Zdrowe przekąski
napisał/a:
ania-1981
2015-10-19 20:43
Moją zdrową przekąską jest Monte Snack.
Wcześniej próbowaliśmy wraz z dziećmi różnych mlecznych kanapek, ale ta zdecydowanie nam najbardziej posmakowała.
Kanapka Monte Snack to biszkopt wypełniony mlecznym oraz czekoladowo-orzechowym kremem. Dla nas jest idealną propozycją na małą przekąskę gdy akurat mamy ochotę na coś pożywnego i słodkiego. Polecam każdemu spróbować a na pewno sięgniecie po nie po raz kolejny tak jak i my :)
Wcześniej próbowaliśmy wraz z dziećmi różnych mlecznych kanapek, ale ta zdecydowanie nam najbardziej posmakowała.
Kanapka Monte Snack to biszkopt wypełniony mlecznym oraz czekoladowo-orzechowym kremem. Dla nas jest idealną propozycją na małą przekąskę gdy akurat mamy ochotę na coś pożywnego i słodkiego. Polecam każdemu spróbować a na pewno sięgniecie po nie po raz kolejny tak jak i my :)
napisał/a:
smerfetkaaa8
2015-10-20 19:36
Monte Snack to zdrowa przekąska?
Skład:
tłuszcze roślinne (palma, kokos), mleko (22%), cukier, mąka pszenna, syrop glukozowo-fruktozowy, mleko w proszku pełne (3,4%), białka mleka, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu (2,6%), jaja w proszku, skrobia, zmielone orzechy laskowe (1,2%), czekolada mleczna (zawiera soję) (0,5%), emulgatory: E471, lecytyna sojowa, substancje spulchniające: E 450, E 500, sól, aromat
Powiedz mi od kiedy do biszkoptu i masy mlecznej robionej w domu dodajesz olej palmowy (najtańszy i najgorszy rodzaj oleju), gdzie kupujesz SYROP GLUKOZOWO FRUKTOZOWY, żeby móc go dodać do swoich zdrowych deserków i w jakich proporcjach stosujesz spulchniacze i emulgatoru?
Skład:
tłuszcze roślinne (palma, kokos), mleko (22%), cukier, mąka pszenna, syrop glukozowo-fruktozowy, mleko w proszku pełne (3,4%), białka mleka, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu (2,6%), jaja w proszku, skrobia, zmielone orzechy laskowe (1,2%), czekolada mleczna (zawiera soję) (0,5%), emulgatory: E471, lecytyna sojowa, substancje spulchniające: E 450, E 500, sól, aromat
Powiedz mi od kiedy do biszkoptu i masy mlecznej robionej w domu dodajesz olej palmowy (najtańszy i najgorszy rodzaj oleju), gdzie kupujesz SYROP GLUKOZOWO FRUKTOZOWY, żeby móc go dodać do swoich zdrowych deserków i w jakich proporcjach stosujesz spulchniacze i emulgatoru?
napisał/a:
regina1
2015-12-07 17:25
Witam serdecznie. Proponowałabym Ci zrobić szybką tortillę. Możesz kupić gotowe placki tortilli lub je zrobić ale gdy nie masz czasu to po prostu kup. Ja właśnie serwuję swoim gościom bardzo często staram się sama piec takie placki. Smaruję placki serkiem typu almette np. z ziołami, układam ogórka świeżego pokrojonego w talarki przez środek po obu stronach daję ser żółty, szynka, papryka krojona w słupki i kapusta pekińska, zwijam w rulon a potem zawijam w pozłotko daję do lodówki na godzinkę i gotowe:)
napisał/a:
smerfetkaaa8
2015-12-08 13:13
Też czasami robię takie mini tortille. Tylko ja sama przygotowuję placki, to nie jest zbyt trudne.
