Zupy!

napisał/a: cyprys99 2015-01-12 18:21
Zupa kalafiorowa Drukuj
Przepis Magdy Gessler
CZAS 30 min.TRUDNOŚĆPORCJA DLA
średni kalafior 1
skrzydełka kurczaka 4
średnie marchewki 2
pietruszka 1
mały seler 1
koperek 1/2 pęczka
natka pietruszki 1/2 pęczka
mała cebula 1
śmietana 18% 1/2 szklanki
sól
pieprz
Pokroić marchewkę w talarki, pietruszkę, seler i cebulę w małą kostkę. Kalafior podzielić na różyczki. Zalać skrzydełka litrem wody. Zagotować i usunąć szumowiny. Dodać warzywa i gotować do miękkości. Posiekać koperek i natkę pietruszki. Dodać do zupy, podprawić śmietaną.

Mięso wyjąć lub podawać z mięsem.
napisał/a: roberta18 2015-01-20 20:56
zupa szpinakowa
Składniki, 6-8 porcji:

 225 g świeżego szpinaku
 600 ml mleka
 700 ml bulionu warzywnego lub drobiowego*
 200 g kremowego serka (np. o smaku ziół i czosnku)****
 sól i pieprz
 grzanki, croutons, kluseczki kładzione (dowolnie)*****










Wykonanie:
Szpinak umyć, usunąć twarde łodyżki i włożyć do dużego garnka, dodać mleko i bulion. Zagotować, zmniejszyć ognień do minimum i gotować pod przykryciem przez 12 minut.
Zmiksować ostudzoną zupę na krem, dodając pod koniec kawałki serka. Doprawić solą i pieprzem.
Zupę przykryć i wstawić do lodówki. Schładzać przez minimum 3 godziny.
Przed podaniem dokładnie zamieszać. Podawać jako chłodnik z grzankami (na oddzielnym talerzyku) lub croutons (zanurzonymi w zupie).
napisał/a: paniwesola 2015-01-29 22:45
zupa krem pomidorowy
Składniki
2 puszki pokrojonych pomidorów
Korzeń imbiru (około 1 łyżeczki, wg upodobań)
2-3 ząbki czosnku
Natka pietruszki
Vegeta
Sól, pieprz
Śmietana 18%
Etapy przygotowania

Pomidory wrzucić do garnka i podgrzać. Doprawić wyciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i Vegetą. Natkę pietruszki posiekać (około 2 łyżki), imbir zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Dodać do zupy i zmiksować ją. Przed podaniem udekorować kleksem śmietany.
napisał/a: albert7000 2015-02-01 20:39
Zupa z cukinią, kukurydzą, ziemniakami i mielonym mięsem

Składniki, 5-6 porcji:

• 1 łyżka oliwy
• 1 łyżka masła
• 400 g mielonego mięsa*
• 2,5 litra rosołu lub bulionu****
• przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku, opcjonalnie - jeśli lubimy - pół łyżeczki szafranu
• warzywa: 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 marchewka, 500 g ziemniaków, 1 kukurydza (lub mała puszka kukurydzy), 1 mała cukinia
• 1 pomidor
• 1/2 szklanki komosy ryżowej*****
• gałązka szczypiorku
• 4 łyżki posiekanej natki pietruszki



* użyłam mielonej łopatki cielęcej, ale może być filet z indyka
**** użyłam domowego rosołu ugotowanego na warzywach i indyczym udźcu z kością
*****użyłam czerwonej, może być też 1/3 szklanki kaszy jaglanej lub jęczmiennej lub 1/2 szklanki ryżu brązowego


Przygotowanie:

