Zupy!

napisał/a: DeGusto27 2013-01-05 12:18
Jestem w trakcie robienia obiadu i tak mnie natchnęło, żeby Wam napisać przepis na zupkę ogórkową - prosta, ale za to jaka pyszna!

składniki:

boczek wędzony
marchew
pietruszka
seler
ziele angielskie
liście laurowe
pieprz cały
pieprz mielony
sól
ziemniaki
mąka
śmietana słodka 18%
ogórki kiszone
koperek

sposób przygotowania:

Do garnka wrzucamy boczek, marchewkę, pietruszkę, seler, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, odrobinę soli, a do tego pokrojone wcześniej w kostkę ziemniaki i zalewamy wodą. Gotujemy aż ziemniaki będą miękkie, wyciągamy boczek, liście laurowe oraz ziarna pieprzu i ziela. Dodajemy starte na dużych oczkach ogórki (u mnie częściowo starte, częściowo w plasterki). Gotujemy jeszcze chwilę. Mąkę rozrabiamy z wodą, dodajemy do zupy, a jak się ponownie zagotuje - wlewamy też śmietanę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami (tutaj tym razem lubczyk).

Smacznego Drogie Forumowiczki!
napisał/a: majusia90 2013-04-24 20:28
zrobiłam dziś taki chłodnik ze szpinaku z melonem :) palce lizać :) w sam raz na ciepły dzień :) http://wrzacakuchnia.pl/przepisy/zupy/chlodnik-ze-szpinaku-z-melonem/
napisał/a: majusia90 2013-04-26 16:44
chcecie zupę dyniową? a proszę bardzo, robiłam w tamtym tygodniu i bardzo mi smakowała :) http://wrzacakuchnia.pl/przepisy/zupy/wspaniala-aromatyczna-zupa-z-dyni/
Miodzia
napisał/a: Miodzia 2013-05-26 22:54
Ja dzisiaj robiłam botwinkę! :) Cały dom zawsze ucieszony z niej.
Platyna
napisał/a: Platyna 2013-09-30 16:16
Zupa serowa:

Składniki (tak na oko)
Ziemniaki (ok 1,5 kg)
2 duże cebule
Marchewka (1 kg)
2 serki topione (kremowe albo śmietankowe)

Ziemniaki kroimy w kostkę, tak samo cebulę i razem gotujemy, aż ziemniaki będą jadalne (czyli miękkie ;)
Marchewkę ucieramy na tarce i gotujemy na gęsto (odrobina wody, trochę masła i pod przykryciem).

Jak ziemniaki się ugotują, a marchewka zmięknie, mieszamy to razem. Na małym rondelku, z odrobiną wody roztapiamy serki. Jak zrobią się płynne mieszamy z zupą (polecam jakieś pośrednie naczynie i mieszanie po kawałku, żeby serek się nie zważył brzydko). Doprawiamy jarzynką i pietruszką. Smacznego!
napisał/a: happybird 2014-04-18 14:39
Dla mnie zupa to szczególnie ciekawe danie, w którym można łączyć wiele smaków i naprawdę daje sporo radości podczas przygotowywania W okresie jesienno-zimowym chyba ulubioną była zupa na chłodnie dni, czyli rosół. Dla odmiany jednak nie gotowałam go na kurczaku, ale na kaczce. Wychodził bardziej tłusty i aromatyczny, co zimą jest bardzo potrzebne.
napisał/a: basiforter 2014-06-14 19:29
Pyszny kapuśniak z kiszonej kapusty:

kiszona kapust 60 dag
żeberka wieprzowe 50 dag
wędzony boczek 30 dag
ziemniaki 40 dag
marchew 3
cebula 2
3 łyżki mąki pszennej
czosnek 3 ząbki
liść laurowy 5
majeranek, ziele angielskie
pieprz, sól

