awokado_-_omszałe_pestki
napisał/a:
~lamia"
2011-12-10 19:38
"Nixe" wrote in message news:jbvu0g$j8t$1@inews.gazeta.pl...
> To sprawdzony patent? Pytam, bo mi nigdy nie chcą dojrzeć.
> Zanim zmiękną, to zaczynają podgniwać i do niczego się nie nadają :(
zdarzyło się sporadyczne
- podejrzewam że to może być jak owoc był już raz np przymrożony ('wieczne'
przechowywalnie w marketach) o stracił pewną florę,
"Alek" wrote in message
> Słyszałem że szybciej dojrzeje jeśli je zawinąć w papier. Ale czy to
> prawda i dlaczego miałoby to działać to nie wiem.
też tak słyszałam - nie wiem czy jednak chodzi o szybciej, (może oto żeby
był tlen? albo żeby nie zaparzało się czy nie gniło.... )
robię ta i tak. najlepiej zrobić eksperyment na owocach z jednego źródła - i
zobaczyć.
> To sprawdzony patent? Pytam, bo mi nigdy nie chcą dojrzeć.
> Zanim zmiękną, to zaczynają podgniwać i do niczego się nie nadają :(
zdarzyło się sporadyczne
- podejrzewam że to może być jak owoc był już raz np przymrożony ('wieczne'
przechowywalnie w marketach) o stracił pewną florę,
"Alek" wrote in message
> Słyszałem że szybciej dojrzeje jeśli je zawinąć w papier. Ale czy to
> prawda i dlaczego miałoby to działać to nie wiem.
też tak słyszałam - nie wiem czy jednak chodzi o szybciej, (może oto żeby
był tlen? albo żeby nie zaparzało się czy nie gniło.... )
robię ta i tak. najlepiej zrobić eksperyment na owocach z jednego źródła - i
zobaczyć.
napisał/a:
~Nixe
2011-12-10 19:41
W dniu 2011-12-10 19:33, lamia pisze:
> "Nixe" wrote in message news:jbv7ss$btu$1@inews.gazeta.pl...
>> Pleśni nie stanowią grzyby beztlenowe, więc jakim cudem miałaby się
>> rozwijać wewnątrz owocu?
>
> rzeczywiście nie ma tam dostępu tlenu?
A w jaki sposób ten tlen miałby się dostać do wnętrza owocu, który nie
dość, że ma grubą skórę, to jeszcze miąższ na 2 cm?
N.
> "Nixe" wrote in message news:jbv7ss$btu$1@inews.gazeta.pl...
>> Pleśni nie stanowią grzyby beztlenowe, więc jakim cudem miałaby się
>> rozwijać wewnątrz owocu?
>
> rzeczywiście nie ma tam dostępu tlenu?
A w jaki sposób ten tlen miałby się dostać do wnętrza owocu, który nie
dość, że ma grubą skórę, to jeszcze miąższ na 2 cm?
N.
napisał/a:
~Nixe
2011-12-10 19:45
W dniu 2011-12-10 19:37, NoTak pisze:
> Bo kupuje sie tak jak juz napisalem dojrzale w koszyczku z
> przeterminowanymi.
Nie ma takich. Od paru lat jedyne awokado, jakie widuję w Polsce, jest
twarde jak kamień. Dlatego zrezygnowałam z kupowania go w kraju.
Ale skoro faktycznie można zrobić sobie własną dojrzewalnię w woreczku z
jabłkami, to spróbuję.
> I wlasnie te miekkie to sa dojrzale a wsioki
> farszafskie mysla ze one sa juz be, no bo skad taki chlop ma qrwa
> wiedziec jak w dupie byl i gowno widziol..
I co? Dowartościowałeś się? No to super :)
N.
> Bo kupuje sie tak jak juz napisalem dojrzale w koszyczku z
> przeterminowanymi.
Nie ma takich. Od paru lat jedyne awokado, jakie widuję w Polsce, jest
twarde jak kamień. Dlatego zrezygnowałam z kupowania go w kraju.
Ale skoro faktycznie można zrobić sobie własną dojrzewalnię w woreczku z
jabłkami, to spróbuję.