W większym garnku na oliwie i maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę i przepołowiony czosnek. Dodać mielone mięso i dokładnie je obsmażyć. Doprawić solą, pieprzem, kurkumą, kminem, ostrą papryką i szafranem i smażyć przez 1-2 minuty.
Dodawać kolejno warzywa i po 1-2 minuty je obsmażać: ziarna kukurydzy obkrojone z kolby, obraną i pokrojoną na plasterki marchewkę, obrane i pokrojone ziemniaki. Uważać aby warzywa się nie przypalały.
Następnie dodać pokrojoną w kostkę cukinię i wlać gorący bulion. Zagotować. Dodać suchą kaszę lub komosę. Gotować wszystko przez ok. 25 - 30 minut do miękkości warzyw.
Na koniec dodać pokrojonego na plasterki pomidora i gotować jeszcze 1-2 minuty. Dodać posiekany szczypiorek oraz natkę pietruszki. Podawać gorącą. Można zamknąć w słoikach i po ostudzeniu przechowywać w lodówce.
napisał/a: ernesta33 2015-02-05 21:40
ZUPA KREM Z CUKINII - składniki:
3 cukinie
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
4 łyżki oliwy
1 kostka serka topionego złoty ementaler
około 1/3 szklanki mleka kokosowego lub śmietanki 30 proc.
sól
pieprz
ZUPA KREM Z CUKINII - sposób przygotowania: Czosnek i cebulę drobno posiekaj, oprósz solą i pieprzem i zeszklij na oliwie. Do cebuli dodaj startą na tarce cukinię. Przesmaż 4-5 minut cały czas mieszając, dodaj pokrojony w kostkę serek i mieszaj, aż się rozpuści. Całość zmiksuj, przełóż do garnka, podgrzej i dodaj rosołu do otrzymania ulubionej konsystencji. Dopraw solą i pieprzem, uzupełnij mlekiem kokosowym lub śmietanką. Rada: Wersja dla dorosłych: jeśli zupa jest doprawiona śmietanką, wkrusz do niej niebieski ser pleśniowy, jeśli mlekiem kokosowym - będzie doskonała z krewetkami koktajlowymi.
napisał/a: neonka 2015-02-06 00:28
A ja najbardziej lubie czeską zupę czosnkową z grzankami.
Pycha!
Niestety w domu nie udało mi się zrobic tak dobrej jaką jadłam
w Czechach.
napisał/a: estera33 2015-02-09 22:44
pomidorowa z ryżem
Składniki
4l. wody
2-3 liść laurowy
2-3 ziela angielskiego
1szt. kość wieprzowa ( ok.50dag )
2 średniej marchewki
1 średnia cebula
1 pora ( biała część )
3 łyżki mąki pszennej
200g.ryż biały ( 2 saszetki )
100g. masła,lub margaryny
200g. śmietany 18%
200g. koncentratu pomidorowego (dobrej jakości )
1/2 pęczka koperku
sól,pieprz,magi,do smaku.

Etapy przygotowania

Zupa pomidorowa - pyszna zupa pomidorowa zachwyci każdego. Moja ulubiona zupa pomidorowa z ryżem i koperkiem to proste danie. Polecam!

Do garnka wlewamy wodę,wrzucamy kość,liść,ziele, i gotujemy wywar ok.1h.Marchewkę płuczemy obieramy i wrzucamy do wywaru gotujemy ją do miękkości wyciągamy i kroimy w drobną kostkę.Ryż gotujemy osobno,sposobem(patrz na opakowanie).Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.

Z pora zdejmujemy pierwszą warstwę i szatkujemy drobniutko,wrzucamy do wywaru.Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę a następnie dodać koncsntrat podsmażać wszystko ok.5min na średnim ogniu mieszając.

Całość posypujemy mąką robiąc zasmażkę.Łączymy z wywarem energicznie mieszając trzepaczką.Śmietanę hartujemy w misce dodajemy do zupy.Doprawiamy do smaku. Zupa pomidorowa gotowa.

Zupa pomidorowa najlepiej smakuje z ryżem i posiekanym koperkiem.

Smacznego!
napisał/a: albert7000 2015-02-10 16:37
Ogórkowa hihi
Składniki:

2 l wody
200 ml – 500 ml wody z ogórków kiszonych ( w zależności jakie kwaśne mamy ogórki i jak bardzo kwaśną lubimy zupę)
5 liści laurowych
8 ziaren ziela angielskiego
4 udka z kurczaka
2 marchewki starte na tarce
1 pietruszka starta na tarce
1/2 selera startego na tarce
2 duże ziemniak pokrojone w kostkę
5 ogórków kiszonych starte na tarce
2 ogórki konserwowe starte na tarce
3 łyżki śmietany
1 łyżka mąki
ząbek czosnku
2 łyżki masło
sól, pieprz

Kurczaka, marchewkę, pietruszkę, selera zalać wodą w garnku, dodać liście laurowe i ziele angielskie i ugotować z tego rosół, mięso oddzielić od skóry i kości, pokroić i wrzucić do rosołu, jak rosół będzie już gotowy to dodać ziemniaki i gotować aż zmiękną. Ogórki przesmażyć na patelni na maśle aż zmiękną po czym dodać do rosoły, zabielić śmietaną z maka, doprawić solą i pieprzem, dodać wodę z ogórków (ja dodaję dosyć dużo ponieważ lubię dość kwaśną ogórkową)
napisał/a: niszka5 2015-02-11 13:49
łososiowa
300g łososia
4 marchewki
2 pietruszki
1 por
kawałek selera
1 kolba kukurydzy (w osteteczności kukurydza mrożona lub z puszki)
1 łyżka oliwy
1 papryka czerwona
3 łyżki mleka kokosowego
pieprz, sól, kurkuma, ziarenka kolendry, lubczyk, chilli


Marchewki obieramy, dwie kroimy w plasterki, a pozostałe zostawiamy w całości. Obieramy pietruszki i seler. Kroimy białą część pora w talarki. Kolbę kukurydzy okrawamy z ziarenek (ostrym nożem ścinamy boki). Zarówno ziarenka, jak i kolbę wrzucamy z pozostałymi warzywami do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy łyżkę oliwy, pieprz, sól, lubczyk. Gotujemy ok. 30 minut, aż warzywa będą miękkie.

