Zupy!

napisał/a: GasparTv98 2015-04-29 13:24
Zupa meksykańska - składniki:

0.5 kg mięsa mielonego
2-3 duże cebule
4-6 ząbków czosnku
1 papryka+czerwona">papryka czerwona (można dodać również zieloną)
1 puszka kukurydzy
1-2 puszki fasoli białej
1-2 puszki fasoli czerwonej
1-2 puszki pomidorów bez skórek lub przecier pomidorowy
przyprawy: sól; pieprz; papryka chili [może być w całości]; papryka słodka; bazylia
oregano

Zupa meksykańska - sposób przygotowania: Zawartość puszek wraz z tzw. wodą wlać do dość niedużego garnka. Następnie dolać do garnka wodę tak aby całość była rzadka. Przyprawić łyżeczką soli oraz pieprzu i gotować na wolnym ogniu. W międzyczasie podsmażyć mięso mielone doprawione solą, pieprzem, papryką chili, papryką słodką, bazylią i oregano. Po chwili dodać pokrojoną w kostkę cebule a po kilku minutach pokrojoną w kostkę paprykę. Całość podsmażać do momentu gdy cebula wraz z papryką będą miękkie. Następnie całość dodać do garnka i wcisnąć jednocześnie 4-6 ząbków czosnku. Doprawić solą, pieprzem,chili, papryką słodką, bazylia. Dolać wody tak aby całość była rzadką zupką i zagotować. Po zagotowaniu podać w miseczkach wraz z Zupa Meksykańska Smacznego!
moniczka_103
napisał/a: moniczka_103 2015-05-06 09:31
ja uwielbiam zupę ogórkową- mogłabym ją jeść codziennie
napisał/a: marta_siar 2015-07-13 11:59
A może Leszta Czorba? Trochę mi smutno, że w Polsce nie kuchnia bałkańska nie jest tak popularna jak inne - a szkoda! Tutaj przepis na moją ulubioną zupę z tego regionu ;) polecam się wybrać do polo, bo jeszcze do jutra trwa akcja tematyczna o Bałkanach właśnie.

Czego potrzebujemy?
250 g czerwonej soczewicy
1 łyżka czubrycy
2 pokrojone ząbki czosnku
1 posiekany pomidor
około 800 ml wody
sól
300 g żeberek wieprzowych
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego

Żeberka zalewamy 800 ml wody i gotujemy przez godzinę wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Następnie dodajemy soczewicę, pomidora i czubrycę. Gotujemy do miękkości. Rozgniatamy trochę soczewicę, aby utworzyła się pasta. Następnie dolewamy więcej wody, aby powstała gęsta zupa. Próbujemy i doprawiamy do smaku. Jeszcze raz zagotowujemy. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.
napisał/a: papinia 2015-07-15 15:06
Zupa krem z dyni - składniki:
- pół dyni
- woda
- ewentualnie kostka bulionowa
- boczek
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki estragonu
- kostka pikantnego topionego serka
zupa krem z dyni


Zupa krem z dyni - sposób przygotowania:
Do przygotowania zupy wystarczy połówka dyni (resztę można wykorzystać do innego pysznego dania). Trzeba wyciąć środek, pociąć ją w paski, potem odciąć skórkę i pokroić w kostkę. Następnie wsypać kostki dyni do garnka i zalać wodą lub „cienkim” rosołem na wysokość ¾ pokrojonego warzywa.
napisał/a: grafikara 2015-07-15 20:15
Krem warzywny

Składniki
1,5l wody
2 kostki rosołowe
1 średnia brokuł
2 pietruszki
3 marchewki
4 ziemniaki
1 mała por
sok z cytryny ( 1 stołowa łyżka)
2 łyżeczki vegety
3 liście laurowe
1 łyżeczka Maggi w płynie
pieprz
sól
120ml śmietany 12%
Składniki na grzanki:
3 kromki chleba
oliwa
1 łyżka bazylii
1 łyżeczka papryki ostrej
sól i pieprz

1. warzywa - krok 1
Warzywa: marchewkę, pietruszkę, por i ziemniaki obrać i pokroić. Można to zrobić byle jak, ponieważ wszystkie składniki i tak zostaną zmiksowane. Brokuł podzielić na małe różyczki.
2. będziemy gotować - krok 2
Nalać 1,5 litra wody do garnka, dodać 2 kostki rosołowe, liście laurowe. Wrzuć pokrojone warzywa i brokuł.
3. gotujemy - krok 3
Zupę gotujemy do momentu aż wszystkie warzywa będą ugotowane na półmiękko . Czas gotowania około 20 minut.
4. miksujemy - krok 4
Na koniec gotowania dodajemy sok z cytryny, maggi, vegete. Doprawiamy zupę solą i pieprzem. Zdejmujemy zupę z ognia i za pomocą blendera całą zupę miksujemy na jednolity krem.
5. grzanki - krok 5
Pokrój kromki chleba na małe kawałki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy wymieszanej z bazylią dodaj pokrojony chleb. Smaż kilka minut dość często mieszając. Pod koniec dodaj łyżeczkę ostrej papryki i wymieszaj. Smaż jeszcze chwilkę, aż będą złociste i chrupiące.
6. Smacznego - krok 6
Do kremu warzywnego dodaj śmietanę i wymieszaj. Nalej zupę na talerz i posyp pietruszką i grzankami. Smacznego ! Dekoracja 1 łyżka śmietany i listek mięty.
napisał/a: gagarowska 2015-07-16 15:00
Tyle tych kroków, że można się na pewno pogubić i na pewno człowiekowi może się to wszystko pokręcić. Chcę jedynie powiedzieć, że ja bardzo lubię robić zupę tylko na niedzielę. czyli przede wszystkim w niedzielę i tylko w niedzielę to lubię robić. Rosół u mnie to podstawa.
napisał/a: docento 2016-11-25 21:08
A mnie ciekawi na czym robicie bulion do Waszych zup? Używacie kostek, same gotujecie czy jeszcze innych wynalazków? :)
napisał/a: kasiabanska 2016-12-03 13:52
Krem warzywny
napisał/a: smerfetkaaa8 2017-01-26 11:57
Ja raz na jakiś czas gotuję bulion i potem go mrożę. To moim zdaniem najlepszy sposób.