> I wlasnie te miekkie to sa dojrzale a wsioki
> farszafskie mysla ze one sa juz be, no bo skad taki chlop ma qrwa
> wiedziec jak w dupie byl i gowno widziol..
I co? Dowartościowałeś się? No to super :)
N.
napisał/a:
~lamia"
2011-12-10 21:47
> A w jaki sposób ten tlen miałby się dostać do wnętrza owocu, który nie
> dość, że ma grubą skórę, to jeszcze miąższ na 2 cm?
a nie wiem jakie mikroilości tlenu są potrzebne 'mikrobom' ...
nie wiem - wszak rośliny produkują tlen :] ,choć może nie jest to wnętrze
avokado :]
> dość, że ma grubą skórę, to jeszcze miąższ na 2 cm?
a nie wiem jakie mikroilości tlenu są potrzebne 'mikrobom' ...
nie wiem - wszak rośliny produkują tlen :] ,choć może nie jest to wnętrze
avokado :]
napisał/a:
~Nixe
2011-12-10 23:10
W dniu 2011-12-10 21:47, lamia pisze:
> a nie wiem jakie mikroilości tlenu są potrzebne 'mikrobom' ...
Przede wszystkim stały dopływ tlenu. Jeśli wskażesz którędy ten tlen i
zarodniki pleśni miałyby się dostawać do wnętrza awokado, to będziesz
miszczem.
> nie wiem - wszak rośliny produkują tlen :]
Jassssne, zwłaszcza zerwane owoce :>
Lamia, weź już nie kombinuj, bo to się trochę śmieszne robi.
N.
> a nie wiem jakie mikroilości tlenu są potrzebne 'mikrobom' ...
Przede wszystkim stały dopływ tlenu. Jeśli wskażesz którędy ten tlen i
zarodniki pleśni miałyby się dostawać do wnętrza awokado, to będziesz
miszczem.
> nie wiem - wszak rośliny produkują tlen :]
Jassssne, zwłaszcza zerwane owoce :>
Lamia, weź już nie kombinuj, bo to się trochę śmieszne robi.
N.
napisał/a:
~XL
2011-12-10 23:14
Dnia Sat, 10 Dec 2011 16:31:33 +0100, Nixe napisał(a):
> W dniu 2011-12-10 13:43, XL pisze:
>
>> Awokado położone w towarzystwie
>> jabłek pięknie dojrzeje w ciągu 2-3-4 dni
>
> To sprawdzony patent? Pytam, bo mi nigdy nie chcą dojrzeć.
> Zanim zmiękną, to zaczynają podgniwać i do niczego się nie nadają :(
>
Tak, sprawdzony. Byle nie ukłądać niczego warstwami, owoce nie mogą się
gnieść wzajemnie, a jabłka powinny być dojrzałe, a nie np takie twardzielce
zielone "na sztuki". Dojrzałe jabłka wydzielają etylen, który wpływa dobrze
na dojrzewanie owoców leżących obok - np także pomidorów. Warto luźno okryć
tacę z owocami np gazetą - żeby atmosfera wokół owoców stała się bardziej
nasycona tym etylenem, a jednocześnie żeby przykrycie było dosyć
przepuszczalne i światłochronne.
--
XL
> W dniu 2011-12-10 13:43, XL pisze:
>
>> Awokado położone w towarzystwie
>> jabłek pięknie dojrzeje w ciągu 2-3-4 dni
>
> To sprawdzony patent? Pytam, bo mi nigdy nie chcą dojrzeć.
> Zanim zmiękną, to zaczynają podgniwać i do niczego się nie nadają :(
>
Tak, sprawdzony. Byle nie ukłądać niczego warstwami, owoce nie mogą się
gnieść wzajemnie, a jabłka powinny być dojrzałe, a nie np takie twardzielce
zielone "na sztuki". Dojrzałe jabłka wydzielają etylen, który wpływa dobrze
na dojrzewanie owoców leżących obok - np także pomidorów. Warto luźno okryć
tacę z owocami np gazetą - żeby atmosfera wokół owoców stała się bardziej
nasycona tym etylenem, a jednocześnie żeby przykrycie było dosyć
przepuszczalne i światłochronne.
