Zielone zupy :)

napisał/a: albert7000 2015-02-01 20:40
Chłodnik pikantny ogórkowy
Składniki
2 ogórki sałatkowe
3/4 jogurtu naturalnego
350 ml kefiru
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżeczki sosu chili
4 cebulki dymki
duży strąk żółtej papryki
garść kiełków rzodkiewki
sól, pieprz
Etapy przygotowania

Jogurt, kefir, sok z cytryny i 2 łyżeczki sosu chili wymieszać. Przykryć i wstawić na godzinę do lodówki.

Ogórki obrać, zetrzeć na tarce. Oprószyć solą i odstawić na 15 min.

Dymki oczyścić, pokroić w krążki. Paprykę umyć, oczyścić z pestek i pokroić w paski. Kiełki opłukać, osączyć.

Starte ogórki osączyć z soku. Ogórki oraz po połowie dymki i papryki dodać do jogurtu z dodatkami, wymieszać.

Chłodnik przyprawić solą i pieprzem, nalać do miseczek. Posypać kiełkami i resztą warzyw, skropić sosem chili.
napisał/a: HotChocolate 2015-02-09 12:41
Zupa z cukinii

2 cukinie
2 ziemniaki
1 marchewka
1,5 litra bulionu
2 łyżki masła
50 ml śmietany
sól
pieprz
Przygotowanie:

Marchewkę umyj i pokrój w kostkę
Rozpuść w garnku masło i wsyp pokrojoną marchewkę
Podsmaż kilka minut, mieszając aby się nie przypaliła
Dodaj pokrojoną w kostkę cukinię i ziemniaki
Zalej bulionem i gotuj do miękkości
Zmiksuj blenderem i dopraw solą i pieprzem
Podaj z łyżką śmietany i ewentualnie z grzankami

pyszna! przepis pochodzi ze stronki http://przepisy.ancymonki.pl/
napisał/a: estera33 2015-02-09 22:42
krem ze szpinaku

Wykonanie:

Szpinak wyciągnij z opakowania, przełóż do garnka i włącz na bardzo mały ogień, szpinak powinien się rozmarznąć a nie przypalić. Ewentualnie możemy szpinak rozmrozić kilka godzin wcześniej.
Do szpinaku wciskamy około pięciu ząbków czosnku, możemy dodać więcej lub mniej w zależności jak lubimy czosnek. Szpinak czosnek lubi i to bardzo, a ja polecam dać mniej i jeżeli będzie go za mało możemy bez problemy na koniec gotowania dodać kolejne ząbki.
Do szpinaku dodajemy również kostki warzywne, lub dwie łyżeczki warzywka i pieprz do smaku. Przypraw dajmy najpierw połowę z tego co jest w tabeli powyżej. Przyprawy zawsze możemy dodać, gorzej żeby wymieszane już przyprawy odjąć. Proporcje są podane na idealna zupę według mnie. A jak wiemy gusta są różne.
Całość chwilę podgrzewamy i dodajemy całą śmietanę. Uważajmy żeby śmietana się nie ścięła, to powinna być gęsta śmietana do zup.
Zupę podgrzewamy do momentu aż się zagotuj.
Szpinak mrożony z biedronki jest dość drobny ale polecam (chodź nie jest to konieczne) całą zupę na koniec zmiksować na jedwabistą konsystencję.
napisał/a: niszka5 2015-02-11 13:45
Zupa szczawiowa według przepisu Magdy Gessler - przepis

Składniki:

1 kg świeżego szczawiu
1 litr bulionu ugotowanego na żeberkach wieprzowych
100 ml śmietany słodkiej
4 żółtka
4 jajka na ugotowane na twardo
50 g masła
sól, pieprz i cukier do smaku

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy szczaw. Po kilku minutach duszenia, przełóż szpinak do garnka z gorącym bulionem.

W miseczce wymieszaj żółtka ze śmietaną. Wlej je do zupy. Uważaj, żeby śmietana się nie zważyła.

Gotuj zupę szczawiową do wrzenia. Kiedy zupa zacznie się gotować, zdejmij ją z ognia. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo.
napisał/a: canrim 2015-02-23 20:46
Zupa z jarmużu i zielonego groszku

Składniki, 4-6 porcji:

• 2 łyżki oliwy extra vergine
• 1 cebula
• 1 ząbek czosnku
• 1,3 litra bulionu jarzynowego
• 450 g zielonego groszku (mrożonego lub świeżego)
• 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
• 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
• 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
• 250 g jarmużu
• 400 ml mleka kokosowego w puszce


do podania, np. czarnuszka, ser biały, jajko w koszulce



Przygotowanie:
W garnku na oliwie zeszklić posiekaną cebulę, następnie dodać posiekany czosnek i smażyć przez kilkanaście sekund. Wlać bulion i zagotować. Dodać groszek (mrożony wcześniej rozmrozić np. na sitku przelewając ciepłą wodą) i gotować przez około 5 minut, aż groszek będzie miękki. W międzyczasie dodać przyprawę curry, kmin rzymski oraz świeżo zmielony pieprz.
Jarmuż opłukać i oderwać zielone liście od twardszej części pośrodku. Liście wrzucić do zupy, wymieszać i gotować przez około pół minuty na małym ogniu. Zupę zmiksować w blenderze dodając stopniowo mleko kokosowe. Przelać z powrotem do garnka (można bezpośrednio przez sito aby pozbyć się ewentualnych niezmiksowanych cząstek) i zagotować. Gotować na małym ogniu przez około 2 minuty, doprawić solą morską. Podawać z czarnuszką.
napisał/a: gadzina 2015-02-25 12:23
Oj z zielonego groszku jest pyszna

Ja jeszcze robię z pory

porę, białą część kroję w paseczki i podsmażam z cebulką na masełku.
Jak się zeszklą to podlewam bulionem i zaczynam dusić.
Po 10 minutach dodaję zieloną częśc pory pokrojoną w 1 cm paski.
Duszę jeszcze 10-15 minut
Dodaję serek topiony śmietankowy.
Chwilę gotuję i blenderem miksuję

Używam tak mniej więcej 3 por i 2 cebule takie mniejsze
stazzja
napisał/a: stazzja 2015-02-26 21:22
Zielone zupy są do d..y. Nic, co zdrowe, nie jest smaczne :/
napisał/a: bidka45 2015-03-01 10:14
Ze szpinaku, groszku, brokuła.
napisał/a: malyssia 2015-03-04 18:10
ZUPA KREM Z BROKUŁÓW Z GORGONZOLĄ - składniki:
1 duży brokuł
1 l bulionu warzywnego
śmietanka 36 %
kawałek sera gorgonzola lub lazur
pół łyżeczki ostrej papryki
sól
pieprz
ZUPA KREM Z BROKUŁÓW Z GORGONZOLĄ - sposób przygotowania: Do bulionu wrzucamy różyczki brokuła i gotujemy do miękkości. Odkładamy parę różyczek do dekoracji. Resztę miksujemy i doprawiamy solą i pieprzem, dolewamy trochę śmietanki. Podajemy z kawałkami sera i różyczkami brokuła na wierzchu.
napisał/a: gadzina 2015-03-05 11:45
stazzja napisal(a):Zielone zupy są do d..y. Nic, co zdrowe, nie jest smaczne :/


Oj nie zgodzę się z Tobą ;)
napisał/a: znaczek20 2015-03-18 20:24
Zupa krem z groszku




Z sałatką z wędzonego łososia i awokado oraz z grzankami.

Zupa z zielonego groszku. Groszkowa, grochowa przepis.
Składniki, 2 porcje:

• 35 g masła
• 1/2 cebuli, pokrojonej w drobną kostkę
• 225 g wyłuskanego zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
• 75 ml wody
• 300 - 350 ml mleka
• sól i pieprz
• 1 łyżeczka przyprawy chilli (lub do smaku)
• 2 łyżeczki sosu tabasco (lub do smaku)
• 2 łyżki soku z cytryny
• 2 łyżki posiekanego szczypiorku (opcjonalnie)






Przygotowanie:
W rondlu lub garnku z grubym dnem rozpuścić masło na małym ogniu. Dodać cebulę i gotować ją do miękkości przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając (nie zrumieniać).
Dodać groszek i wlać wodę. Zwiększyć ogień do średniego i gotować pod przykryciem przez 3 - 4 minuty lub aż groszek będzie miękki. (Groszek mrożony może być gotowy dopiero po 10 minutach).
Dodać 300 ml mleka, doprawić solą, pieprzem i mieszając zagotować. Zmiksować na puree, zostawiając 2 łyżki groszku do dekoracji. Wlać z powrotem do garnka, zagotować i dolać resztę mleka jeśli krem jest za gęsty. Doprawić do smaku chilli, tabasco oraz sokiem z cytryny. Posypać szczypiorkiem, podawać z grzankami oraz z sałatką z łososiem wędzonym i awokado
napisał/a: znaczek20 2015-03-18 20:25
chłodnik wiosenny

Składniki

1 surowy ogórek
2 kiszone ogórki
1/2 małej cebuli
vegeta, pieprz, szafran
maślanka
szynka (opcjonalnie)
Etapy przygotowania

1
zielony ogórek dokładnie umyć i pokroić w kostkę, kiszone ogórki pokroić w kostkę, dodać drobno pokrojona cebulkę (można dodać pokrojoną w paski szynkę).
2
Całość zalać maślanka i doprawić do smaku przyprawami