamy na ruszcie skórą do góry i grillujemy w piekarniku, aż skóra sczernieje. Przekładamy do miski i przykrywamy folią, gdy ostygną, obieramy ze skóry. Suszone pomidory osączamy z zalewy. Ricottę mieszamy z pesto i z odrobiną przypraw. Plaster bakłażana kładziemy na desce i rozsmarowujemy niewielką ilość ricotty. Przykrywamy plasterkiem cukinii i smarujemy nieco większą ilością ricotty. Przykrywamy plastrem papryki, wkładamy suszone pomidory i zwijamy, zabezpieczając patyczkiem, jeśli to konieczne. Powtarzamy czynności do wyczerpania składników. Powinno wyjść 12 roladek. Piniole prażymy na suchej patelni. Roladki układamy pionowo na talerzu, skrapiamy oliwą, posypujemy piniolami i listkami bazylii. Podajemy w temperaturze pokojowej.
napisał/a:
smerfetkaaa8
2015-08-19 12:56
A robiłyście kiedyś chipsy z batatów? Jest to zdrowa przekąska, ponadto idealna na imprezy.
napisał/a:
zoffinnka
2015-08-20 06:31
Ja podjadam orzechy lub słonecznik :) Ostatnio trafiłam na http://zielonyspichlerz.pl/ i planuję kupić kilka zdrowych przekąsek. Chcę urozmaicać swoją dietę żeby nie rzucić się na słodycze czy inne zakazane produkty. Lubię wegańskie potrawy i przekąski i zastanawiam się nad całkowitym przejściem na weganizm.
napisał/a:
alicja1122
2015-09-24 18:45
Monte Snack to jedna ze słodkich przekąsek,którą moge polecić w 100 %
Niezbyt słodka.To biszkopt,który jest wypełniony smacznym,mlecznym-czekoladowo,orzechowym kremem.
Krem jest pyszny a biszkopt mięciutki.Mała,sycąca przekąska.Bardzo dobrze zaspokaja mały głód.
POLECAM!!!
Niezbyt słodka.To biszkopt,który jest wypełniony smacznym,mlecznym-czekoladowo,orzechowym kremem.
Krem jest pyszny a biszkopt mięciutki.Mała,sycąca przekąska.Bardzo dobrze zaspokaja mały głód.
POLECAM!!!