--
XL
napisał/a:
~XL
2011-12-10 23:15
Dnia Sat, 10 Dec 2011 07:59:16 -0800 (PST), czeremcha napisał(a):
> On 10 Gru, 16:31, Nixe wrote:
>
>> To sprawdzony patent?
>
> Działa w przypadku bananów, zadziała i na awokado. Zadziała
> najszybciej, gdy jabłko i inny owoc /awokado czy banana/ zamknąć w
> plastikowej torebce.
>
> Dojrzałe jabłka wydzielają sporo etylenu - gazowego hormonu roślinnego
> odpowiedzialnego m.in. za dojrzewanie owoców.
Otóż i przed chwilą to samo napisałam
Tyle że plastikowa torebka u mnie jest gazetą - w torebce gromadzi się
wilgoć, a wtedy owoce mogą spleśnieć.
--
XL
> On 10 Gru, 16:31, Nixe wrote:
>
>> To sprawdzony patent?
>
> Działa w przypadku bananów, zadziała i na awokado. Zadziała
> najszybciej, gdy jabłko i inny owoc /awokado czy banana/ zamknąć w
> plastikowej torebce.
>
> Dojrzałe jabłka wydzielają sporo etylenu - gazowego hormonu roślinnego
> odpowiedzialnego m.in. za dojrzewanie owoców.
Otóż i przed chwilą to samo napisałam
Tyle że plastikowa torebka u mnie jest gazetą - w torebce gromadzi się
wilgoć, a wtedy owoce mogą spleśnieć.
--
XL
napisał/a:
~XL
2011-12-10 23:20
Dnia Sat, 10 Dec 2011 19:35:23 +0100, lamia napisał(a):
> "XL" wrote in message
> news:k5mi73dw9txl$.zd53q6zzstn6$.dlg@40tude.net...
>> kiedy ma się je podać/zjeść za parę dni. Awokado położone w towarzystwie
>> jabłek pięknie dojrzeje w ciągu 2-3-4 dni (stosownie do stopnia twardości
>> w
>
> robię to samo
Robię tak też z mango.
>
> Avo kupuję w cenie 2 zł (od 1,59 (raczej mniejsze) do 3 ileś max)
>
Ostatnio nie kupowałam. Jednak u nas na pewno są droższe.
--
XL
> "XL" wrote in message
> news:k5mi73dw9txl$.zd53q6zzstn6$.dlg@40tude.net...
>> kiedy ma się je podać/zjeść za parę dni. Awokado położone w towarzystwie
>> jabłek pięknie dojrzeje w ciągu 2-3-4 dni (stosownie do stopnia twardości
>> w
>
> robię to samo
Robię tak też z mango.
>
> Avo kupuję w cenie 2 zł (od 1,59 (raczej mniejsze) do 3 ileś max)
>
Ostatnio nie kupowałam. Jednak u nas na pewno są droższe.
--
XL
napisał/a:
~XL
2011-12-10 23:23
Dnia Sat, 10 Dec 2011 19:37:20 +0100, NoTak napisał(a):
> W dniu 2011-12-10 16:31, Nixe pisze:
>> W dniu 2011-12-10 13:43, XL pisze:
>>
>>> Awokado położone w towarzystwie
>>> jabłek pięknie dojrzeje w ciągu 2-3-4 dni
>>
>> To sprawdzony patent? Pytam, bo mi nigdy nie chcą dojrzeć.
>> Zanim zmiękną, to zaczynają podgniwać i do niczego się nie nadają :(
>>
>> N.
>
>
> Bo kupuje sie tak jak juz napisalem dojrzale w koszyczku z
> przeterminowanymi.
Ile razy Ci mam mówić, że w koszyczku z przeterminowanymi sa przejrzałe
awokado o mazistej konsystencji i ze zbrązowieniami.
Dojrzałe są zielone i jędrne, ale już skórka ugina się pod naciskiem palca.
> I wlasnie te miekkie to sa dojrzale a wsioki
> farszafskie mysla ze one sa juz be, no bo skad taki chlop ma qrwa
> wiedziec jak w dupie byl i gowno widziol.