Z wywaru wyciagamy seler, pietruszki, całe marchewki i kolbę kukurydzy. Kroimy paprykę i wrzucamy do wywaru. Gotujemy 5 minut. Kroimy w większą kostkę łososia i też wrzucamy do garnka. Gotujemy 3-4 minuty.

Doprawiamy solą, pieprzem, rozbitymi w moździeżu ziarenkami kolendry, chilli i kurkumą. Zabielamy mleczkiem kokosowym. Smacznego!
napisał/a: bibi77 2015-02-18 19:58
krem z podgrzybków

Czas gotowania: 35 minut
Składniki
SKŁADNIKI :
1,5 litra wody
40 dkg podgrzybków świeżych lub mrożonych
1 cebula
1 pietruszka
2 marchewki
1 spory ziemniak
1 czerstwa bułka
1 kostka rosołowa warzywna Vegeta
pieprz do smaku
sól
1 liść laurowy
magi ( do smaku)
1 łyżka masła
PRZYGOTOWANIE :

Grzyby oczyszczamy ( lub rozmrażamy ) kroimy, następnie obieramy cebulę i kroimy w kostkę. Na patelni podpiekamy grzybki z cebulą na maśle, do momentu aż odparuje woda.
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy,kostkę rosołową,obrane i pokrojone warzywa i liść laurowy. Gotujemy pod przykryciem 20 minut.
Następnie dodajemy podpieczone grzybki z cebulą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie magi. Gotujemy jeszcze 10-15 minut.
Zdejmujemy zupę z gazu, dodajemy czerstwą bułkę ( krem będzie dzięki temu gęsty ) i miksujemy blenderem na krem. Dodajemy jedną łyżkę śmietany i mieszamy ( kolor będzie wtedy ładniejszy ).
Krem podajemy z kleksem gęstej śmietany lub dodatkowo grzankami.
Smacznego.
napisał/a: malyssia 2015-03-04 18:14
zupa cebulowa
Składniki

1 kg cebuli
150 ml białego wina
600 ml bulionu wołowego
1 czerstwa bagietka
do posypania ser comte lub gruyère
3 łyżki masła
Sposób przygotowania:

Cebulę obierz i pokrój w piórka.
W dużym rondlu rozpuść połowę masła, wrzuć cebulę i mieszając smaż na małym ogniu. Dodaj świeży posiekany tymianek, smaż dalej aż cebula ładnie się skarmelizuje. Następnie wlej wino do cebuli, zamieszaj i gotuj na małym ogniu, aż niemal całe odparuje. Nie wolno przypalić cebuli bo będzie gorzka.
W międzyczasie możesz pokroić bagietkę na małe i cienkie kromki, podpiecz je 10 minut w piekarniku w 180°C.
Do cebuli dolej bulion, dodaj sól i pieprz, zamieszaj i gotuj na małym ogniu ok. 10-12 minut, aby smaki się połączyły.
Przelej zupę do kokilki, na wierzchu połóż podpieczone kromki bagietki, posyp startym serem i zapiekaj chwilę pod grillem, aby ser się stopił.
napisał/a: Isaiah2733 2015-04-08 23:36
Zupa krem z ziemniaków ze szczypiorkiem

Powrót
Składniki:

(dla 4 osób):

Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat do smaku
½ łyżeczki Pieprzu białego mnielonego Prymat
4 pokrojone w kostkę plasterki boczku
2 posiekane pory (tylko jasna część)
1 kg obranych, pokrojonych w kostkę ziemniaków
1 litr Rosołu z kury Kucharek
1 szklanka śmietany 36%
2 łyżki kremowego, śmietankowego serka topionego
1 pęczek szczypiorku


Sposób przygotowania:

Na patelni podsmażyć boczek, aż stanie się chrupiący i przełożyć na talerzyk wyłożony papierowym ręcznikiem. W garnku podsmażyć pokrojone pory, aż będą szkliste i miękkie, dodać ziemniaki i rosół. Całość gotować przez ok. 30 minut, do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Zdjąć z ognia, zmiksować na gładki krem, a następnie dodać śmietanę i serek topiony. Doprawić do smaku Przyprawą do ziemniaków i frytek oraz Pieprzem białym mielonym Prymat, dokładnie wymieszać. Podawać z chrupiącym boczkiem i posiekanym szczypiorkiem.