Przyrządzenie:
Umyte żeberka, rozdrobnić w paski, włożyć do wody z odrobiną soli. W trakcie gotowania należy zbierać zanieczyszczenia z powierzchni zupy, tak zwane szumowanie. Dodać marchew startą na grubej tartce i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować na małym ogniu, w trakcie dodać przyprawy, liść laurowy, ziele angielskie, posiekany czosnek. Wypłukaną i pokrojoną kiszoną kapustę dodać do całości i przez 20 min. gotować. Pokrojony boczek w kostkę, stopić na patelni razem z cebulą. Dodać mąkę pszenną do boczku i smażyć na złoty kolor. Zasmażkę łączyć z zupą, doprawić majerankiem, solą , pieprzem.
Przepis na kapuśniak pochodzi z http://wysmienity.pl/kapusniak/
cookingforem
napisał/a: cookingforem 2014-07-04 14:11
Jedna z moich ulubionych zup to pomidorowo-soczewicowa
idealna na rozgrzanie
szybka, prosta i małoskładnikowa
http://cookingforemily.pl/2014/05/aromatyczna-zupa-z-czerwonej-soczewicy-z-pomidorami/
cookingforem
napisał/a: cookingforem 2014-07-04 14:18
Jedna z moich ulubionych zup to pomidorowo-soczewicowa
idealna na rozgrzanie
szybka, prosta i małoskładnikowa
http://cookingforemily.pl/2014/05/aromatyczna-zupa-z-czerwonej-soczewicy-z-pomidorami/
napisał/a: marllena88 2014-11-18 12:43
A ja uwielbiam eksperymentować jeśli chodzi o zupy i muszę przyznać, że takie nietypowe są naprawdę smaczne. Przykładem takiej zupy jest chociażby ta - http://www.maxkuchnie.pl/przepisy/zupy/pikantna-zupa-z-suszonych-pomidorow-z-kurczakiem-i-makaronem-lasagne-691.html. To zupa z suszonymi pomidorami, kurczakiem oraz makaronem lasagne - jest bardzo prosta w przygotowaniu i co najważniejsze - smakuje bardzo dobrze :).
napisał/a: marlenan21 2015-01-07 09:09
Zupa cebulowa z grzankami
Składniki

4 duże cebule
4 ząbki czosnku
2 marchewki
3 ziemniaki
4 kromki chleba
1 pęczek zielonej pietruszki
5 ziaren ziela angielskiego
3 listki laurowe
kilka gałązek świeżego tymianku
rozmaryn
oliwa z oliwek
masło
ser żółty
sól i świeżo zmielony pieprz

Etapy przygotowania

1

Podsmażamy w rondelku na oliwie pokrojoną w "pióra" cebulę.
2

Gdy cebulka się zeszkli, dodajemy obraną i pokrojoną w talarki marchewkę, ząbki czosnku, ziele angielskie i liść laurowy. Całość podsmażamy na niewielkim ogniu, często mieszając, tak by warzywa nie przywarły do dna garnka.
3

Gdy marchewka zmięknie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość zalewamy 4 szklankami wody. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki, listki świeżego tymianku i szczyptę rozmarynu.
4

Gdy warzywa będą już miękkie nalewamy zupę do miseczek. Danie posypujemy żółtym serem.
5

Podajemy z grzankami przygotowanymi z podsmażonych na maśle kostek chleba z dodatkiem czosnku, szczypty tymianku i rozmarynu.


Chcesz dać komuś mieszkanie na własność? Pomyśl o pośredniku z http://nawlasnosc.tumblr.com/post/115666557516/posrednik-zarzadzi-twoimi-nieruchomosciami. Niech ktoś zarządzi mądrze Twoim mieszkaniem.
napisał/a: eryk55 2015-01-08 18:51
Zupa krem z zielonego groszku i brokułów
Tagi: brokuły, dieta bezglutenowa, dieta bezmleczna, dieta dla dzieci, dieta odchudzająca, dieta wegetariańska, groszek, kolacja, na szybko, obiad, zupa
Bardzo często w naszych domowych kuchniach okazuje się, że zupy zupełnie „wyszły z mody”, a to zupełnie nic dobrego. Zupy nie tylko są szybkim daniem, które w chłodnie dni rozgrzewa nas od środka, ale też bardzo dobrym źródłem warzyw w naszej diecie. Niestety same dodatki warzywne, które zazwyczaj kładziemy na naszych kanapkach nie są w stanie sprostać zapotrzebowaniu naszego organizmu na ważne zawarte w nich witaminy i mikro i makro elementy, w końcu dzienna porcja warzyw powinna wynosić sporo ponad 500 gram!

Przepis na dwie porcje zupy bez dodatków, 1 porcja: 83 kcal, Białko 5g, Tłuszcz 1g, Węglowodany 14g

500 ml wody
160 g brokułów
60 g zielonego groszku
1 średnia cebula
1 mała marchewka
2 łyżki posiekanej pietruszki (korzeń)
2 łyżki natki pietruszki
1/2 łyżeczki sproszkowanego chili
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki soli
1 kostka bulionu warzywnego
Wodę doprowadzamy do wrzenia i rozpuszczamy w niej kostkę bulionową, a następnie dodajemy poszatkowaną pietruszkę i marchew. Gotujemy wywar około 10 minut, po czym dodajemy rozdrobnione brokuły, cebulę oraz groszek, doprawiamy chili.


Chcesz dowiedzieć się czegoś więcej na temat zarządzania nieruchomościami? poczytaj na http://prawolokaloweniediabel.soup.io/post/560525908/Zarz-dzanie-nieruchomo-ciami i bądź na bieżąco!