Jak widzisz wiedzą więcej niż Ty z NY
--
XL wsiok niefarszafski
> W dniu 2011-12-10 16:31, Nixe pisze:
>> W dniu 2011-12-10 13:43, XL pisze:
>>
>>> Awokado położone w towarzystwie
>>> jabłek pięknie dojrzeje w ciągu 2-3-4 dni
>>
>> To sprawdzony patent? Pytam, bo mi nigdy nie chcą dojrzeć.
>> Zanim zmiękną, to zaczynają podgniwać i do niczego się nie nadają :(
>>
>> N.
>
>
> Bo kupuje sie tak jak juz napisalem dojrzale w koszyczku z
> przeterminowanymi.
Ile razy Ci mam mówić, że w koszyczku z przeterminowanymi sa przejrzałe
awokado o mazistej konsystencji i ze zbrązowieniami.
Dojrzałe są zielone i jędrne, ale już skórka ugina się pod naciskiem palca.
> I wlasnie te miekkie to sa dojrzale a wsioki
> farszafskie mysla ze one sa juz be, no bo skad taki chlop ma qrwa
> wiedziec jak w dupie byl i gowno widziol.
Jak widzisz wiedzą więcej niż Ty z NY
--
XL wsiok niefarszafski
napisał/a:
~XL
2011-12-10 23:24
Dnia Sat, 10 Dec 2011 19:38:48 +0100, lamia napisał(a):
> "Nixe" wrote in message news:jbvu0g$j8t$1@inews.gazeta.pl...
>> To sprawdzony patent? Pytam, bo mi nigdy nie chcą dojrzeć.
>> Zanim zmiękną, to zaczynają podgniwać i do niczego się nie nadają :(
>
> zdarzyło się sporadyczne
> - podejrzewam że to może być jak owoc był już raz np przymrożony ('wieczne'
> przechowywalnie w marketach) o stracił pewną florę,
Raczej nabył... Tak myślę.
--
XL
> "Nixe" wrote in message news:jbvu0g$j8t$1@inews.gazeta.pl...
>> To sprawdzony patent? Pytam, bo mi nigdy nie chcą dojrzeć.
>> Zanim zmiękną, to zaczynają podgniwać i do niczego się nie nadają :(
>
> zdarzyło się sporadyczne
> - podejrzewam że to może być jak owoc był już raz np przymrożony ('wieczne'
> przechowywalnie w marketach) o stracił pewną florę,
Raczej nabył... Tak myślę.
--
XL
napisał/a:
~XL
2011-12-10 23:24
Dnia Sat, 10 Dec 2011 19:41:02 +0100, Nixe napisał(a):
> W dniu 2011-12-10 19:33, lamia pisze:
>> "Nixe" wrote in message news:jbv7ss$btu$1@inews.gazeta.pl...
>>> Pleśni nie stanowią grzyby beztlenowe, więc jakim cudem miałaby się
>>> rozwijać wewnątrz owocu?
>>
>> rzeczywiście nie ma tam dostępu tlenu?
>
> A w jaki sposób ten tlen miałby się dostać do wnętrza owocu, który nie
> dość, że ma grubą skórę, to jeszcze miąższ na 2 cm?
>
całe rośliny, więc i owoce też oddychają. To się dostaje.
--
XL
> W dniu 2011-12-10 19:33, lamia pisze:
>> "Nixe" wrote in message news:jbv7ss$btu$1@inews.gazeta.pl...
>>> Pleśni nie stanowią grzyby beztlenowe, więc jakim cudem miałaby się
>>> rozwijać wewnątrz owocu?
>>
>> rzeczywiście nie ma tam dostępu tlenu?
>
> A w jaki sposób ten tlen miałby się dostać do wnętrza owocu, który nie
> dość, że ma grubą skórę, to jeszcze miąższ na 2 cm?
>
całe rośliny, więc i owoce też oddychają. To się dostaje.
--
XL
napisał/a:
~XL
2011-12-10 23:27
Dnia Sat, 10 Dec 2011 21:47:15 +0100, lamia napisał(a):
> wszak rośliny produkują tlen :]
Ba - a nawet pobierają, bo muszą oddychać
--
XL
> wszak rośliny produkują tlen :]
Ba - a nawet pobierają, bo muszą oddychać
--
XL