napisał/a:
Twistet
2016-01-18 15:01
Po przejściu jakiś czas temu na dietę bezglutenową skazana jestem na wszystkie przekąski i słodycze bezglutenowe
Dlatego wszystkie przekąski owocowe jak plasterki bananowe czy jabłka w cynamonie to moje ulubione łakocie i nawet znajomi się do nich łatwo przekonali :)
Dlatego wszystkie przekąski owocowe jak plasterki bananowe czy jabłka w cynamonie to moje ulubione łakocie i nawet znajomi się do nich łatwo przekonali :)
napisał/a:
smerfetkaaa8
2016-01-19 09:26
A czemu przeszłaś na dietę bezglutenową? Z powodu choroby czy tak chciałaś?
napisał/a:
felixxxa
2016-01-19 14:54
Chipsy nie ale frytki tak :)
napisał/a:
Twistet
2016-01-21 08:23
Z powodu choroby (celiakia) na szczęście bez intensywnych objawów. Jak to u większości bezglutenowców bywa odkryte przypadkiem podczas rutynowego przeglądu :)
Sporo osób niestety myli dietę bezglutenową z dietą na odchudzanie, a tak na prawdę dla nas jest to jedyne skuteczne lekarstwo.
napisał/a:
popijmu
2016-03-07 15:11
z jednego przepisu skorzystałam dzięki
napisał/a:
miss_agent
2017-06-07 10:56
Twistet, niestety masz rację. Moda na dietę bezglutenową przechodzi trochę w paranoję, a w tym wszystkim zapomina się o osobach chorych na celakię.
napisał/a:
karmelkowa
2017-06-16 16:36
Dla mnie zdrowe przekąski to przede wszystkim suszone owoce i orzechy. Dobrze je mieć pod ręka, gdy nas napada głód, lub gdy chcemy się odprężyć oglądając jakiś serial. Jedną ze zdrowszych propozycji, są chyba orzeszki pinii http://www.helio.pl/produkty/bakalie-helio/orzechy-pinii . Zawartość witamin i składników mineralnych jest imponująca jak i ilość którą potrafię zjeść sama . Ale o tym cichosza
napisał/a:
Kamilla Pietrzyk
2017-06-18 07:03
Wegańska fasolka po bretońsku
500 g fasoli jaś (lub innej),
2 cebule,
2 papryki,
ok. 800 g krojonych pomidorów,
5 ząbków czosnku,
oliwa z oliwek lub olej rzepakowy,
zioła i przyprawy: 3 liście laurowe (do gotowania fasoli), kurkuma, majeranek, sól himalajska lub morska, garam masala, sezam niełuskany, czarnuszka, czosnek niedźwiedzi.
Fasolę należy uprzednio namoczyć (najlepiej na całą noc), a następnie ugotować (odlewając wodę, w której była moczona) z listkami laurowymi (zapobiegnie to późniejszym wzdęciom). Gotowanie fasoli zajęło mi ok. 1 h 10 minut.
Szklimy cebulę w emulsji z oliwy/ oleju rzepakowego i wody. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy drobno posiekany czosnek, pomidory, paprykę, zioła i przyprawy, a także samą fasolę. Dusimy, na końcu posypując wszystko sezamem (wcześniej podprażonym na suchej patelni).
500 g fasoli jaś (lub innej),
2 cebule,
2 papryki,
ok. 800 g krojonych pomidorów,
5 ząbków czosnku,
oliwa z oliwek lub olej rzepakowy,
zioła i przyprawy: 3 liście laurowe (do gotowania fasoli), kurkuma, majeranek, sól himalajska lub morska, garam masala, sezam niełuskany, czarnuszka, czosnek niedźwiedzi.
Fasolę należy uprzednio namoczyć (najlepiej na całą noc), a następnie ugotować (odlewając wodę, w której była moczona) z listkami laurowymi (zapobiegnie to późniejszym wzdęciom). Gotowanie fasoli zajęło mi ok. 1 h 10 minut.
Szklimy cebulę w emulsji z oliwy/ oleju rzepakowego i wody. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy drobno posiekany czosnek, pomidory, paprykę, zioła i przyprawy, a także samą fasolę. Dusimy, na końcu posypując wszystko sezamem (wcześniej podprażonym na suchej patelni).