Zielone zupy :)

napisał/a: GasparTv98 2015-04-29 13:23
szpinakowa z jajkiem

Składniki:

- 30 dag mrożonego szpinaku,
- 1 marchewka,
- 1 mały seler,
- 4 ziemniaki,
- 1 łyżka serka kanapkowego ziołowego,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka mąki,
- maggi, vegeta, pieprz do smaku,
- 1 drobiowa kostka rosołowa.

Sposób wykonania:

Marchewkę i seler obrać, potrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Wszystkie warzywa włożyć do garnka, zalać wodą, dodać przyprawy i gotować do czasu, aż warzywa będą miękkie.
Następnie dodać rozmrożony szpinak. Zagotować.
Jogurt naturalny wymieszać z serkiem, mąką i wodą. Wlać go do gotującej się zupy. Wymieszać i krótko zagotować.
Na talerzu można podać kawałki jajka ugotowanego na twardo.
napisał/a: bartekmichno 2015-08-07 17:26
uwielbiam szpinakową ... dzieki za przepis napewno jutro ja zrobie :)
kinia80
napisał/a: kinia80 2016-04-01 14:39
Przyznaję, iż szparagowej zupy nigdy nie robiłam. Proszę o jakiś prosty i fajny przepis :)
nie_mozliwa
napisał/a: nie_mozliwa 2016-04-01 16:22
mmm ta szpinakowa z jajkiem brzmi pysznie.. chyba zrobie ja z tego przepisu :D
sabina304
napisał/a: sabina304 2016-04-07 13:04
mniam ;) kocham szpinak. szkoda tylko, ze nie mozna go jesc w nadmiernych ilosciach.
napisał/a: anjabro 2016-04-08 08:15
a ja mam ochotę na zupę szczawiową i do niej także bardzo dobrze pasuje jajko. niestety szpinak nie jest dla mnie.
napisał/a: h1burzec 2016-06-20 09:01
natalka91 napisal(a):Postanowiłam założyć osobny temat z zielonymi zupami:). Znamy brokułową, szpinakową, szparagową a czy znacie jeszcze jakieś? Pozdrawiam! :)


Krem z zielonej soczewicy:
Składniki:
3 szklanki soczewicy
3 marchewki
1 pietruszka
750 ml bulionu
1 duża cebula
1 łyżka oliwy z oliwek
sól
pieprz
Wykonanie:
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Zeszklić w rondelku na rozgrzanej oliwie z oliwek. Dodać sól, pieprz. Zalać bulione. Soczewicę opłukać pod bierzącą wodą. Dusić przez 20-25 minut, aż soczewica zmięknie. Zblenderować na gęsty krem. Doprawić do smaku w razie konieczności. Podawać z jogurtem naturalnym lub śmietaną.
napisał/a: daryjka90 2016-08-29 09:50
Ten krem z zielonej soczewicy bardzo mnie zaintrygował - chyba sobie jutro coś takiego upichcę ;) Ogólnie jeśli chodzi o zielone zupy to ostatnio są coraz modniejsze. W sobotę byłam z koleżankami na obiedzie w http://www.sushi-tokyo.pl/spacer i muszę wam powiedzieć, że zupy cieszyły się duzym powodzeniem wśród klientów, że aż sama się skusiłam, chociaż raczej wolę te polskie tradycyjne niż orientalne. Ostatnio też bardzo zasmakował mi krem z fasolki szparagowej i groszku. Wystarczy ugotować 3/4 garnka bulionu, do tego dodać fasolkę szparagową (ja zawsze dodaje tak 1,5 kg, żeby było co pojeść) i puszkę groszki. Wszystko na koniec zmiksować i podawać z grzankami;)